Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσε στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), με θέμα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως υποστηρίζουν οι 19 βουλευτές που την υπογράφουν, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οικονομικοί δείκτες «είναι περισσότερο από απογοητευτικοί, ειδικά όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις:
»Η απαξίωση του τραπεζικού συστήματος μετά και από την τρίτη – αχρείαστη – ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η κυβερνητική ανικανότητα στην επίλυση του ζητήματος των “κόκκινων” δανείων αποστερούν τις τράπεζες από την απαραίτητη ρευστότητα, ώστε να μπορέσουν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και δη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
»Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ καρκινοβατεί. Μπορεί η κυβέρνηση να καυχιέται για τις επιδόσεις της στα χαρτιά, όμως η πραγματικότητα τη διαψεύδει: η απορρόφηση του ΕΠΑνΕΚ ανέρχεται σε 449.499.594 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 9,74% (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018).
»Μάλιστα, η φετινή απορρόφηση παρουσίασε μείωση 39% έναντι της προηγούμενης χρήσης! Τεράστια κονδύλια παραμένουν “παρκαρισμένα” και αναξιοποίητα στο ΕΤΕΑΝ, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στους ενδιάμεσους φορείς χρηματοδότησης (τράπεζες, venture capital funds, κλπ).
»Η κυβέρνησή σας αύξησε το 2016 τη φορολογία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 26% σε 29%. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, παρά τις ρυθμίσεις. Φέρατε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό – όμως οι επιχειρήσεις δεν τον εμπιστεύονται, ούτε καν για τα χρέη τους προς το δημόσιο.
»Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει και καθυστερημένες ασφαλιστικές οφειλές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού σχεδόν τριπλασίασε τις ασφαλιστικές εισφορές, φέρνοντας τους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες στη θέση να καταβάλλουν το 20% του συνολικού εισοδήματός τους σε ασφαλιστικές εισφορές, τώρα υπόσχεται – προεκλογικά! – ότι θα τις μειώσει…
»Στο μεταξύ, οι συνέπειες της πολιτικής Τσίπρα-Καμμένου στην αγορά εργασίας, με λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης και της αδήλωτης εργασίας, έχουν γίνει παραπάνω από αισθητές στην κοινωνία. Και δεν μπορείτε να τις πάρετε πίσω.
»Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% και 23% σε 24% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς και των λοιπών ειδικών φόρων, που έχουν πλέον παγιωθεί, έχει επιτείνει ακόμη περισσότερο τη συσσώρευση οφειλών στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.
»Αποτέλεσμα: επεκτείνεται ανησυχητικά το φαινόμενο της “άτυπης” επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το κράτος χάνει έσοδα, αντί να κερδίζει.
»Τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησής σας, είναι αδιάψευστα τεκμήρια της αποτυχίας της πολιτικής σας.
»Ακόμη και σήμερα, σχεδόν το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρεί πιθανόν να κλείσει στους επόμενους μήνες.
»Λιγότερες από μία στις είκοσι ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν πιθανό να πραγματοποιήσουν κάποια επένδυση στο άμεσο μέλλον.
»Η χαμηλή επενδυτική εμπιστοσύνη, από όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, μικρών, μεσαίων, μεγάλων, έχει καταστεί πλέον διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. Εσείς το καταφέρατε αυτό, με τις δικές σας πολιτικές, με τους δικούς σας χειρισμούς».
Απευθυνόμενο στους τρεις υπουργούς, το ΚΙΝ.ΑΛ. διαπιστώνει, επίσης, ότι «δεν υπάρχει έστω και μία θετική πολιτική που να έχετε εφαρμόσει στα τέσσερα αυτά χρόνια για τους μικρομεσαίους και να έχει φέρει έστω και ένα θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία.
»Δεν έχετε παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά μόνο σκόρπιες προεκλογικές υποσχέσεις και μάλιστα για το διάστημα που δεν θα είστε πια κυβέρνηση».
Καταλογίζει δε στην κυβέρνηση «ανυπαρξία πολιτικής» που έχει οδηγήσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες «σε αδιέξοδο».
Με το σκεπτικό αυτό, το Κίνημα Αλλαγής ζητεί κυβερνητικές απαντήσεις σε 10 ερωτήματα:
«1. Θα μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φορολογικοί συντελεστές και οι υπερβολικά υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες;
2. Επιτέλους η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη ρύθμιση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων που αποτελούν θηλιά στο λαιμό των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και θα τους δώσει μία δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας;
3. Θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ώστε να δοθεί διέξοδος και ανάσα σε όσους μάταια προσπαθούν να αξιοποιήσουν το υπάρχον σύστημα;
4. Με ποιες ενέργειες θα διευκολύνετε την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην τραπεζική χρηματοδότηση που σήμερα είναι αδύνατη;
5. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών προκειμένου να μειωθεί το κόστος του χρήματος;
6. Γιατί καθυστερεί η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν γίνονται οι πληρωμές προγραμμάτων με συνέπεια να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία;
7. Γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και τη διευκόλυνση του ηλεκτρονικού επιχειρείν;
8. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η παροχή κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ειδικά για άνεργους νέους, άνεργες γυναίκες και άνεργους μεγάλης ηλικίας;
9. Σχεδιάζει η κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας;
10. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;».