Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρήγας: Να γίνει διάλογος με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα

Ρήγας: Να γίνει διάλογος με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Παναγιώτης Ρήγας, Πάνος Ρήγας, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Την άποψη ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, υπογραμμίζοντας πως «θα γίνει μια συζήτηση για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών, χωρίς να απεμπολούμε το δικαίωμα αυτό, χωρίς να κάνουμε πίσω».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ρήγας σημείωσε πως οι «ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι πάντα σε ευθεία γραμμή».

«Το βασικό στοιχείο από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης –η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή διαχρονικά- είναι ότι στην ευρύτερη αυτή περιοχή, που τα πράγματα είναι ιδιαίτερα, καταφέραμε με την πολύπλευρη στρατηγική που εφαρμόζουμε να υπάρχει σταθερότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η χώρα αναγνωρίζεται από όλους ως πυλώνας σταθερότητας και όσον αφορά την ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία εμείς επιχειρούμε να δώσουμε το στίγμα ότι μόνο η ειρηνική συνύπαρξη είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη οικονομική ανάπτυξη στους λαούς της περιοχής.

»Βεβαίως αυξάνει την ένταση πολλές φορές η Τουρκία είτε δια των λόγων είτε, πολλές φορές, δια ενεργειών.

»Δεν είναι όμως προς το συμφέρον κανενός αυτή η αύξηση της έντασης, δεν βοηθάει τις οικονομίες των δύο χωρών».

Αναφερόμενος για τη στάση της Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση με τη γνωστή νηφαλιότητα η οποία υπάρχει από τη μεριά μας.

»Οι επαφές θα υπάρχουν. Και απαντάω ευθέως σε αυτούς που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επαφές.

»Επαφές πρέπει να υπάρχουν γιατί πάντα στις δύσκολες στιγμές και στις δύσκολες περιόδους βοηθάνε.

»Υπάρχουν οι συμφωνίες οι οποίες έχουν γίνει μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών αλλά και των αντίστοιχων υπουργείων, μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

«Τα 12 μίλια είναι δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις και από το Δίκαιο της Θάλασσας.

»Εμείς λέμε ότι το δικαίωμα αυτό το ασκούμε και -ως προς την ΑΟΖ- διαμορφώνουμε το πεδίο εκεί που μπορούμε και έχουμε συμφωνήσει, εκεί που υπάρχουν σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, το ασκούμε αυτό το δικαίωμα», υπογράμμισε ο κ. Ρήγας.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν υπάρχει ένα τραπέζι διαλόγου με τη γειτονική χώρα, ο κ. Ρήγας δήλωσε πως «αυτό ισχύει. Από κει και πέρα όμως δεν θα καθυστερήσουμε το δικαίωμα που έχουμε με τις συνεννοήσεις που γίνονται με τις υπόλοιπες χώρες, ώστε να υπάρχει το δικαίωμα και να ασκείται και να δίνει τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης, όπως και τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει και η χώρα και άλλες χώρες».

Σχετικά άρθρα