Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Εισαγγελέας του Α.Π. Ξένη Δημητρίου καταγγέλλει ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος της

Η Εισαγγελέας του Α.Π. Ξένη Δημητρίου καταγγέλλει ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε βάρος της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άρειος Πάγος, Δικαστική Εξουσία, Δικαστικό Σώμα, Δικαστικοί Λειτουργοί, Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου,

Την ενόχληση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσαν δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που της καταλογίζουν ότι σκοπίμως όρισε συγκεκριμένους εξεταστές για τις εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, στις οποίες συμμετέχει η κόρη της.

Η κ. Ξένη Δημητρίου, με αφορμή και άλλα δημοσιεύματα που την αφορούν, κάνει λόγο για «ανοίκεια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» το τελευταίο διάστημα, που προσβάλλουν κυρίως τον θεσμό που υπηρετεί.

«Δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πληροφορίες, που προέρχονται από “ανώνυμους κύκλους”, με εμφανίζουν αρχικά δήθεν να παραιτούμαι, για να καταλάβω θέση σε ανεξάρτητη αρχή.

»Εν συνεχεία, εμφανίζομαι δήθεν να δρομολογώ καθυστερήσεις στις δικαστικές ενέργειες για την πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ σε χθεσινά δημοσιεύματα μου καταλογίζουν δήθεν ότι, επί σκοπώ, όρισα συγκεκριμένους εξεταστές για τις εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, ενόψει της συμμετοχής συγγενικού μου προσώπου σε αυτές.

»Συμμετοχής της οποίας, μάλιστα, δεν επέτρεψα τη γνωστοποίηση σε κανέναν από τους εξεταστές που ορίσθηκαν από τα προβλεπόμενα, από τον νόμο, όργανα».

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός διευκρινίζει ότι «η προσωπική ανεξαρτησία του εισαγγελέα ως θεσμού, είτε είναι αυτός που κατά τον νόμο ορίζει τους εξεταστές, είτε είναι ο ίδιος εξεταστής, αλλά και η πολυετής προσωπική μου πορεία, δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση για τη νομιμότητα της διαδικασίας και της άσκησης καθηκόντων που υποχρεωτικά ασκώ στο πλαίσιο αυτής».

Παράλληλα, η κ. Δημητρίου ξεκαθαρίζει ότι δε θα συμμετέχει στην εξεταστική διαδικασία και πως η επιλογή των εξεταστών έγινε κατά τον νόμο.

Επιπλέον, σημειώνει ότι «η εικασία ότι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν μπορούν να επηρεαστούν από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο προκειμένου να ευνοηθεί συγκεκριμένος υποψήφιος στρέφεται όχι μόνο κατά του προσώπου μου, αλλά και κατά του εισαγγελικού θεσμού».

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα που επικαλούνται νομικούς κύκλους αναφέρουν ότι σε περίπτωση κατά την οποία ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης εμπλέκεται προσωπικά σε μια υπόθεση, τότε έχει την υποχρέωση να δηλώσει κώλυμα, να απέχει και να αναπληρωθεί από τον νόμιμο αναπληρωτή του.

Στην προκειμένη περίπτωση από τον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο Αθανάσιος Κατσιρώδης.

Σχετικά άρθρα