Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργιώδες παρασκήνιο για τη συμφωνία με την Εκκλησία – Οι υπόγειες διαδρομές της ΝΔ

Οργιώδες παρασκήνιο για τη συμφωνία με την Εκκλησία – Οι υπόγειες διαδρομές της ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Εκκλησία της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης, Νέα Δημοκρατία,

Οργιώδες παρασκήνιο και σκληρά πολιτικά και εκκλησιαστικά τζαρτζαρίσματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με φόντο την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, την ώρα που σε 72 ώρες την ερχόμενη Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον της συμφωνίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να εντείνει τις πιέσεις προς τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την αρχική θετική τοποθέτηση για τη συμφωνία φαίνεται πως έχει διολισθήσει στη γραμμή των σκληροπυρηνικών που θέλουν ακύρωση της συμφωνίας.

Για αυτό το λόγο και χθες, με αφορμή τη συνέντευξη του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν κατά της συμφωνίας ζητώντας να παραμείνουν οι κληρικοί στο Δημόσιο και τονίζοντας πως θα πρέπει να ισχύσει ο κανόνας 5:1 για τις προσλήψεις σε αυτό, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για «υπόγειους σχεδιασμούς» του σαμαρικού στρατοπέδου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες για να επιβεβαιωθεί ποιος κάνει κουμάντο στη ΝΔ.

»Το ένα μετά το άλλο, πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, προεξαρχόντων του Αντιπροέδρου της, Άδωνι Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη και εσχάτως του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ακυρώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τάσσονται κατά της πρότασης συμφωνίας», σχολιάζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφορικά με την πρόταση συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι μετά την κοινή ανακοίνωση του Αλ. Τσίπρας με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, «η ΝΔ εξέφραζε επισήμως την ικανοποίησή της, διεκδικώντας μάλιστα και την πατρότητα της πρότασης συμφωνίας».

«Δεν περιμένει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να επιβληθεί στους ακραίους που ελέγχουν το κόμμα του και στους υπόγειους σχεδιασμούς τους.

»Περιμένουμε ωστόσο από τον κ. Μητσοτάκη μία ξεκάθαρη απάντηση: Η ΝΔ παραμένει υπέρ της πρότασης συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος ή για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ο κ. Μητσοτάκης έγινε πάλι έρμαιο των ακροδεξιών;» σχολιάζει ολοκληρώνοντας το Μέγαρο Μαξίμου, σε μία ανακοίνωση που έμεινε αναπάντητη από την Πειραιώς.

Την ίδια ώρα από το στρατόπεδο του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο παρασκήνιο δίνεται σκληρή μάχη χαρακωμάτων προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις στη συμφωνία και να περάσει από την Ιερά Σύνοδο.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή διαρροή με τα 11 σημεία της συμφωνίας που έχουν βρεθεί στη φαρέτρα των πολέμιών της και οι εμπεριστατωμένες απαντήσεις, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

Υπόγειοι σχεδιασμοί

Πάντως, η αναφορά σε «υπόγειους σχεδιασμούς» στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού είχε προηγηθεί η αποστροφή του Υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Real FM, που σημείωσε πως «θα ήταν πραγματικά επιβλαβές για την ίδια την αυτονομία της ελληνικής Εκκλησίας αν το πολιτικό προσωπικό ή συγκεκριμένα στελέχη της Ν.Δ. εμπλέκονται στα εσωτερικά της Εκκλησίας».

