Την αυλαία σε δίμηνα… καψώνια άνοιξε χθες και επίσημα το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα με δύο παρεμβάσεις του μέσα σε λιγότερες από 6 ώρες να δίνει το στίγμα της στρατηγικής αντεπίθεσής του απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να επέμεινε στην εμφατική εξάντληση τετραετίας, ωστόσο άνοιξε τον χορό των προεκλογικών όπλων που έχει πλέον στη φαρέτρα του και τα οποία χτυπούν στα αδύνατα σημεία του αρχηγού της ΝΔ.
Αυτό των ελαφρύσεων στην καθημερινότητα των χαμηλότερων κοινωνικών και εισοδηματικών στρωμάτων και αυτό της ενίσχυσης του Δημοσίου, με σαφή έμφαση στις κοινωνικές δομές της δημόσιας Υγείας και της δημόσιας Παιδείας.
Η αρχή που έγινε με την ψήφιση για την απόδοση των αναδρομικών 820 εκατ. σε ενστόλους, ακαδημαϊκούς, γιατρούς του ΕΣΥ και δικαστικούς θα έχει συνέχεια με τα νομοσχέδια για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, το επίδομα ενοικίου σε 300.000 οικογένειες και τις λοιπές δεσμεύσεις της ΔΕΘ, οι οποίες έχουν πλέον πάρει την άγουσα για την Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίζονται μία μία και με ονομαστικές ψηφοφορίες.
Κορύφωση στον κυβερνητικό σχεδιασμό θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού χωρίς την περικοπή των συντάξεων, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος πως «θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη».
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει τα μηνύματα στις κοινωνικές ομάδες που έχει τις μεγαλύτερες αναφορές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρώτο μήνυμα εστάλη σε μία μεγάλη κατηγορία πολιτών, νέων και από τον χώρο της Υγείας και της Παιδείας κυρίως, που ενδιαφέρονται για το Δημόσιο.
Η δέσμευση, εν προκειμένω, αφορά περίπου 33.000 προσλήψεις στην επόμενη διετία 2019-2020.
Το 2019 αναμένεται να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 8-8.500 υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης.
Βάσει της αναλογίας «μία αποχώρηση-μία πρόσληψη» που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς πριν τον τερματισμό του μνημονίου, οι εν λόγω θέσεις θα καλυφθούν άμεσα μέσω ΑΣΕΠ.
Σ΄ αυτόν τον αριθμό προστίθενται (για το επόμενο έτος) οι 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (προς ηλικιωμένους και ΑμΕΑ) συν οι 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού (Ειδική Αγωγή) στα δημόσια σχολεία.
Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 2019, θα βγουν από τις λίστες του Δημοσίου οι 10.000 κληρικοί.
Δεδομένης της κυβερνητικής δέσμευσης πως αυτά τα κενά θα αξιοποιηθούν για κάλυψη κοινωνικών αναγκών με προτεραιότητα την Υγεία και την Παιδεία, οι προκηρύξεις των ισάριθμων θέσεων θα γίνουν το 2019 και οι προσλήψεις το 2020.
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια, αφού το κράτος θα συνεχίσει για περίπου δέκα χρόνια ακόμα να καταβάλλει εμμέσως την μισθοδοσία του κλήρου εν είδη επιδότησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος, καθώς το οικονομικά της χώρας το επιτρέπουν».
Στο μεταξύ όμως, το 2020 θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης κι άλλοι νυν δημόσιοι υπάλληλοι – για παράδειγμα πάλι 8-8.500 όπως το 2019. Αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν επίσης μέσω ΑΣΕΠ για ευρύτερες ανάγκες του δημοσίου τομέα.
Και σ΄ αυτό το πεδίο το μήνυμα-δίλημμα προς τους (χιλιάδες) ενδιαφερόμενους πολίτες θα είναι σαφές: η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ολοκληρώσουν τον κύκλο «προκηρύξεις θέσεων – προσλήψεις», αφού θέλουν παντού ιδιωτικοποιήσεις με όλο και πιο μικρό δημόσιο τομέα.
«Κλείνει το μάτι» στους συνταξιούχους
Το δεύτερο δίλημμα είχε αποδέκτες τους συνταξιούχους. Ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση πως η δική του κυβέρνηση έδωσε σκληρές μάχες με τους θεσμούς προκειμένου να τους διανείμει κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο του 2016 και του 2017.
«Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ», ήταν η χαρακτηριστική φράση.
Το μήνυμα; «Εμείς δίνουμε επειδή θέλουμε, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θέλει και δεν θα δώσει».
Το μεγάλο όπλο, εν προκειμένω, θα είναι η ακύρωση του νόμου για περικοπές σε συντάξεις το 2019.
Εν αναμονή της επίσημης συμφωνίας από την Κομισιόν, ο πρωθυπουργός περιορίσθηκε να εκφράσει εκ νέου την αισιοδοξία του ότι η έκβασης της εν λόγω «μάχης» θα είναι θετική.