Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σε υστερία τα τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι η φρεγάτα «Νικηφόρος» παρεμπόδισε το «Barbaros»

Σε υστερία τα τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι η φρεγάτα «Νικηφόρος» παρεμπόδισε το «Barbaros»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Κύπρος, Μπαρμπαρός, Πολεμικό Ναυτικό, Τουρκία, Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς (Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς F-466),

Το τουρκικό ισλαμικό καθεστώς κλιμακώνει την πειρατική συμπεριφορά του στην Ανατολική Μεσόγειο, με τουρκικά ΜΜΕ να ισχυρίζονται νωρίτερα την Πέμπτη ότι η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προσπάθησε να παρεμποδίσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros να εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου.

Το ισλαμικό καθεστώς δέσμευσε με παράνομη NAVTEX το Τεμάχιο 4 και μέρος του Τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ και έστειλε το Barbaros εκεί να διεξάγει έρευνες. Η απάντηση του ελληνικού στόλου ήταν άμεση και η φρεγάτα «Νκηφόρος Φωκάς» έσπευσε στην περιοχή, από το βράδυ της Τετάρτης, για να παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου.

Την Πέμπτη το μεσημέρι τουρκικά μέσα ενημέρωσης έστησαν σκηνικό έντασης, τονίζοντας ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να παρεμποδίσει το τουρκικό ερευνητικό, ισχυριζόμενα ότι το «περιστατικό» έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, παραβιάζοντας το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Πάντως από το ελληνικό Πεντάγωνο, τονίζεται ότι δεν υπήρξε επεισόδιο στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εμπόδισε ελληνική φρεγάτα η οποία «παρενόχλησε» το Barbaros.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρέτιν Πασά «προκαλώντας κρίση στη Μεσόγειο».

Το τουρκικό πρακτορείο επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εμπόδισε την ελληνική φρεγάτα.

Κυπριακές διπλωματικές πηγές

Επικοινωνιακά παιχνίδια πίσω από τα τουρκικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κρίση στην Μεσόγειο» βλέπει η Λευκωσία και δηλώνει προσηλωμένη στην ουσία, όσον αφορά την υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών.

Κληθείσα να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για εμπλοκή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με ελληνική φρεγάτα που πήγε να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος έντασης».

Ανέφερε επίσης ότι το ΓΕΕΘΑ έχει διαψεύσει το περιστατικό, ενώ είπε ότι η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη στην ουσία όσον αφορά το ενεργειακό της πρόγραμμα.

Η κυπριακή ΑΟΖ (πάνω). Με κόκκινο χρώμα (κάτω) απεικονίζεται η περιοχή που κινείται το Barbaros.

Προκλητικό το τουρκικό ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή μία προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τη να μην κορυφώσει την ένταση στην περιοχή.

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι παντελώς ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου.

»Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.

»Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

»Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή», επισημαίνει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου.

Την Τετάρτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Άγκυρα για παραβίαση των προβλεπόμενων από το Διεθνές Δίκαιο διαδικασιών, έπειτα από την έκδοση της παράνομης τουρκικής Navtex για τις έρευνες του Barbaros.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ είναι η πρώτη επί θητείας Τσίπρα στο ΥΠΕΞ και σε αυτήν σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά προχωρά σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές αρχές σχετικά με την αναγγελία για τις έρευνες του Barbaros.

Όπως επισημαίνει μάλιστα οι έρευνες αυτές θα γίνουν σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Μπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

»Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

»Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

»Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση παράτυπης και προκλητικής Navtex στο τριπλό σημείο όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία προχώρησε στην παράνομη δέσμευση του Τεμαχίου 4 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης και μέρος του Τεμαχίου 5 για έρευνες του Barbaros από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2019.

«Αιτία πολέμου»

Το πρωί της Πέμπτης η ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, στην ηλεκτρονική έκδοση της, με τίτλο «Κρίση με την Ελλάδα στη Μεσόγειο. Η Τουρκία [το] θεώρησε «αιτία πολέμου», το «Barbaros» συνοδεύεται» επισημαίνει ότι «η Ελλάδα που προκαλεί κρίσεις στο Αιγαίο έκανε αυτή την φορά βήμα που θα προκαλέσει μεγάλη ένταση στη Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι δόθηκε οδηγία στην ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να παρακολουθήσει το σεισμικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» ενώ τονίζεται ότι η Τουρκία που θεωρεί ξεκάθαρα αυτή την κίνηση της Ελλάδος ως «αιτία πολέμου», ετοιμάζεται να την απαντήσει.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι από την άλλη πλευρά το πλοίο «Barbaros» που πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία, καταδρομικά καθώς και υποβρύχια.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα που θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στα 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας στην Aνατολική Μεσόγειο επιθυμεί να καταλάβει τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Ελλάδα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος.

Τέλος σημειώνεται ότι μία ελληνική ιστοσελίδα, που δεν κατονομάζεται, δημοσίευσε εικόνες ραντάρ οι οποίες δείχνουν πως το σεισμικό ερευνητικό πλοίο «Βarbaros Hayrettin Paşa» βρίσκεται στα δυτικά της Κύπρου.

Σχετικά άρθρα