Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Στουρνάρας βγήκε από το «λαγούμι» της ΤτΕ – Έντονο παρασκήνιο και «μαχαιρώματα»

Γιατί ο Στουρνάρας βγήκε από το «λαγούμι» της ΤτΕ – Έντονο παρασκήνιο και «μαχαιρώματα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μέγαρο Μαξίμου, Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζες,

Χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα αιματοκυλίσματος των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η σφοδρή επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, η αναβάθμιση του αξιόχρεου των τραπεζών από τον οίκο Fitch εν μέσω συντονισμένων κερδοσκοπικών επιθέσεων και η περαιτέρω μείωση του ELA για να βγει από το λαγούμι της Τράπεζας της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας και να στείλει μήνυμα σταθερότητας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

»Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες» υπογράμμισε την Τετάρτη το πρωί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τη νέα μείωση της έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες (ELA).

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ αντανακλά στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ύποπτη σιωπή

Της σημερινής δήλωσης είχε προηγηθεί η ύποπτη σιωπή τόσων ημερών για τις επιθέσεις που δέχονταν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η οποία ωστόσο ερχόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με την σαφή τοποθέτησή του κατά της προσπάθειας διάσωσης των συντάξεων, σε συνάντηση που είχε με 60 πρέσβεις, με το επιχείρημα ότι τυχόν ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές χρήματος, καθώς θα εκλαμβανόταν ως υποχώρηση από τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς.

Η χθεσινή αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τα όσα είπε πριν από λίγο καιρό ενώπιον ξένων διπλωματών και επενδυτών για καμία παρέκκλιση από τη συμφωνία με τους δανειστές, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως θα ίσχυε και το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Τη θέση του αυτή την επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας με δήλωσή του στην «Εφ.Συν».

Η κυβέρνηση, προσώρας τουλάχιστον, δεν φαίνεται να επιθυμεί μια μετωπική σύγκρουση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια περίοδο που τα πάντα δείχνουν να είναι ρευστά και η εικόνα στο Χρηματιστήριο δεν έχει αλλάξει. Μπορεί προχθές ο κ. Τζανακόπουλος να πέταξε το γάντι στον κ. Στουρνάρα, σχολιάζοντας δηκτικά την αφωνία του για τα όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο
τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν έχει έλθει σε ευθεία ρήξη μαζί του.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι δύο κορυφαίοι υπουργοί διατηρούν επαφή με τον κεντρικό τραπεζίτη, σε μια προσπάθεια να μην «κοπούν οι γέφυρες» της κυβέρνησης μαζί του, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν καλά πως η σιωπή του κ. Στουρνάρα είναι ουσιαστικά πολιτική επιλογή και όχι επειδή δεν του το «επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος», όπως έγινε γνωστό από διαρροές κύκλων που πρόσκεινται σ’ αυτόν.

Χθες, λοιπόν, ήταν η σειρά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, να βάλει στο στόχαστρο τον κ. Στουρνάρα. Μιλώντας «Στο Κόκκινο», είπε ότι «για άλλη μια φορά ο κεντρικός τραπεζίτης συμπεριφέρεται ως πρώην υπουργός Οικονομικών μιας πολιτικής που άσκησε ο ίδιος και είχε τα αποτελέσματα που είχε και καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό».

Συμπλήρωσε ότι ο κ. Στουρνάρας «θα πρέπει να προσηλωθεί στα καθήκοντα του ως κεντρικός τραπεζίτης και να μην παρεμβαίνει με τρόπο “άγαρμπο” και επικοινωνώντας με διεθνείς αντιπροσωπείες», σχολιάζοντας έτσι το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.».

Εκτενώς στο θέμα αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο ραδιόφωνο News 247.

«Εδώ και καιρό έχουμε εντοπίσει ότι ο κ. Στουρνάρας μάς συνηθίζει σε παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τον θεσμικό του ρόλο, ενώ τις τελευταίες μέρες βλέπουμε και μια προφανή αντίφαση.

»Είναι αρκετά ομιλητικός και παρεμβατικός σε πράγματα που δεν συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο -τελευταίο παράδειγμα αυτό που αποκαλύπτει για τις συντάξεις, ενώ βλέπουμε να σιωπά όταν πρέπει να μιλήσει, επειδή το επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος -και μιλώ για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις τράπεζες.

»Σίγουρα αυτή η συμπεριφορά του προκαλεί εύλογα ερωτήματα, στα οποία ο ίδιος πρέπει να απαντήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Τι άλλαξε από το 2016;

Στις κυβερνητικές κατηγορίες για αφωνία ο κ Στουρνάρας φέρεται να έχει απαντήσει μέσω διαρροών στον αντιπολιτευτικό Τύπο ότι ο θεσμικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να σχολιάσει τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών.

