Η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της ημερίδας του Κινήματος Αλλαγής για την πρωτοβάθμια Υγεία, που διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σε δημιουργία μετώπων ερήμην των προβλημάτων και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
«Το «φύγε εσύ-έλα εσύ» δεν είναι πολιτική Αλλαγή, αλλά ένας δρόμος αναπαραγωγής της κρίσης, δημιουργίας νέων αδιεξόδων», τόνισε.
Η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στα σημαντικά προβλήματα του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας Υγείας, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το ΕΣΥ μετατρέπεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε ένα προνοιακό σύστημα κι όλα γίνονται θυσία για το υπερπλεόνασμα.
Επέκρινε και τη ΝΔ καθώς «διαμορφώνει μια αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς υγείας που, με τον τρόπο που περιγράφεται, υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αναιρεί την αρχή της καθολικής κάλυψης.
»Η διάλυση του ΕΣΥ από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη βολεύει απολύτως. Η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα β’ κατηγορίας, εξυπηρετεί τα σχέδια της για περικοπή των δημόσιων δαπανών και αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών.
»Η μετακύληση του κόστους στους πολίτες πλήττει κυρίως τους αδύνατους, δημιουργεί αποκλεισμούς».
Κατέθεσε 10 προτάσεις για να ανασυγκροτηθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Συγκεκριμένα:
1) Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
2) Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα
3) Έμφαση στην πρόληψη.
4) Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.
5) Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων Νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ)
6) Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα Φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους/χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές Συντάξεις
7) Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.
8) Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και τη πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας
9) Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.
10) Αποκέντρωση του Συστήματος.