Σε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των ενεργειών του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά καταλήγει το πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική για την Υγεία, για το ζήτημα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων.
Στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματος γίνεται λόγος για ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων νομιμότητας που ζημίωσαν το Δημόσιο.
«Ο τρόπος με τον οποίο ανέκυψε το ζήτημα της κοστολόγησης της εν λόγω ιατρικής πράξης, το σαθρό περιεχόμενο της απόφασης κοστολόγησης και οι συνοδευτικές διαδικαστικές παρατυπίες, οι παρατυπίες στην αδειοδότηση του ιατρικού φορέα όπου διενεργούνταν οι εξετάσεις και στη σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ, αφενός επιβεβαιώνουν αυτήν τη διαπίστωση και αφετέρου δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας. Σε κάθε περίπτωση, ζημιωμένο βρέθηκε το Δημόσιο», αναφέρει το πόρισμα.
Αναφορικά με τον Μάκη Βορίδη, το πόρισμα αναφέρει:
«Ένα συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από όλη την ανωτέρω διερεύνηση, είναι πως ενώ υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ διατυπώνουν εγγράφως σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων ή και αντίθετων γνωμών στην επιχειρούμενη αποζημίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με 1.500€, ήταν η ηγεσία των ανωτέρω φορέων, καθώς και του ΚΕΣΥ, με κορυφαίο τον τότε υπουργό κ. Βορίδη που επέμεινε αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προβαίνοντας σε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών προσδιόρισαν το κόστος της εν λόγω μεθόδου στο αστρονομικό αυτό ύψος».
Αναφορικά με τον Μάριο Σαλμά, τονίζει:
«Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , την πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας».
Κατόπιν τούτων, το πόρισμα προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση τόσο για τον κ. Βορίδη όσο και για τον κ. Σαλμά:
«Υλοποιώντας τη θεσμική της υποχρέωση και ακριβώς επειδή κρίνει πως υπάρχουν πολλά σημεία έκδηλων παρατυπιών και παραβάσεων η Εξεταστική Επιτροπή καταλήγει ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας.
»Ιδίως χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων, του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας κ. Βορίδη για την εισαγωγή της κατάφωρα εσφαλμένης ρύθμισης παρά την αντίθεση δύο διευθύνσεων του Υπουργείου σχετικά με το αποζημιούμενο ποσόν, του κ. Μάριου Σαλμά για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης, καθώς και κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος».