«Όλα στο φως» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από το εσωτερικό της κυβέρνησης, στη σκιά του πρώτου πορίσματος για την υγεία που αφορά την εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν και εν αναμονή της σύστασης της προανακριτικής Επιτροπής.
Στη σκιά των μομφών από την αντιπολίτευση για σκευωρία, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι όλα θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και με πλήρη σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας. Από εκεί και πέρα, όμως διευκρινίζεται, ότι η υπόθεση θα φθάσει έως το τέλος, καθώς οφείλονται απαντήσεις για το πώς και πόσο ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο, ποιες ευθύνες και για ποιους υπάρχουν και τι ακριβώς συνέβη.
Για αυτό το λόγο εξάλλου πέραν των πολιτικών ευθυνών που αποδεικνύονται με το πόρισμα για το Ντυνάν, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φαίνεται πως «σπρώχνει» προς τη Δικαιοσύνη το σκέλος που αφορά τους χειρισμούς Γεωργιάδη και Λοβέρδου για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά τις κατηγορίες για «λάσπη στον ανεμιστήρα» από την Κουμουνδούρου χθες επανήλθαν με συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απαντήσεων από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους:
«Αντί να μιλούν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ για “λάσπη στονανεμιστήρα” αναφορικά με το πόρισμα της εξεταστικής, ας εξηγήσουν πρώτα γιατί βρέθηκαν χτισμένα έγγραφα και τιμολόγια του ΚΕΕΛΠΝΟ.
»- Το “Ερρίκος Ντυνάν” κατέληξε μέσα από μεθοδευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις τους σε ιδιωτικά συμφέροντα, παρά το γεγονός ότι ήταν Κοινωφελές Ίδρυμα και ως τέτοιο απαγορευόταν εκ του Συντάγματος να εκποιηθεί;
»- Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς για να βγει σε πλειστηριασμό το Κοινωφελές Ίδρυμα;
»- Ο κ. Βορίδης ως υπουργός Υγείας πέρασε νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες εξασφάλιζε ασυλία στα μέλη του δσ του Ερυθρού Σταυρού και “παρέσχε” άδεια ιδρύσεως στην Ημιθέα ΑΕ;
»- Ο κ. Βορίδης με νομοθετική παρέμβαση “βάφτισε” ένα δημόσιο νοσοκομείο ως ιδιωτική κλινική;
»- Ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε ψευδώς στην Εξεταστική Επιτροπή για τον χρόνο σύνταξης της τροπολογίας με την οποία άνοιξε τον δρόμο για την πώληση του Κοινωφελούς Ιδρύματος;».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «με λίγα λόγια, το πόρισμα της Εξεταστικής επιβεβαιώνει με λεπτομέρειες τις σαφείς πολιτικές ευθύνες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το ξεπούλημα του “Ερρίκος Ντυνάν”.
»Αυτό ωστόσο που αγχώνει πραγματικά Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ, είναι ότι επιπλέον ζητάει από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το σύνολο της υπόθεσης και τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών τους».
Με αυτά τα δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου στέκονται σε δύο βασικά σημεία, μετά τη δημοσιοποίηση του πρώτου μέρους από τα τέσσερα του πορίσματος της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία και των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.
Πρώτον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώνουν πως οι αντιδράσεις όλων είναι πανομοιότυπες κάνοντας λόγο για «σκανδαλολογία», χρησιμοποιώντας ατυχώς δηλαδή τον ίδιο όρο που χρησιμοποίησε και ο Κώστας Σημίτης στη χθεσινή του παρέμβαση στα Νέα, μετά από την αποκάλυψη της επιστολής Αρσένη με κατηγορίες για διαφθορά και την προφυλάκιση Παπαντωνίου.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι το πόρισμα για το Ντυνάν, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είναι μονάχα το πρώτο από τα ακόμη τρία που έρχονται για τις αρθροσκοπήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η στρατηγκή που έχει χαραχθεί είναι αυτή της διαρκούς φθοράς της αντιπολίτευσης μέσα από διαδοχικές αποκαλύψεις οζουσών υποθέσεων για τις οποίες ούτως ή άλλως βοά η κοινή γνώμη.
Παράλληλα, δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάγκη να αναλάβει το παλαιό πολιτικό σύστημα, όπως λένε χαρακτηριστικά, τις πολιτικές του ευθύνες, κάτι που δεν έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες τονίζουν ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το ομολογημένο πλέον σκάνδαλο στο χώρο της υγείας, καθώς ακολουθεί και το σκάνδαλο Νοβάρτις είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και υπάρχει ο φόβος ότι θα συνεχίσει να ακούγεται ως παράφωνη ηχώ του Αντώνη Σαμαρά.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται την θεωρία ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετετράπη σε κατηγορούμενη και επιμένουν πως όλα θα γίνουν με τον ενδεδειγμένο θεσμικά τρόπο. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι για την κυβέρνηση είναι μονόδρομος η αποκάλυψη της αλήθειας, διότι αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού, την οποία, σύμφωνα με όσα λένε κυβερνητικοί παράγοντες, δεν πρόκειται να αγνοήσει και θυμίζουν ότι και την Νοβάρτις, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο.
«Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί» είχε πει πριν από μήνες ο Πρωθυπουργός και αυτή είναι η κεντρική εντολή με την απαραίτητη διευκρίνιση πως η δικαιοσύνη κάνει και θα κάνει απερίσπαστη την δουλειά της.
Ως εκ τούτου, οι αναφορές περί «εργαλειοποίησης» της δικαιοσύνης και των θεσμών, δεν γίνονται αποδεκτές από το κυβερνητικό στρατόπεδο και λένε ότι δεν μπορεί να εγκαλείται μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που θέλει, όχι τη δίωξη πολιτικών της αντιπάλων, αλλά να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έχει και ο ελληνικός λαός για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο και τα πολλά πλοκάμια στο χώρο της υγείας.
Εν μέσω των συζητήσεων στην ΚΟ για ενδεχόμενη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και πιθανή αύξηση της απαξίωσης των πολιτικών και της πολιτικής με παράλληλη ενίσχυση απολίτικων τάσεων, αυτό που υπογραμμίζεται από κορυφαίους υπουργούς που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό, είναι ότι αυτός ο κίνδυνος ξεπερνιέται με την απρόσκοπτη δικαστική έρευνα, την οποία θα πρέπει να μην πολεμά η ΝΔ.