Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μνημόνιο, Πιέρ Μοσκοβισί,

Ικανοποιημένος από την πορεία της Ελλάδας εμφανίζεται ο Πιέρ Μοσκοβισί που δήλωσε πως «η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης και είμαι πραγματικά ευτυχής που άφησε πίσω της το πρόγραμμα αυτό. Η κατάσταση λοιπόν καλυτερεύει».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη του παραχώρησε στο «Bloomberg TV», μίλησε για τη χώρα μας και αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων τονίζοντας πως «αναφορικά με τις συντάξεις, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί.

»Όμως πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας».

Συνεχίζοντας την αναφορά του, ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι τη Δευτέρα «περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί.

Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα».

«Δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις. Υποθέτω ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα.

Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, που έκανε τόσες πολλές προσπάθειες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, με τις συντάξεις και τους μισθούς να περικόπτονται.

Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας.

Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις, – γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Προϋπόθεση για αυτό, όπως ανέφερε, είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός.

«Πρώτα απ’ όλα όμως,είπε στο «Blooberg TV», περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις».

Τέλος, ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες και για το αν πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε:

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Εργαζόμαστε για ένα στιβαρό τραπεζικό σύστημα για όλη την Ευρώπη αλλά και για την τραπεζική ένωση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό».

Σχετικά άρθρα