Η απλή λογική λέει πως κανείς δεν ζήτησε και δεν θα μπορούσε άλλωστε από τον κ Στουρνάρα να βγει και να σχολιάσει την πορεία της μετοχής της τάδε ή της δείνα τράπεζας.

Θα αρκούσε μια δήλωση σαν εκείνη του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νικόλαου Καραμούζη ή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που δεν τους λες και φανατικούς Συριζαίους,
περί γενικότερης αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που αποδείχτηκε από την επιτυχή έκβαση των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν πριν από λίγους μήνες.

Εκτός και αν ο κ Στουρνάρας ως ο ανώτερος επόπτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πιστεύει κάτι αντίθετο οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένος να το πει.

Ωστόσο όπως φαίνεται ο κ Στουρνάρας επιλέγει κάθε φορά πότε θα μιλήσει. Συνεπώς τα περί Θεσμικού ρόλου είναι μάλλον δικαιολογίες.

Τον Φεβρουάριο του 2016 και μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ Στουρνάρας είχε χαρακτηρίσει αβάσιμο τον πανικό που είχε σημειωθεί εκείνες τις μέρες στο Χρηματιστήριο.

Είχε προειδοποιήσει πως Θα ήταν καταστροφικές οι συνέπειες για τη χώρα εάν δεν ολοκληρωνόταν άμεσα η αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Ηταν μια γενικόλογη δήλωση η οποία θα μπορούσε να έχει γίνει και σήμερα αλλά δεν έγινε. Το ερώτημα είναι γιατί.

Οι απαντήσεις μπορεί να είναι παραπάνω από μία και πιθανόν να αλληλοεξαρτώνται.

Ας μην ξεχνάμε πως σε λίγους μήνες θα γίνουν οι εκλογές. Μπορεί εκ του θεσμικού ρόλου του ο κ Στουρνάρας
να οφείλει να είναι ανεπηρέαστος από τις πολιτικές αλλαγές ωστόσο κάθε ρόλος κρύβει έναν άνθρωπο με προτιμήσεις και αντιπάθειες.

Η αλήθεια είναι πως ο ίδιος έχει επιβιώσει και τα έχει καταφέρει με πολλές κυβερνήσεις.

Ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών επί Σημίτη, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη στην ΟΝΕ, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, έβαλε την υπογραφή του στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΝΔ.-ΠΑΣ0Κ, έγινε διοικητής της ΤτΕ.

Με απλά λόγια εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον ο κ Στουρνάρας ήταν και παραμένει σημαίνον πρόσωπο στην οικονομική ζωή του τόπου, λαμβάνοντας θέσεις-κλειδιά και παίρνοντας καίριες αποφάσεις
για σημαντικά ζητήματα.

Ολα αυτά μέχρι που ήρθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ Στουρνάρας έβαλε το δικό του λιθαράκι για να μην υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα όταν περίπου ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 καλούσε με δηλώσεις του τους βουλευτές να σκεφτούν καλά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αποτυχία εκλογής οδήγησε τη χώρα στις εκλογές στις οποίες επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή της 16ης Δεκεμβρίου 2014.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΤτΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα ο διοικητής τηςΤτΕ κάλεσε τους βουλευτές να σκεφτούν καλά τη στάση τους στο κρίσιμο ζήτημα της εκλογής Προέδρου.

«Από την προηγούμενη θητεία μου ως υπουργός Οικονομικών», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, «γνωρίζω πολύ καλά το τεράστιο βάρος της νομοθετικής προσαρμογής στις νέες συνθήκες που σήκωσαν οι Ελληνες βουλευτές.

»Με το θάρρος της προσωπικής γνωριμίας με κάθε ένα εξ αυτών αλλά και της στήριξης που μου παρείχαν στη Βουλή τα προηγούμενα χρόνια θα ήθελα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω και
να τους ζητήσω να συνεκτιμήσουν τον μεγάλο αυτό και άμεσο κίνδυνο στις αποφάσεις τους».

Και πιο κάτω στην ίδια ομιλία είχε πει τα εξής:

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών (σ.σ εννοούσε την πολιτική αναταραχή με αφορμή την εκλογή Προέδρου) λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλος».

Εν ολίγοις και με πρόσχημα την οικονομία, ο κ Στουρνάρας εκείνη την περίοδο είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα να μη μεταβληθεί το πολιτικό σκηνικό και να μην πάει η χώρα σε εκλογές.

Θα ήταν τέλος απολύτως αδιανόητη η υπόνοια έστω ότι ο διοικητής της ΤτΕ σε μια δύσκολη για τις τράπεζες στιγμή παραμένει σιωπηλός παρατηρητής είτε για να φανεί δικαιωμένος στην επιμονή του για πιστοληπτική γραμμή στήριξης είτε επειδή κάποιες δικογραφίες έχουν μέσα και το δικό του όνομα…

Σχετικά άρθρα