Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φωτιά στα τόπια από την προφυλάκιση Παπαντωνίου – Τι φοβούνται Μητσοτάκης και Φώφη

Φωτιά στα τόπια από την προφυλάκιση Παπαντωνίου – Τι φοβούνται Μητσοτάκης και Φώφη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννος Παπαντωνίου, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ερρίκος Ντυνάν, Θεόδωρος Τσουκάτος, ΚΕΕΛΠΝΟ, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Σκάνδαλο Novartis, Τάσος Μαντέλης,

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Οι αντιδράσεις τόσο από το ΚΙΝ.ΑΛΛ όσο και από τη Ν.Δ, με τις οποίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε σχέση με τον πρώην τσάρο της Οικονομίας ανέδειξε την αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

Η κυβέρνηση στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς παίζει στο γήπεδό της και κρατάει ψηλά κάθε θέμα που σχετίζεται με πολιτικά σκάνδαλα.

Γι αυτό και έριξε από την πρώτη στιγμή το γάντι στην αντιπολίτευση, προκειμένου να ανοίξει επικοινωνιακά την υπόθεση Παπαντωνίου. Ενα γάντι που το σήκωσαν τόσο η Ν.Δ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αυτό που ωστόσο ανησυχεί την αντιπολίτευση, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών, σε αυτό το σημείο είναι το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1996-2014.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό το πόρισμα περιλαμβάνονται οι υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και η φαρμακευτική δαπάνη κομμάτι της οποίας αφορά και την υπόθεση Novartis.

Ως γνωστόν στις υποθέσεις αυτές είναι αναμειγμένα τα ονόματα πολιτικών του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως επίσης και πρώην υπουργών Υγείας τόσο από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ όσο και του
ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την ύπαρξη φαρμακευτικού σκανδάλου δεν την έχει απορρίψει κανείς από την αντιπολίτευση απλώς υπάρχει διαφοροποίηση ως προς τους υπαίτιους.

Η αντιπολίτευση έχει διατυμπανίσει πως σκάνδαλο υπάρχει αλλά υφίσταται μόνο μεταξύ της εταιρείας και διαφόρων γιατρών δίχως να αναγνωρίζει πολιτική ευθύνη.

«Αυτή η αμήχανη και εκνευρισμένη αντίδραση δεν είναι τόσο για το θέμα Παπαντωνίου, γι αυτό ήταν σίγουροι όλοι.

»Το θέμα είναι αυτά που έρχονται για τη Novartis το ΚΕΕΛΠΝΟ που την άλλη εβδομάδα καταθέτουμε το πόρισμά μας» δήλωσε χθες Στο Κόκκινο το μέλος της επιτροπής της εξεταστικής για την Υγεία και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, συμπληρώνοντας με νόημα «αν δεν θέλουν οι φίλοι μας των άλλων κομμάτων ο κ Μητσοτάκης η κ Γεννηματά που ακολουθεί από κοντά ως κολαούζος τις δηλώσεις του να πιστέψουν εμάς ας ανατρέξουν στα κείμενα του κ Ρακιντζή (σ.σ πρώην γενικός) επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης) επί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ και του κ Σούρλα (σ.σ πρώην γ.γ Διαφάνειας και επί χρόνια στέλεχος της Ν.Δ) που από το 2011, το 2012, το 2013, το 2014 έλεγαν ότι η διαφθορά στην Ελλάδα κοστίζει ετησίως 15-20 δισ ευρώ».

Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση έχει αμφισβητήσει έντονα την προανακριτική και τα ευρήματά της.

Ο φιλικός προς την αντιπολίτευση Τύπος έχει κάνει λόγο για φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα του ίδιου Τύπου πριν από ένα χρόνο «φιάσκο» χαρακτήριζαν και την έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Με τη διαφορά όμως ότι ο πρώην υπουργός είναι αυτή τη στιγμή προφυλακισμένος και όλοι κάνουν ότι δεν τον ξέρουν.

Στον αντίποδα χθες ο αντιπολιτευόμενος Τύπος επιχείρησε να ξεχάσει το θέμα Παπαντωνίου βάζοντας στο κάδρο αυτά που φέρεται να είπε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Κομμένος για χρηματισμό από τον Τζορτζ Σόρος.

Ασχέτως αν τα είπε ή όχι ο κ Κομμένος, τον οποίο πολλοί τόσο στη Ν.Δ όσο και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ έχουν χαρακτηρίσει ανοιχτά ή κρυφά ψεκασμένο για τις συνωμοσιολογικές απόψεις του φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υιοθετήσουν αυτές τις διαχρονικές ψεκασμένες τοποθετήσεις για να ρίξουν το μπαλάκι και το φως των προβολέων πάνω στην κυβέρνηση, ξεχνώντας έτσι το ένοχο παρελθόν τους.

