Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σχοινάς: Άγκυρα σταθερότητας η συνεργασία Ευρώπης και αραβικού κόσμου

Σχοινάς: Άγκυρα σταθερότητας η συνεργασία Ευρώπης και αραβικού κόσμου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωαραβική Σύνοδος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μαργαρίτης Σχοινάς,

H ευρωαραβική συνεργασία προβάλλει ως μια άγκυρα σταθερότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο, τόνισε από το βήμα της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου Κορυφής ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Η ευρωαραβική συνεργασία ίσως άργησε, θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει πολλές από τις αρνητικές συνέπειες που βλέπουμε στην περιοχή, ίσως να είχαμε κατορθώσει να παράξουμε ασφάλεια, αντί να την καταναλώνουμε τα τελευταία χρόνια» επισήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Σχοινάς.

Σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος, εδώ και αιώνες, αποτελούν δύο τεκτονικές πλάκες της ιστορίας, οι οποίες κινήθηκαν σε διαφορετική ένταση και σε διαφορετική κατεύθυνση για πολύ καιρό.

Εστιάζοντας στις «πολύ-προκλήσεις» που αντιμετώπισε η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, όπως το μεταναστευτικό, η ελληνική οικονομική κρίση, το Brexit, ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός, υπογράμμισε πως αποδείχθηκε η ικανότητα της Ευρώπης να αντέχει σε αυτές τις πιέσεις και ότι η συνεκτική αξία των 28 εταίρων αποδείχθηκε στην πράξη.

«Ποτέ ξανά, στο βάθος αυτής της 70χρονης πορείας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν ήταν πιο σαφές ότι οι Ευρωπαίοι είναι καταδικασμένοι από την ιστορία να συμπορευτούν. Είτε θα κολυμπήσουν μαζί είτε θα βουλιάζουν ατομικά» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο πλέγμα της συνεργασίας της Ε.Ε. με τον αραβικό κόσμο, σκιαγράφησε τρία πεδία πολυμερούς συνεργασίας: Την Ένωση για τη Μεσόγειο, τον στρατηγικό διάλογο Ε.Ε.-Αραβικού Συνδέσμου και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της Ε.Ε.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στις κύριες προτεραιότητες της Ένωσης τα επόμενα χρόνια, για τον αραβικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, προέταξε πέντε συγκεκριμένες θεματικές προτεραιότητες «που πρέπει να χαρακτηρίζουν αυτήν την ποιοτικά αναβαθμισμένη σχέση: την ενέργεια και το κλίμα, το εμπόριο, το μεταναστευτικό, τη δημιουργία ενός εξωτερικού σχεδίου «Γιούνκερ» για τις εξωτερικές επενδύσεις της Ε.Ε. και τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της ευρωαραβικής συνεργασίας».

Σχετικά άρθρα