Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Ξύλο» στον πρωινό καφέ της ΝΔ: Μόνος ο Μητσοτάκης – Ήττα Κυριάκου – Σαμαρά

«Ξύλο» στον πρωινό καφέ της ΝΔ: Μόνος ο Μητσοτάκης – Ήττα Κυριάκου – Σαμαρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Μαρία Σπυράκη, Νέα Δημοκρατία, Συνταγματική Αναθεώρηση,

Η αλλαγή στάσης – ή κυβίστηση κατά το Μέγαρο Μαξίμου – στο ζήτημα της συμμετοχής της ΝΔ στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αποφασίστηκε στον χθεσινό επεισοδιακό «πρωινό καφέ» της Πειραιώς.

Ενώ η γραμμή της ΝΔ είχε αποφασιστεί πως θα ήταν «χτυπάμε την αναθεώρηση με κάθε τρόπο», κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας και παραπέμποντας σε μία διακυβέρνηση της ΝΔ για τις αναγκαίες θεσμικές τομές στο Σύνταγμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη θυελλώδη πρωινή σύσκεψη στα κεντρικά της ΝΔ αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και να πει «ναι» στη συμμετοχή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Πρόεδρο της ΝΔ στην αλλαγή πλεύσης ήταν πολλοί και έχουν να κάνουν τόσο με τα εσωκομματικά της όσο και με τη διαφαινόμενη απομόνωση της ΝΔ, αφού είχε ποντάρει πως ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι θα ακολουθήσουν την ίδια γραμμή απαξίωσης της διαδικασίας, όπερ διαψεύσθηκε.

Από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι θα μετέχει και θα ψηφίσει τα προς αναθεώρηση άρθρα με τα οποία συμφωνεί, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την αναθεώρηση άρθρων που εκείνο προτείνει δεν… περπάτησε το σχέδιο για απομόνωση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, και το Ποτάμι θα συμμετέχει στο διάλογο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τα άρθρα με τα οποία συμφωνεί, αν και θέτει και εκείνο ζήτημα για το άρθρο 16 και τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, ζήτημα στο οποίο ταυτίζεται με τη ΝΔ.

Με αυτά τα δεδομένα, πάνω από 30 βουλευτές και στελέχη του κόμματος διαμαρτυρήθηκαν έντονα και τα «πυρά» δέχτηκε τόσο η κα Σπυράκη όσο και το επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου. Τα στελέχη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης κι εκείνων που ήταν κατά, με προεξάρχοντες του λεγόμενους Σαμαρικούς, ενώ από τους υπέρμαχους της αναθεώρησης ακούστηκε η φράση:

«Καλώς ή κακώς ο Τσίπρας έκανε το βήμα, θα συμμετάσχουν όλοι, εμείς τι παριστάνουμε;».

Ο πραγματικός λόγος της άρνησης της ΝΔ να συμβάλλει στην αναθεώρηση του Συντάγματος είναι πως η διαδικασία ξεκινά με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συχνά επικρατούν οι σαμαρικοί προεξάρχοντος των Γεωργιάδη – Βορίδη που είναι της λογικής “καμία συναίνεση με την αριστερά”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αρχής ήταν στην γραμμή να μην συμμετάσχει η ΝΔ, ενώ αγνόησε και το μήνυμα της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη που του επεσήμανε ότι θα είναι λάθος του κόμματος να απέχει από την διαδικασία.

Την ίδια αντίληψη είχαν και οι δημογέροντες της κεντροδεξιάς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σήμερα στο παιχνίδι που ξαφνιάστηκαν αρνητικά στο άκουσμα ότι η συντηρητική παράταξη που έχει συνδέσει το όνομά της με το πρώτο Σύνταγμα της Μεταπολίτευσης, με τον Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δεν θα συμμετείχε στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ιστορικά στελέχη, όπως ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης που συνομιλούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο μετέφεραν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις στην εικόνα της παράταξης από την αποχή σε μια κορυφαία Συνταγματική διαδικασία.

Επίσης, ιδιαίτερα αρνητικός σε μια απόφαση περί αποχής ήταν και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αυτό μέσω των κατάλληλων διαύλων μεταφέρθηκε, καθώς οι δυο τους έχουν καιρό να συνομιλήσουν απευθείας.

Από την άλλη, οι υπέρμαχοι της συμμετοχής της ΝΔ στο διάλογο για το Σύνταγμα, πέραν του μεγέθους του θεσμικού ατοπήματος από τυχόν απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμιζαν το πολιτικό κόστος που θα επωμιζόταν η παράταξη από την κατηγορία περί πρόθεσης να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, επιχείρημα το οποίο αριστοτεχνικά είχε στήσει στη δημόσια συζήτηση το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Πειραιώς.

Στα επιχειρήματα υπέρ της αναθεώρησης ήταν το σκεπτικό ότι η ΝΔ θα χρεωθεί με βαρύ τρόπο την άρνησή της όπως και ότι δεν γίνεται να αφήσει το γήπεδο ελεύθερο στα υπόλοιπα κόμματα. Οι διαμάχη συνεχίστηκε για με τον κ. Χατζηδάκη «να τα ακούει» και αρκετούς βουλευτές να ζητούν να δουν τον ίδιο τον πρόεδρο…

Μετά από την μεγάλη εσωτερική ένταση, η αλλαγή της ΝΔ υπό το βάρος της κατακραυγής ήταν αναμενόμενη και όπως έλεγαν οι καραμανλικοί, η ηγεσία και οι σκληροπυρηνικοί συνοδοιπόροι της υπέστησαν στρατηγική ήττα.

Ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση να μιλήσει για κυβίστηση της ΝΔ στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και φόβο της ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος, σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης. Μάλιστα, ανέφεραν, ότι πρόκειται για αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας και σημείωναν πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί εξαιρετικά σοβαρή δημοκρατική διαδικασία και δεν μπορεί να εξαρτάται από τις εσωκομματικές διαφωνίες της ΝΔ».

Μετά τις παλινωδίες, αλλά και μια μείζονα εσωτερική κρίση στη ΝΔ που έδειξε πολλά για το μέλλον, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να συμμετάσχει το κόμμα στην διαδικασία της Αναθεώρησης, με το επιχείρημα ότι δεν θα αφήσουν τον Πρωθυπουργό να ευτελίσει αυτή τη μείζονα θεσμική διαδικασία και θα αναδείξει όλες τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παράλληλα, έχει προγραμματισθεί για την προσεχή Τρίτη, συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις προτάσεις που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση για το νέο καταστατικό χάρτη. Επίσης, με απόφασή του, γενικός εισηγητής της ΝΔ στην αναθεωρητική διαδικασία θα είναι ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Σχετικά άρθρα