Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μήνυμα Κατρούγκαλου για το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού και εμπορικού κόμβου τριών ηπείρων

Το μήνυμα Κατρούγκαλου για το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού και εμπορικού κόμβου τριών ηπείρων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργεια, Κίνα, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό, μεταφορικό και εμπορικό κόμβο όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ανέδειξε στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας που πραγματοποιείται στη Σαγκάη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδας και Κίνας, κάνοντας λόγο για στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία που θα είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες.

Ειδικότερα κατά τη συμμετοχή του στη διεθνή έκθεση, αλλά και στις συναντήσεις που είχε με μέλη της κινεζικής κυβέρνησης και με τις ηγεσίες μεγάλων κινεζικών εταιρειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας.

Επίσης, παρουσίασε το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως είναι η γεωπολιτική της θέση ως φυσική γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, η σημαντική της βιοποικιλότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας και ποιότητας, αλλά, πάνω απ’ όλα, το καταρτισμένο και μορφωμένο εργατικό της δυναμικό.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα αναπτύσσει σταθερά μια εξωστρεφή οικονομία, βασισμένη στην αύξηση των εξαγωγών, την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο ιδιαίτερα ευνοϊκό νέο επενδυτικό περιβάλλον, καθώς η χώρα μας βγήκε οριστικά από την κρίση, με ανταγωνιστικότερη και ελκυστικότερη την οικονομία της.

Η Ελλάδα, τόνισε, μπορεί να καταστεί κύρια πύλη για την είσοδο κινεζικών αγαθών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αναλυτικότερα, κατά τη συμμετοχή του στην έκθεση, όπως κάνει γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε στο Παγκόσμιο συνέδριο για τη Ναυτιλία που διοργάνωσε η Cosco, παρουσία και του προέδρου της εταιρείας Xu Lirong, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς μετεξελίσσεται σε κεντρική πύλη για το ευρω-ασιατικό εμπόριο, ενισχύοντας τόσο τις εξαγωγές όσο και τις εισαγωγές προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας, με θέματα συζήτησης την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των μεταφορών, με επίκεντρο τον ΟΛΠ, τον τουρισμό, καθώς και το σημαντικό ζήτημα της διεύρυνσης της αεροπορικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κίνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, όπως σημειώνεται, αναφέρθηκε επίσης στον ναυπηγοκατασκευαστικό τομέα, δεδομένου ότι στα κινεζικά ναυπηγεία κατασκευάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνόκτητων πλοίων, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη συμπερίληψη ελληνικών εταιρειών στον κατάλογο κατασκευαστών τροφοδοσίας υλικών.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος είχε επαφές με τις ηγεσίες σειράς μεγάλων κινεζικών εταιρειών.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Shu Yinbiao και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της State Grid Corporation of China, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού και η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας στον κόσμο, με 1,1 δισεκατομμύριο πελάτες και 928.000 εργαζομένους, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και σε πρωταγωνιστή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρότεινε περαιτέρω συνέργειες με την κινεζική πλευρά.

Σημειώνεται ότι η State Grid έχει πρόσφατα αποκτήσει το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Σχετικά άρθρα