Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Διαψεύδει το Μαξίμου για «φάκελο» με υποκλοπές Σαββίδη για τα Σκόπια

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Διαψεύδει το Μαξίμου για «φάκελο» με υποκλοπές Σαββίδη για τα Σκόπια

Με μία λιτή ανακοίνωση μισής σειράς το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές Αρχές παρέδωσαν στην Ελλάδα στοιχεία από συνομιλίες του Ιβάν Σαββίδη για την υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT» αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας το επίμαχο δημοσίευμα.

Ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας στα Σκόπια, ο Πάιατ και η Συμφωνία των Πρεσπών

Στο δημοσίευμα των NYT παρουσιάζεται μια νέα εκδοχή του «ψυχρού πολέμου» Μόσχας – Δύσης, με επίκεντρο αυτή τη φορά τα Σκόπια και την πορεία τους προς το ΝΑΤΟ.

Οι NYT υπενθυμίζουν την ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις με τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, ενώ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργό ρόλο του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ και στη δυνατότητά του να ανταποκριθεί και να απαντήσει, σύμφωνα με τα στελέχη των ΗΠΑ, στις ρωσικές προκλήσεις, έχοντας βεβαίως και την προϋπηρεσία από την θέση του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ουκρανία.

Ως προς τον κ. Σαββίδη, η εφημερίδα επαναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα του Buzzfeed εκφράζοντας τη βεβαιότητα για το ρωσικό δάκτυλο στα Σκόπια και εντάσσοντας τις κινήσεις του ομογενή επιχειρηματία στον διπλωματικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Δύσης και Μόσχας τους τελευταίους μήνες.

Όταν τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν αρχικά, ο κ. Σαββίδης είχε εκδώσει μία σκληρή απάντηση κάνοντας λόγο για εντελώς ψευδή δημοσιεύματα, ενώ και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε αρνηθεί να δώσει συνέχεια.

Όπως σημειώνεται στους NYT, οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν από υποκλοπές των επικοινωνιών του κ. Σαββίδη (email, sms και τηλεφωνικές κλήσεις) ότι χρηματοδότησε την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια και τις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία κίνησης προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο ομογενής επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση πολιτών και οργανωμένων ομάδων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων προκειμένου να κινητοποιηθούν εναντίον του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Η εφημερίδα επικαλείται τα ίδια στοιχεία με το Buzzfeed, δηλαδή το ρεπορτάζ του OCCRP, ενός ανεξάρτητου οργανισμού έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σαββίδης κατέβαλε το ποσό των 300.000 ευρώ στους πολέμιους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται πολιτικοί της ΠΓΔΜ, εθνικιστικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας Vardar, που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια μπροστά στη Βουλή των Σκοπίων την επομένη της συμφωνίας.

«Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος», είχε δηλώσει τότε η πλευρά Σαββίδη.

Σχετικά άρθρα