Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γαβρόγλου: Δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση άνθρωποι σαν τον καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών

Γαβρόγλου: Δεν έχουν θέση στην εκπαίδευση άνθρωποι σαν τον καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διαφθορά, Καθηγητές, Κώστας Γαβρόγλου, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Σέρρες, ΤΕΙ, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

«Δεν έχουν θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματά μας τέτοιοι άνθρωποι εφόσον κριθούν ένοχοι, αλλά ο νόμος μάς δίνει και τη δυνατότητα να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους μέχρις ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για την υπόθεση του καθηγητή του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, που κατηγορείται για παράνομες δραστηριότητες.

Ο υπουργός επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», πως δεν πρέπει να αρχίσουν οι γενικεύσεις ως προς τη συμπεριφορά αυτή, αφού πρόκειται για ένα άτομο ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες, εκτιμώντας πως «το καλύτερο και ηθικότερο είναι η ανοιχτή καταγγελία τέτοιων συμπεριφορών».

Ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι από τη μελέτη του φακέλου του συγκεκριμένου ΤΕΙ προκύπτει ότι υπήρξε μία ανώνυμη καταγγελία πριν από έναν χρόνο αλλά δεν έγινε τίποτε. «Βεβαίως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι καταγγελίες να γίνονται και πολύ τεκμηριωμένα», διευκρίνισε.

Παρατήρησε, δε, πως «αξιολογήσεις καθηγητών έχουν γίνει και παίρνουμε υπόψη τις αξιολογήσεις», όμως, στη συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης θα πρέπει «να μπορέσουμε να βάλουμε στο τραπέζι όχι μόνο τη θετική πλευρά των πανεπιστημίων μας και των ΤΕΙ, αλλά και κάποιες σκοτεινές πλευρές».

«Τα ηθικά ζητήματα της εκπαίδευσης εμπλέκουν μέσα όλη την κοινωνία. Οι γονείς που πηγαίνουν πολλές φορές και φωνάζουν στους δασκάλους, ότι αδικείται το παιδί τους, ορισμένοι δάσκαλοι που δεν πάνε όσο καλά προετοιμασμένοι θα έπρεπε, τα παιδιά, που μέσα στο άγχος τους αντιγράφουν.

»Υπάρχουν και στην Ελλάδα νόμιμες εταιρείες που διαφημίζονται σε πολλά εκπαιδευτικά sites, όπου έναντι κάποιας αμοιβής μπορούν να σου γράψουν είτε εργασίες, είτε διπλωματική master – δεν είναι παίξε γέλασε αυτό», εξήγησε.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην παρότρυνση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς τους εκπαιδευτικούς να μην διδάσκουν τα αναλυτικά προγράμματα των Θρησκευτικών ο υπουργός τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νέο μάθημα, για το οποίο έχουμε συνεννοηθεί και με την Εκκλησία. Έρχεται τώρα ένας Σύλλογος, ο οποίος καλεί σε απείθεια τους καθηγητές. Δεν ντρέπονται να εκβιάζουν αυτόν τον κόσμο, να τον βάζουν σε δύσκολη θέση, να τον καλούν σε απείθεια; Υπάρχουν νόμοι, κανόνες, δικαστήρια».

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων,, επισήμανε ο υπουργός, «μας έχει πάει στο ΣτΕ κι εγώ δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη της πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ, εκτός αν θέλει να αντικαταστήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν γίνεται να πηγαίνεις κάποιον στο Δικαστήριο και να καλείς και σε απείθεια τους καθηγητές, δεν γίνονται αυτά στη Δημοκρατία και μου κάνει τρομερή εντύπωση, που ο πρόεδρος είναι και καθηγητής πανεπιστημίου».

15.000 διορισμοί εκπαιδευτικών μέχρι το 2021

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα προσλήψεων εκπαιδευτικών, αλλά και την κατάργηση των μνημονιακών προβλέψεων για τις προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε:

«Ανακοινώσαμε διορισμούς για τρία χρόνια, 15.000 διορισμούς σε βάθος τριετίας. Η πρώτη ομάδα θα είναι 4.500 για την ειδική αγωγή, όπου έχουμε τεράστιες ανάγκες. Θα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα το σύστημα διορισμού και θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα ανοίξει το σύστημα για τις αιτήσεις κ.λπ.»

Άρα, πρόσθεσε ο κ. Γαβρόγλου, «προχωράμε για τους διορισμούς, που θα είναι 4.500 για τον επόμενο Σεπτέμβρη, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021. Αυτά όλα είναι δεσμεύσεις, έχουν περάσει στον προϋπολογισμό.

»Από του χρόνου τον Αύγουστο θα ισχύει στα Πανεπιστήμια το 1 προς 1, δηλαδή για κάθε διδάσκοντα που φεύγει, θα μπορεί να προκηρυχθεί η θέση του, όπως ήταν πριν από την κρίση».

Όλοι οι πανεπιστημιακοί θα πάρουν αναδρομικά

Σχετικά με την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών στους Πανεπιστημιακούς ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε πως «είναι τεχνικά ζητήματα που επεξεργαζόμαστε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα τη ρύθμιση» και γνωστοποίησε:

«Εκείνο που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι θα πάρουν όλοι αναδρομικά, ανεξαρτήτως αν κάποιοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή όχι. Κάποιοι είχαν προσφύγει, είχαν δικαιωθεί και κάποιοι δεν είχαν προσφύγει».

Έναρξη μαθημάτων στις 9 το πρωί

Όσον αφορά τον σχεδιασμό αλλαγής της ώρας έναρξης μαθημάτων στα σχολεία στις 9 το πρωί, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι φαίνεται από παντού να υπάρχει λογική ότι ο οργανισμός των εφήβων ξυπνάει αργότερα από ό,τι των ενηλίκων.

Το μέτρο, πρόσθεσε, «θα δώσει μία αναπνοή στην καθημερινότητα, να το συζητήσουμε ψύχραιμα και να δούμε τι είναι το καλύτερο για τα παιδιά και τις οικογένειες».

Και πρόσθεσε: «Οι καταρχήν ενδείξεις, συζητήσεις, επιστημονικές απόψεις είναι στην κατεύθυνση που ανακοινώσαμε. Τώρα πρέπει να δούμε αρκετές λεπτομέρειες. Έχουμε φτιάξει μια ομάδα εργασίας, η οποία θα δει αυτά τα θέματα πολύ συστηματικά».

Σχετικά άρθρα