ΤζιχαντιστέςΒαλκάνια
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κοτζιάς αναβαθμίζει τις επικοινωνίες του ΥΠΕΞ και τις κάνει πιο ασφαλείς σε συνεργασία με τον Παππά

Ο Κοτζιάς αναβαθμίζει τις επικοινωνίες του ΥΠΕΞ και τις κάνει πιο ασφαλείς σε συνεργασία με τον Παππά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αλλο ένα μέτρο τεχνολογικής αναβάθμισης του Υπουργείου Εξωτερικών και γενικότερα του δημοσίου τομέα πήρε σήμερα (11/10) σάρκα και οστά με τις υπογραφές που έβαλαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Πρόκειται για το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών η οποία θα προσφέρει, όπως τόνισε ο Ν. Κοτζιάς, πιο εύκολη μεταφορά εικόνας για τις βιντεοσυνδιασκέψεις ανάμεσα στις Αρχές που έχει το Υπουργείο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αλλά και πιο ασφαλή την εσωτερική -τόσο εντός της χώρας όσο και με τις αρχές μας στο εξωτερικό- αλληλογραφία μας.

Μια τεχνολογική αναβάθμιση που συμβάλει καθοριστικά στην άμεση και εξ αποστάσεως υποβολή αιτήσεων των Ελλήνων του εξωτερικού προς τις προξενικές μας Αρχές χωρίς περιττές μετακινήσεις, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Ειδική βοήθεια θα είναι και για τις δραστηριότητες της οικονομικής διπλωματίας καθώς, όπως εξήγησε ο Ν. Κοτζιάς, «θα μπορούν και οι επιχειρήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι να έχουν μία απευθείας πρόσβαση, συνομιλία και ενημέρωση με τους εμπορικούς μας ακολούθους στο εξωτερικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του προς τον κ. Παππά, ενώ επισήμανε ότι «η σημερινή μέρα είναι σημαντική για εμάς», καθώς, όπως είπε, «επιβεβαιώνει και δικαιώνει την απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας να φτιαχτεί ειδικό υπουργείο που να ασχολείται με τα ζητήματα της ψηφιακής τεχνολογίας» σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών «θα έχει ισχυρά κέρδη» από αυτό.

Τέλος ο Ν. Κοτζιάς σχολιάζοντας ότι δεν θα αναφερθεί σε άλλα θέματα, πέραν του παρόντος, τόνισε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει».

Σε αυτό το σημείο λαμβάνοντας τον λόγο ο Ν. Παππάς συμπλήρωσε στην τελευταία φράση του υπουργού Εξωτερικών:

«Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».

Ειδικότερα για το μνημόνιο συνεργασίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τόνισε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού για την ίδρυση του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται, «έχει δικαιωθεί, εκ των πραγμάτων, έχει επιταχύνει τα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο Δημόσιο».

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι το νέο αυτό εργαλείο θα δώσει την τεχνολογική δυνατότητα στις προξενικές μας αρχές και στις πρεσβείες μας να έχουν τις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, αλλά θα αναβαθμίσει και τη δουλειά που θα κάνουν πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμά της.

Ο Ν. Παππάς εξήγησε ότι είναι ήδη πολύ στενή η συνεργασία σε υπηρεσιακό επίπεδο με το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα είναι από τα πρώτα που θα εγκαταστήσει τα συστήματα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων εντός του Υπουργείου.

«Είναι ένα σύστημα», ανέφερε, «το οποίο το έχουμε εγκαταστήσει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής», ενημερώνοντας παράλληλα ότι «είμαστε και εν όψει της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε όλο το Δημόσιο», ένα έργο το οποίο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό», το οποίο «θα εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για το Δημόσιο σε ετήσια βάση, κατ’ αρχήν, αλλά δεύτερον, θα κάνει πάρα πολύ πιο αποτελεσματική τη δουλειά των δημόσιων λειτουργών και κυρίως -και θα το διαπιστώσουν όλοι- και της πολιτικής ηγεσίας».

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη χρηματοδότηση του έργου, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ. γεγονός που, όπως εξήγησε ο Ν. Παππάς, «έχει και τη ξεχωριστή του σημασία».

Σχετικά άρθρα