Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έλληνες μουσουλμάνοι και Έλληνες Αλεβίτες το 30% του ακροατηρίου του Κοτζιά στην Κομοτηνή

Έλληνες μουσουλμάνοι και Έλληνες Αλεβίτες το 30% του ακροατηρίου του Κοτζιά στην Κομοτηνή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Έλληνες Μουσουλμάνοι, Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, Κομοτηνή, Νίκος Κοτζιάς,

Στην εκδήλωση της σοσιαλπατριωτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στην Κομοτηνή, με ομιλητή τον Νίκο Κοτζιά, αισθητή ήταν η παρουσία των Ελλήνων μουσουλμάνων. Όπως μας είπαν πηγές του ΠΡΑΤΤΩ, τουλάχιστον το 30% του ακροατηρίου ήταν μουσουλμάνοι, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες. Μάλιστα ορισμένες από τις μουσουλμάνες διακρίνονταν επειδή φορούσαν μαντίλες, όπως βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι που έσπευσαν να ακούσουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ήταν Πομάκοι, απόγονοι της αρχαίας θρακικής φυλής των Αγριάνων που διακρίθηκαν ως ακοντιστές στον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατέλυσε την περσική αυτοκρατορία.

Οι Πομάκοι εξισλαμίστηκαν σε δύο φάσεις, η πρώτη το πρώτο μισό του 16ου αιώνα και η δεύτερη το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι ζήτησαν το 1918 την ένωσή τους με την Ελλάδα.

Η γλώσσα των Πομάκων είναι ένα βουλγαρικό ιδίωμα, ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των Σλαβομακεδόνων, οι πληθυσμοί αυτοί είναι ελληνικοί που εξσλαβίστηκαν γλωσσικά κατά τον μεσαίωνα. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια και οι ίδιοι οι Βούλγαροι πασχίζουν να αποδείξουν, μέχρι και με έρευνες DNA, ότι δεν είναι Σλάβοι αλλά Θράκες εξσλαβισμένοι.

Κορυφαία πομακική προσωπικότητα ο μακεδονομάχος Αλή Ζεΐρ Χαβούζ που πολέμησε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από τους Οθωμανούς και τους Σλάβους.

Στην περίοδο της κατοχής στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 300 με 600 Πομάκοι υπηρέτησαν ως αντάρτες και βοηθητικοί στο αντάρτικο εθνικιστικό σώμα του Αντώνη Φωστερίδη (Αντών Τσαούς), το οποίο συγκρούστηκε τόσο με τους Βούλγαρους κατακτητές όσο και με τους αριστερούς αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Οι Πομάκοι στην πλειονότητά τους επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και μόνο ένα μικρό τους μέρος, εξωμοτών που εξαρτώνται από το τουρκικό προξενείο, δηλώνουν Τούρκοι.

Την ομιλία του Νίκου Κοτζιά παρακολούθησε και ο πρόεδρος των Αλεβητών και τρεις μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι.

Αλεβήτες είναι περίπου 3.000 Πομάκοι. Αν και έχει ορισμένες ομοιότητες με το σιιτικό Ισλάμ, σήμερα ο Αλεβιτισμός θεωρείται ξεχωριστή θρησκεία.

Βασικά χαρακτηριστικά του Αλεβισμού είναι η αγάπη και σεβασμός για όλους τους ανθρώπους («Το σημαντικό δεν είναι η θρησκεία, αλλά το να είσαι ανθρώπινο ον»), η ανεκτικότητα απέναντι σε άλλες θρησκείες κι εθνικές ομάδες («αν πληγώσεις κάποιον, οι τελετουργικές προσευχές που έχεις κάνει δεν αξίζουν τίποτα»), σεβασμός για τους εργαζόμενους («η υψηλότερη πράξη λατρείας είναι να εργάζεσαι»), ισότητα ανδρών και γυναικών. Τα δυο φύλα προσεύχονται δίπλα-δίπλα και ασκείται μονογαμία.

Οι βασικές αρχές και αξίες του Αλεβιτισμού ομοιάζουν με εκείνες του Ελευθεροτεκτονισμού και του Πλατωνισμού, για αυτό και από πολλούς θεωρούνται εσωτερικό Τάγμα. Οι Αλεβίτες τιμούν περισσότερο τον Άγιο Γεώργιο, δηλαδή τον Αήττητο Ήλιο.

Σχετικά άρθρα