Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μανιάτης παραχωρεί τη διαχείριση υδρογοναναθράκων σε ιδιώτες

Ο Μανιάτης παραχωρεί τη διαχείριση υδρογοναναθράκων σε ιδιώτες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Παναγιώτης Λελιάτσος, Υδρογονάνθρακες, Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,

Σε ιδιωτικά συμφέροντα φαίνεται ότι παραδίδει το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), τη διαχείριση των υδρογονανθράκων της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι από το 2011 έχει συστήσει αρμόδιο φορέα με την επωνυμία Ελληνική διαχειριστική εταιρεία Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ ΑΕ.

Σύμφωνα με καταγγελίες του αναπληρωτή τομεάρχη ενέργειας και ανάπτυξης των ΑΝ.ΕΛ, Πάνου Λελιάτσου η ΕΔΕΥ ΑΕ ιδρύθηκε με σκοπό τη διαδικασία παραχώρησης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας. Ωστόσο από το 2011, εκκρεμεί η σχετική πολιτική απόφαση του υπουργού για την στελέχωση του αρμοδίου φορέα. Κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά για την τρίχρονη καθυστέρηση.

Πριν από μερικές μέρες όμως το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να παραχωρήσει τη διαδικασία εκμετάλλευσης των υδρογοναναθράκων σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, με βάσει την απόφαση με ΑΔΑ: 7ΕΖΡ0-ΚΕΣ και ημερομηνία 24/06/2014 η οποία φέρει την υποργαφή του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Μαθιουδάκη Κωνσταντίνου, προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός με κλειστή διαδικασία και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων. Η εταιρεία θα αναλάβει την διαδικασία παραχώρησης εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας και το ύψος της δαπάνης θα ανέλθει σε 950.000 ευρώ.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί η συγκεκριμένη διαδικασία παραχωρείται σε ιδιώτες, δίχως κανένα έλεγχο του κράτους. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει κρατική εταιρεία για το σκοπό αυτό.

“Η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει ακόμη μια φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας έναντι του εθνικού πλούτου της χώρας. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός ο οποίος δημοσιεύθηκε δείχνει πως ακόμη μια φορά η κυβέρνηση λειτουργεί προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος. Καλούμε την κυβέρνηση στην άμεση ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού και στην στελέχωση του δημοσίου φορέα. Δεν μπορεί και δεν νοείται ο Εθνικός πλούτος της χώρας να παραχωρείτε σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς τον Έλεγχο του κράτους”, υπογραμμίζει ο κ. Λελιάτσος.

Σχετικά άρθρα