«Η στάση του κ. Τσίπρα δεν είναι δίγλωσση, είναι κυνική. Επιτέλους να τελειώνουμε με τα νταραβέρια της εξουσίας», δήλωσε στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΤ1 η Φώφη Γεννηματά σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, τη στάση του πρωθυπουργού και την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.
«Το πρώτο μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται με την κυβέρνηση. Υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο; Και ποιο είναι το μήνυμά της σήμερα;
»Ο μεν πρωθυπουργός συγχαίρει τον κ. Ζάεφ. Από την άλλη ο συγκυβερνήτης, ο ακροδεξιός συγκυβερνήτης, μιλά για δωροδοκίες που έγιναν με τη συνέργεια Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σόρος, Κοτζιά και μυστικών κονδυλίων της Ελλάδας», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως επέλεξε να δώσει ταυτότητα στα Σκόπια, τη μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και υποστηρίζοντας πως έτσι «κρατιέται ζωντανή η φλόγα του αλυτρωτισμού στη γειτονιά μας με ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα προσωπικά.
»Αυτό το θεωρώ μια μεγάλη διπλωματική ήττα. Αν ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας να δοθεί εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια δεν θα είχε γίνει χρόνια νωρίτερα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη;
»Δεν το έπραξαν γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν ήταν υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.
»Δεν λύνει προβλήματα του παρελθόντος αυτή η συμφωνία, αλλά ανοίγει καινούργια», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.
Επίσης επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε την εθνική γραμμή για ονομασία erga omnes.
«Εδώ δεν υπάρχει erga omnes. Έχουμε μια χώρα που λέγεται Βόρεια Μακεδονία και έχουμε τους κατοίκους που λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους Μακεδονική. Erga omnes σημαίνει ότι και οι κάτοικοι πρέπει να λέγονται Βόρειο-Μακεδόνες και η γλώσσα τους αντίστοιχα», είπε η Φώφη Γεννηματά. Προφανώς και εδώ έχει μπερδευτεί η κ. Γεννηματά και μπερδεύει και τον ελληνικό λαό.
Η εθνική θέση ήταν ονομασία erga omnes της χώρας. Δηλαδή η χώρα να αλλάξει όνομα και αυτό που θα υιοθετήσει να είναι το μοναδικό της.
Οι κάτοικοι δεν λέγονται «Μακεδόνες», λέγονται υπήκοοι της Βόρειας Μακεδονίας με υπηκοότητα Μακεδονική. Και προφανώς αυτή η υπηκοότητα αφορά και τους Αλβανούς, και τους Σέρβους, και τους Τούρκους, και τους Τσιγγάνους, και τους Βόσνιους και τους Έλληνες που ζουν στα Σκόπια. Δεν πρόκειται περί εθνότητας αλλά περί υπηκοότητας. Προφανώς και η κ. Γεννηματά αγνοεί τη διαφορά, ή λαϊκίζει.
Επίσης, ας ενημερώσει κάποιος την κ. Γεννηματά ότι εδώ και 30 χρόνια έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως Μακεδόνες -κάτι για το οποίο ο κ. Σημίτης δεν έκανε τίποτα και το άφησε καυτή πατάτα στους επόμενους- και ως τέτοιοι αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο. Και όλος ο κόσμος δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει εμάς πώς θα τους αποκαλεί.
Βεβαίως το γεγονός και μόνο ότι η κ. Γεννηματά βάζει στην ίδια μοίρα Ανδρέα και Σημίτη απαντά σε όλους μας πόσα κιλά μυαλό κουβαλά.
Σχετικά με τα όσα λέχθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και είδαν το φως της δημοσιότητας για τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι με την ερώτηση όλων των βουλευτών «ζητήσαμε να μάθουμε αν όλα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι πρωτοφανές ο ένας υπουργός να κατηγορεί τον άλλον «για κακοδιαχείριση» και «βρώμικα χέρια».
»Αν πράγματι ειπώθηκαν, τότε αναρωτιέμαι: τι φοβάται ο πρωθυπουργός και δεν παίρνει θέση; Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι επέλεξε τον κ. Καμμένο. Αν ο κ. Καμμένος έλεγε αλήθειες τότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τον κ. Κοτζιά και την κυβέρνηση. Αν έλεγε ψέματα τότε κακώς συνέχισε να κυβερνά μαζί με τον εταίρο του».
Προφανώς και ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τον ένα ή τον άλλο. Αλλά τι να πει και η κ. Γεννηματά, κάτι πρέπει να πει για να μη θυμόμαστε τον πακτωλό χρημάτων που χρωστά το κόμμα της στις τράπεζες.