Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαμαράς και Βενιζέλος «καπελώνουν» Κυριάκο – Φώφη – Οι υπόγειες διεργασίες

Σαμαράς και Βενιζέλος «καπελώνουν» Κυριάκο – Φώφη – Οι υπόγειες διεργασίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Φώφη Γεννηματά,

Προβληματισμό και δυσφορία έχουν προκαλέσει σε Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής οι παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίες και θα πυκνώνουν στον δρόμο προς τις κάλπες.

Όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η Νέα Σελίδα, οι δύο άνδρες με τη στάση τους επιχειρούν να ποδηγετήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο κομμάτων, καθώς βλέπουν ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται σε διαφορετική γραμμή από αυτή που οι ίδιοι επιθυμούν.

Το «μανιφέστο» του πρώην πρωθυπουργού από την Καβάλα, τόσο με τη θέση του έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών -δήλωσε αντίθετος ακόμα και στη σύνθετη ονομασία- όσο και με τις συνεχείς ακροδεξιές κορόνες του περί «λαθρομεταναστών», ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας που υπήρξε είναι ότι την επομένη στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφευγαν να αναδείξουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, μη θέλοντας να ακολουθήσουν την ακραία ρητορική.

Ωστόσο, τα επικοινωνιακά επιτελεία των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, αφού εκτιμούν ότι οι εμφανίσεις των δύο ανδρών πλήττουν την εικόνα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που προσπαθούν να ξεφύγουν από το παρελθόν και να προχωρήσουν μπροστά. Οι ίδιες πηγές θεωρούν, εξάλλου, ότι τα δύο κορυφαία πολιτικά πρόσωπα έχουν κριθεί αρνητικά από τον ελληνικό λαό στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και πως με τις τοποθετήσεις τους αποσυσπειρώνουν τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων.

Σε ανοιχτή γραμμή Σαμαράς – Βενιζέλος

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούν να επιβάλουν την άποψή τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως συνέβη στο Σκοπιανό, με τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει μπροστά και να δίνει την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανιζόταν να αμφιταλαντεύεται. Σε πλήρη σύμπνοια, ο κ. Βενιζέλος εκφράζει σε κάθε ευκαιρία τη δυσαρέσκειά του για την οξεία κριτική που ασκεί το τελευταίο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη στην Πειραιώς.

Ενδεικτικό είναι ότι ηλεκτρονικά μέσα που πρόσκεινται στον Μεσσήνιο πολιτικό επιτίθενται στην κυρία Γεννηματά, δείχνοντας την αλληλεγγύη που υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτικών.

«Το ‘βρώμικο’ παιχνίδι της Φώφης Γεννηματά και το σκηνικό διάλυσης του ΚΙΝΑΛ» είναι ο τίτλος κειμένου σε ιστοσελίδα που στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, με το επίμαχο άρθρο να ασκεί σκληρή κριτική στην επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Γιώργο Καμίνη, αλλά από την επίθεση να εξαιρείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά, ενώ, αντιθέτως, υπάρχουν θετικά σχόλια για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον οποίο στηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ωστόσο, οι εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά ακόμα πιο δύσκολο, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική ομάδα έχει εκλεγεί επί προεδρίας Σαμαρά, ενώ στο Κίνημα Αλλαγής είναι τόσα τα ανοιχτά μέτωπα, που το τελευταίο που επιθυμούν είναι να ανοίξουν ένα ακόμα, τη στιγμή δε που δημοσκοπικά διαρκώς συρρικνώνονται.

Βάζουν στο στόχαστρο Τσίπρα, Καραμανλή και Παυλόπουλο

Η πτώση από την εξουσία δεν στάθηκε εμπόδιο οι δύο άνδρες να συνεχίσουν τις επαφές τους, καθώς έχουν ταυτόσημες απόψεις σε αρκετά ζητήματα.

«Είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από εκείνα που τους χωρίζουν», λένε στελέχη που μετείχαν στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τους είχαν ζήσει από κοντά. Ο στόχος τους, εξάλλου, είναι η αναβίωση αυτής της συμμαχίας. «Η υπέρβαση που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μεταρρυθμιστική, πατριωτική, δημοκρατική και αξιακή. Ολα έχουν ήδη ξεκινήσει την περίοδο 2012-2014. Το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης. Άλλωστε, έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε», είχε χαρακτηριστικά υποστηρίξει ο Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του.

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται πάντα ο Αλέξης Τσίπρας και γι’ αυτό τον λόγο πιέζουν τις ηγεσίες του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ να πολώσουν το κλίμα και να οξύνουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός όμως από τον πρωθυπουργό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς, είτε με δηλώσεις τους είτε μέσω διαρροών που αναδημοσιεύονται σε «φιλικά» μέσα ενημέρωσης, βάλλουν εναντίον και του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο επιχειρούν να εμπλέξουν σε συνωμοσιολογικά σενάρια περί ανοιχτής γραμμής με το Μαξίμου, ενώ στο κάδρο έχουν προσπαθήσει να βάλουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» στο εσωτερικό της ΝΔ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο συνέδριο του κόμματος στα μέσα Δεκεμβρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει γράψει η «Νέα Σελίδα», να φέρεται αποφασισμένος να καταργήσει τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων λόγω Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς θεωρείται ότι πλήττει την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά άρθρα