Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι λόγω των πρωτοβουλιών που ανέλαβε περί εναλλακτικού σχεδίου στο Σκοπιανό κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ έκανε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, επιμένοντας όμως στην ουσία των όσων είπε, καθώς και για τις βάσεις.
Ο κ.Καμμένος μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε το plan B που εκείνος πρότεινε, αλλά δεν το έχει εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική.
«Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μιλώντας στην ΕΡΤ, απαντώντας στο εάν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ περί Plan B στο Σκοπιανό, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων.
«Ο Τσίπρας γνωρίζει για το σχέδιο Β που προτείνουμε, αλλά δεν το εγκρίνει ως εθνική πολιτική. Στις ΗΠΑ παρουσίασα τη θέση των ΑΝΕΛ ως κυβερνητικός εταίρος», είπε χαρακτηριστικά.
Υπερασπίστηκε όμως το δικαίωμα του, αν και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επίσημη πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, εκείνος να προτείνει εναλλακτικό σχέδιο ως κυβερνητικός εταίρος, με το επιχείρημα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δε θα περάσει από την ΠΓΔΜ τελικά.
«Η θέση της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία των Πρεσπών αλλά εγώ ως εταίρος δεν την ψηφίζω και για να μην έρθουμε σε αδιέξοδο γιατί το 90% του λαού της ΠΓΔΜ δε θα την αποδεχθεί, κατέθεσα μια εναλλακτική πρόταση του κυβερνητικού εταίρου», είπε, ενώ επέμεινε ότι το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είναι άκυρο.
Επιπλέον, βάζοντας τέλος στα περί «φουρτούνας» στις σχέσεις των δύο κομμάτων σημείωσε ότι «είμαστε σε πλήρη αρμονία.
»Μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και παραμένουμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε μαζί».
Υποστήριξε πάντως ότι με την πρωτοβουλία του αυτή δεν αντικατέστησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.
«Ούτε αντικατέστησα τον πρωθυπουργό, ούτε τον ΥΠΕΞ, αλλά ως κυβερνητικός εταίρος έκανα μια πρόταση. Η ΝΔ ποια πρόταση έχει; Το ΠΑΣΟΚ ποια έχει;», είπε ακόμα, ενώ για το τι θα πράξει το κόμμα του όταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε:
«Μέχρι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή και παραμένουμε και στηρίζουμε την κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε μαζί. Εάν γίνουν τα πάνω κάτω και βρεθούν 11 αποστάτες στα Σκόπια, οι οποίοι θα ψηφίσουν στο κοινοβούλιο κατά του 70% του λαού των Σκοπίων, ψηφίσουν στη δεύτερη ψηφοφορία και υπάρξουν οι συνταγματικές αλλαγές και αν και όταν έρθει στην ελληνική Βουλή, εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Τι πιο έντιμο από αυτό;».
Ο κ.Καμμένος ωστόσο επί της ουσίας επέμεινε και στη διαπραγμάτευση που έκανε περί βάσεων αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτό δεν ασκεί προσωπική πολιτική, αλλά υποβαθμίζοντας τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα, καθώς όπως τόνισε δεν άλλαξε κάποια πολιτική τύπου «έξω οι βάσεις του θανάτου» αλλά βάσεις ήδη υπάρχουν και η συνεργασία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι κατά την άποψη του προς όφελος της χώρας.
Αναφέρθηκε εκ νέου σε βάση στην Κάρπαθο, λέγοντας πως έχει κατασκευαστεί ως εναλλακτική του Κανάβεραλ, ενώ έθεσε το ερώτημα εάν είναι προτιμότερο να γίνει βάση στη Βάρνα και να είναι η Βουλγαρία το συμμαχικό κέντρο των Βαλκανίων.
Έδειξε επίσης καθαρά ότι δε θα ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αποκομμένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι στόχος του είναι να ρίξει την κυβέρνηση για να μην ολοκληρωθεί το έργο της.
«Στις δημοκρατικές διαδικασίες και τα δημοκρατικά κόμματα η πλειοψηφία αποφασίζει.
»Εάν η πλειοψηφία των δύο κομμάτων αποφασίσει ότι πρέπει να υπάρξει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο», τόνισε και συμπλήρωσε «δεν θα κάνω τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη να ανατρέψω την κυβέρνηση».
Ερωτώμενος αν θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό σήμερα απάντησε:
«Και σήμερα και αύριο και μεθαύριο. Έχουμε πολύ έντιμη η σχέση, σεβόμενος ο ένας την πολιτική θέση του άλλου».
Σχολίασε όμως και την επίθεση του Νίκου Φίλη, τον οποίο χαρακτήρισε έντιμο και καθαρό στις θέσεις του.
Ο ακροδεξιός Σαλβινι με ΑΝΕΛ καμία σχέση, υποστήριξε ο κ.Καμμένος και σχολίασε πως εάν η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ αποφασίσει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο, δείχνοντας όμως ότι εκείνος δεν έχει τέτοια πρόθεση ούτε εκτιμά πως θα συμβεί κάτι τέτοιο προεκλογικά.
Σημείωσε επίσης απευθυνόμενος προς τους αντιδρώντες στη συγκυβέρνηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η άλλη λύση για να απαντήσω σε όσους λένε για Σαλβινι είναι να δουν υπουργό τον Πλεύρη το Βορίδη με το τσεκούρι και το Γεωργιάδη με τη σχολή όπου διδάσκονται τα της αρίας φυλής» και πρόσθεσε: «Καλά αυτόν θα τον πιάσει λάστιχο στο δρόμο».