Οταν μιλούσε ο Σημίτης

Η προφυλάκιση του ζεύγους Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, φέρνει για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

Η προφυλάκιση του πρώην τσάρου της Οικονομίας και του ΥΠΕΘΑ, Γιάννου Παπαντωνίου, μετά τις υποθέσεις Μαντέλη, Τσουκάτου και Άκη Τσοχατζόπουλου, έχει φέρει εκ νέου τον πατέρα του «εκσυγχρονισμού» στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του και τις πρακτικές που ακολούθησαν – αποδεδιγμένα πλέον – σχεδόν όλοι οι στενότεροι συνεργάτες του.

Με τη σιωπή του «αρχιερέα της διαπλοκής», όπως τον είχε χαρακτηρίσει το Κώστας Καραμανλής, γύρω από τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς κατά την περίοδο 1996-2004, εντείνεται η σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Σημίτη και το ρόλο του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος πλέον προσομοιάζει περισσότερο σε τροχονόμο ύποπτων πληρωμών, λαμβάνοντας υπόψη τις υποθέσεις Μαντέλη, Τσουκάτου, Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου.

Με αυτά τα δεδομένα και στον απόηχο της χθεσινής προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου, η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το Κώστας Σημίτης το Μάρτιο του 2017 αποκτά ιδιαίτερο ειδικό βάρος και προκαλεί σειρά ερωτημάτων που χρήζουν απαντήσεων.

Μετά από 13 χρόνια απουσίας, ο Κώστας Σημίτης στις 29 Μαρτίου του 2017, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, επέλεξε να παραχωρήσει συνέντευξη στους «Φακέλους» στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας το φόβο του για «ατύχημα στη διαπραγμάτευση» και καταλήγοντας ως εκ τούτου πως «μόνη λύση είναι οι εκλογές».

Στη συνέντευξη αυτή ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιτεθεί σφοδρά κατά της κυβέρνησης για την πολεμική της με αφορμή υποθέσεις διαφθοράς και σκάνδαλα, τονίζοντας πως για να ξεπεραστεί η διαφθορά «χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη» και ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες.

»Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα».

Πρόκειται για τη συνέντευξη στην οποία ο κ. Σημίτης είχε χαρακτηρίσει τη διαφθορά «κοινωνικό φαινόμενο», προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Αυτό που ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι ο κ. Σημίτης επέλεξε να παρέμβει στη δημόσια σφαίρα ξαφνικά, όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το σκάνδαλο με την εμπλοκή του Γιάννου Παπαντωνίου, ενώ μόλις μία μέρα πριν, στις 28 Μαρτίου του 2017 η Βουλή είχε αποφασίσει την παραπομπή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ σε Προανακριτική Επιτροπή.

Ήταν Μάρτιος του 2017, όταν Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέγραψε πρώτος την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Παπαντωνίου, είχε βγάλει στη «σέντρα» τον Κώστα Σημίτη χωρίς να τον κατονομάζει, με αφορμή την σκληρά αντιπολιτευτική ομιλία του στο Φόρουμ των Δελφών:

«Τη δικογραφία του Παπαντωνίου δεν την βάλαμε στο συρτάρι. Τόσα χρόνια είναι αυτό σκάνδαλο.

»Έπρεπε να έρθουμε εμείς για να γίνει η σύσταση για προανακριτική;

»Εγώ πάντως αν ήμουν πρωθυπουργός και ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί μου περνάγανε από ανακριτικές, θα είχα ένα θέμα.

»Δεν θα το έπαιζα σοφός να πηγαίνω στους Δελφούς να δίνω συμβουλές στο Μαντείο των Δελφών».

Ήταν λοιπόν η αναψιλάφιση της υπόθεσης Παπαντωνίου για τις μίζες από τα εξοπλιστικά ο λόγος που έβγαλαν τον Κώστα Σημίτη από την παρατεταμένη χειμερία νάρκη και τον έκαναν να ζητήσει άμεσα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Ωστόσο, προκύπτει ακόμα ένα ερώτημα για την ίδια την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία εκείνη την περίοδο είχε στείλει επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μετά την παραπομπή Παπαντωνίου σε Προανακριτική Επιτροπή και μετά τη συνέντευξη Σημίτη, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αίφνης γύρισε τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατέφυγε στη ρητορική για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και χρήζουν απαντήσεων, αντί ένοχης σιωπής.

Σχετικά άρθρα