Η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου, μόνο τυχαία δεν ήταν αφού λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου πληθαίνουν οι πληροφορίες που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για προσπάθειες του σκληροπυρηνικού μπλοκ της ΝΔ με στόχο τον επηρεασμό των 82 ιεραρχών και φυσικά την κατάργηση στην πράξη της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Ήδη από χθες αποκαλύφθηκε πως σύμφωνα o πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε πλήρη συνεργασία με τον αντιπρόεδρο του κόμματος και τον συντονιστή Εσωτερικών της ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για να ξεσηκωθεί ένα σημαντικό τμήμα των Ιεραρχών ώστε να αντιπαρατεθούν ευθέως στον μετριοπαθή Ιερώνυμο με στόχο να μην περάσει από την Ιερά Σύνοδο η πρόταση συμφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ αρχικά η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίστηκε με θετική διάθεση για τη Συμφωνία, κάνοντας σε επίσημη δελτίο λόγο για θετική εξέλιξη, αμέσως μετά την πίεση που ασκήθηκε παρασκηνιακά από τον Αντ. Σαμαρά και με την συνδρομή του Αδ. Γεωργιάδη και του Μ. Βορίδη, αλλά και άλλων στελεχών, όπως του Κώστα Τζαβάρα, του Κώστα Τασούλα, κ.α. πέρασε στην άλλη όχθη και στην σκληρή γραμμή, ακυρώνοντας την αρχική τοποθέτησή της.

Εξάλλου, η εντολή του Αντ. Σαμαρά ήταν: «μετωπική και άκρως επιθετική στάση έναντι της κυβέρνησης».

Αυτό το δόγμα υπηρετεί πλήρως η ηγεσία της ΝΔ και είναι ενδεικτικό ότι όλα τα κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης με κορώνες για να κερδίσουν την στήριξη και των σκληρών της Εκκλησίας.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του και παρασκηνιακά επικοινωνεί με Ιεράρχες από τους οποίους και ζητεί σκληρή στάση έναντι του Αρχιεπισκόπου στην επικείμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή.

Ήδη, μια σειρά Μητροπολιτών, ακόμα και των λεγόμενων έως σήμερα μετριοπαθών, εμφανίζονται με σκληρή γραμμή.

Είναι χαρακτηριστική η εμφάνιση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, εκ των δελφίνων για την ηγεσία της Εκκλησίας που εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης.

Πέρα από τους ακραίους, όπως π.χ. ο Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος και των σκληροπυρηνικών Θεσσαλονίκης, Άνθιμου και Πειραιώς, Σεραφείμ, ο Μεσσηνίας, αν και μετριοπαθής σε διάφορα ζητήματα, στην παρούσα φάση, και σε μια λογική εξυπηρέτησης του αρχηγικού του σχεδίου, προειδοποίησε ότι οι «στρατιώτες της Εκκλησίας», δηλ. οι ιερείς στην περίπτωση που φύγουν από την προστασία του Δημοσίου θα αντισταθούν με κηρύγματα στο χριστεπώνυμο πλήρωμα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Μάλιστα, ο Μεσσηνίας, στις δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα, αφού είπε ότι το ποίμνιο και οι κληρικοί λειτουργούν όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία, έριξε το βέλος του: «Μάχαιραν έδωκες, μάχαιραν θα λάβεις».

Και επειδή η Συμφωνία αποτελεί το κατάλληλο πεδίο για να ξεδιπλώσουν ορισμένοι Ιεράρχες τις αρχηγικές τους βλέψεις, οι τόνοι είναι πολύ υψηλοί και φαίνεται από τις παρεμβάσεις και των μετριοπαθών, Δημητριάδος Ιγνατίου και του Ναυπάκτου, Ιερόθεου.

Αυτές τις φιλοδοξίες, εκμεταλλεύεται ο Αντ. Σαμαράς και προσπαθεί να στήσει αντάρτικο στην Εκκλησία μέσω των ανθρώπων του σε όλη την επικράτεια.

Και εάν δεν γίνεται η παρέμβαση από τον Αδ. Γεωργιάδη ή τον Μ. Βορίδη, παρεμβαίνουν οι τοπικοί βουλευτές που είναι της επιρροής του πρώην Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τους μυημένους επί των παρασκηνίων, ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει τονίσει την ανάγκη να βρει ένα ισχυρό μέτωπο απέναντί του ο Ιερώνυμος την Παρασκευή κατά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας, ενώ στο πλαίσιο αυτό, τα φιλικά προς αυτόν σάιτ και μπλογκ εξαπολύουν επιθέσεις στον Αρχιεπίσκοπο και τον κατηγορούν για φίλο του Πρωθυπουργού.

Σχετικά άρθρα