Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΚΙΝΑΛ: Τι προτείνουμε για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

ΚΙΝΑΛ: Τι προτείνουμε για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δάνεια, Δανειολήπτες, Κίνημα Αλλαγής, Κόκκινα Δάνεια, Τράπεζες,

Σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ.

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι ο βασικός κανονιστικός κανόνας για την επίλυση του μείζονος ζητήματος, θα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών με εξειδικεύσεις στα σημεία που είναι ατελής, με πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων που ορίζουν τις υποχρεώσεις των δύο συμβαλλόμενων πλευρών.

Στέκεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη παγώματος της οφειλής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Προτείνει επίσης αφαίρεση τόκων υπερημερίας, αντικειμενικό τύπο καθορισμού της δόσης, ενιαίους κανόνες για τις ρυθμίσεις, ακύρωση καταχρηστικών ρυθμίσεων, αναδιάρθρωση οφειλών με βάση την εμπορική αξία, εναρμόνιση και ενιαία αντιμετώπιση των δανείων.

Τονίζει, δε, πως με τον ίδιο τρόπο που προτείνεται για τις τράπεζες θα πρέπει να ρυθμιστούν τα Δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ΚΙΝΑΛ προτείνει την υιοθέτηση από τα Πιστωτικά Ιδρύματα κινήτρων για τους ενήμερους δανειολήπτες, όπως μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιστροφή ως επιβράβευση τμήματος των τόκων που έχουν καταβληθεί.

Προτείνει επίσης δραστικό περιορισμό της ευθύνης των εγγυητών, ώστε να απελευθερωθεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας από την πίεση που υφίσταται εξαιτίας της απόφασης του να εγγυηθεί σε Δάνεια χωρίς να έχει προσδοκία προσωπικής ωφέλειας (για παράδειγμα εγγυήσεις σε συγγενικά πρόσωπα).

Για τους δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο, προτείνεται από το ΚΙΝΑΛ η μετατροπή των δανείων τους σε Ευρώ.

Το ΚΙΝΑΛ δηλώνει κάθετα αντίθετο προς οποιαδήποτε πώληση των στεγαστικών δανείων σε Funds.

Όπως αναφέρει, οι προτάσεις του σε συνδυασμό με το Νόμο 3869/2010, παρέχουν πλήρη προστασία στην πρώτη κατοικία και τη δυνατότητα «να αποκατασταθούν οι αθέμιτες πρακτικές που έχουν κατά καιρούς εφαρμόσει τραπεζικά ιδρύματα».

Ενδεικτικά, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι με την πρότασή του ένα μέσο στεγαστικό Δάνειο που σήμερα έχει σε οριστική καθυστέρηση 100.000 Ευρώ, θα ρυθμιστεί στις 75.000 Ευρώ ονομαστική αξία του Δανείου, και η δόση μπορεί να περιοριστεί ανάλογα τη φορολογική δήλωση έως και 15- 20%.

Σχετικά άρθρα