Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μαντάς: Γιατί είναι η καταλληλότερη στιγμή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μαντάς: Γιατί είναι η καταλληλότερη στιγμή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Συνταγματική Αναθεώρηση, ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς,

«Το να αφήναμε τη συνταγματική αναθεώρηση για λίγο πιο μετά θα σήμαινε ότι είμαστε σε άλλον αστερισμό, ότι την παραπέμπουμε στις καλένδες» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Θεωρώ ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή τώρα, ακριβώς γιατί έχουμε βγει από μία πάρα πολύ επώδυνη περίοδο για τον ελληνικό λαό, από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα μνημόνια και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν» επισήμανε ο κ. Μαντάς, υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για ουδέτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, καθώς «για τη δική μας προσέγγιση είναι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία στον τόπο μας, η οποία έχει τρωθεί και τα μνημονιακά χρόνια και να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης και της λαϊκής κυριαρχίας και της λαϊκής πρωτοβουλίας».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων σε επιμέρους προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση εκτίμησε ότι «υπάρχουν τέτοια πεδία, όπως το πεδίο της αλλαγής του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, όπου εκεί είναι σαφέστατη η δική μας προσέγγιση, θα διατυπωθεί εντός των επόμενων ημερών με την κατάθεση της πρότασης.

»Είναι ένα πολύ ώριμο αίτημα να αλλάξει αυτό, όπως να αλλάξουν και ζητήματα που αφορούν ασυλίες των βουλευτών, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πολιτική τους δραστηριότητα, πρέπει να παραμείνει μόνο η ασυλία που αφορά τη θεσμική πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών».

Σημείωσε δε πως «στην προκαταρκτική για τη Novartis εμείς υποδείξαμε ήδη και με αυτή την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Σύνταγμα, ότι δεν μπορεί να θεωρείται υπουργικό καθήκον κάποιος να προβαίνει σε πράξεις είτε παθητικής δωροδοκίας, είτε ξεπλύματος και άρα αυτά πρέπει να πηγαίνουν στη δικαιοσύνη».

«Υπάρχουν και άλλα πεδία συμπτώσεων» συνέχισε ο κ. Μαντάς και εξήγησε: «Φαίνεται να υπάρχει σύμπτωση και στο ότι δεν πρέπει να διακόπτεται η θητεία μιας κυβέρνησης, ο κύκλος που οφείλουμε να γίνει κανονικότητα στη χώρα μας -και ίσως είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε πράξη αυτό- πρέπει να βρούμε κι εκεί έναν τρόπο, ώστε να μην διακόπτεται η κυβερνητική θητεία και αν γίνεται πρόταση μομφής εμείς λέμε ότι τότε πρέπει να προτείνεται και αλλαγή του πρωθυπουργού μέσα στη συγκεκριμένη πρόταση, να είναι μια ουσιαστική πρόταση δυσπιστίας, να μην μπαίνουμε ξανά σε εκλογικούς κύκλους, διότι αν μπορέσουμε και φτάσουμε σε μα τέτοια κατάσταση θα εξασφαλίσουμε μια αναγκαία πολιτική σταθερότητα, που είναι καλό και για την προγραμματική αντιπαράθεση των πολιτικών δυνάμεων και βεβαίως και για την κοινωνία και την οικονομία».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους σπεύδει να φέρει προς συζήτηση ταυτόχρονα πολλά θέματα, ο κ. Μαντάς επισήμανε:

«Εχουμε μια σειρά πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται με συντεταγμένο τρόπο», ενώ «τέτοιου τύπου προσεγγίσεις δεν δείχνουν παρά τα στρατηγικά αδιέξοδα της αντιπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ωστόσο «η πολιτική σύγκρουση πρέπει να γίνει πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις, είτε για τη συνταγματική αναθεώρηση, είτε για τη στάση τους στη συμφωνία των Πρεσπών, ή στα θετικά μέτρα που θα αρχίσουμε μέσα στον μήνα αυτόν να ψηφίζουμε, υλοποιώντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού».

Ερωτηθείς για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, κατά τα έτη 1997-2014, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε:

«Το σίγουρο είναι ότι στον χώρο της υγείας έχουν υπάρξει πολύ σοβαρά προβλήματα, που έχουν αναδειχθεί με διάφορους τρόπους και νομίζω ότι η εξεταστική επιτροπή θα αποτυπώσει στα πορίσματά της τι ακριβώς συμβαίνει και από εκεί και πέρα εάν υπάρχουν και αν προκύπτουν ζητήματα για προκαταρκτική επιτροπή, τότε χρειάζεται μία νέα διαδικασία πολύ συγκεκριμένη, για να μπούμε σε έναν τέτοιο κύκλο.

»Για τους υπουργούς εκείνης της περιόδου που εξετάζει η εξεταστική επιτροπή τώρα, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί και άρα μένει μόνο ουσιαστικά το θέμα του ξεπλύματος».

Σχετικά άρθρα