Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τετ α τετ συμφωνίας με Ιερώνυμο: Πώς ο Τσίπρας θα εκμεταλλευθεί την εκκλησιαστική περιουσία

Τετ α τετ συμφωνίας με Ιερώνυμο: Πώς ο Τσίπρας θα εκμεταλλευθεί την εκκλησιαστική περιουσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησιαστική Περιουσία, Ορθόδοξη Εκκλησία,

Νέα σελίδα φαίνεται πως ανοίγει στις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας μετά τη νυχτερινή συνάντηση που είχαν το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Οι δύο συζήτησαν διεξοδικά για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και μαλιστα κατέληξαν και σε αποφάσεις για την αξιοποίησή της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Εθνους ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τον κ Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου για τις τράπεζες.

Η συνάντηση που δεν δημοσιοποιήθηκε έγινε σε καλό κλίμα κάτι που αποτυπώνεται και από τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο να συμφωνούν στη δημιουργία σε άμεσο χρόνο μιας εταιρείας ειδικού σκοπού τα έσοδα της οποίας θα πηγαίνουν κατά 50% στο Κράτος και κατά 50% στην Εκκλησία.

Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί πως οι σχέσεις Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής βρίσκονται σε καλό σημείο και ότι έχουν διαλυθεί τα όποια σύννεφα είχαν δημιουργηθεί πέρυσι τον χειμώνα γύρω από το Μακεδόνικο με αιχμή κυρίως την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Μαλιστα ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί στις 1 8 Ιανουαρίου και παλι τον Αρχιεπίσκοπο οπότε και του εξέθεσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να προωθήσει μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το θέμα της
ονομασίας.

Ακολούθησε η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου που οδήγησαν σε εκτόνωση της έντασης κάτι που φάνηκε και από την απροθυμία της Αρχιεπισκοπής να εκπροσωπηθεί στο
συλλαλήτήριο που έγινε στο Σύνταγμα.

Η απόφαση για απόδοση των εσόδων της εκκλησιαστικής περιουσίας και στην Εκκλησία αλλά και στο Κράτος σε ποσοστό 50% σύμφωνα με αρμόδιες πηγές αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την
αναβάθμιση των σχέσεών τους και αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο των διακριτών ρόλων τους.

Σημειωτέον πως περί τα τέλη Οκτωβρίου θα ανοίξει και σε επίπεδο Βουλής η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ως εκ τούτου στο τετ α τετ των δύο τέθηκαν επί τάπητος και άλλες προτάσεις αναφορικά με τη διακριτότητα των σχέσεων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.

Τα πρώτα βήματα προσέγγισης ως προς το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι όταν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συζήτησαν μαζί του για την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Ακριβώς πριν από έναν χρόνο τον Οκτώβριο του 2017 πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκαν στα Ιωάννινα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδειών της Αποστολής της Αρχιεπισκοπής
Αθηνών.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Κέντρο ερμηνεύθηκε ως μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Μαξίμου και ως ένα άνοιγμα προς την Αρχιεπισκοπή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε εκείνη τη συνάντηση οι δύο συζήτησαν τοθέμα της καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας βάζοντας τα θεμέλια σε μια πιο στενή σχέση μεταξύ της κυβέρνησης και της Αρχιεπισκοπής. Αμέσως μετά μάλιστα συγκροτήθηκε και επιτροπή καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας

Η καταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις συνολικά 82 μητροπόλεις στο σχέδιο συμμετέχουν ως τώρα 2θ μητροπόλεις οι οποίες σημειωτέον είναι αυτές που διαθέτουν και τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία.

Αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για σοβαρό βήμα στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας και αποδίδουν τη δυνατότητα καλής συνεργασίας στην ποιότητα των σχέσεων που έχουν αναπτύξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Άλλωστε όπως σημειώνουν με νόημα καλά ενημερωμένες πηγές η σχέση τους είναι αδιαμεσολάβητη. Η τελευταία τους συνάντηση φανερώνει ότι υπάρχουν σημεία επαφής και για να προχωρήσει με διάλογο η
συνταγματική αναθεώρηση στο σημείο που αφορά τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας.

Σημειωτέον πως στην ομιλία του τον Ιούλιο του 2016 στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και τόνισε μεταξύ άλλων: “Πρέπει να ποφευχθούν οι συγκρούσεις και να αναζητηθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις μεταξύ της Πολιτείας της Εκκλησίας και των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό νομίζω είναι ώριμο το αίτημα για τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρσκτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας”.

Σχετικά άρθρα