Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Τσίπρας «αγκαλιάζει» τους «πολλούς»: Το κόλπο για εκλογική νίκη σε νούμερα

Πώς ο Τσίπρας «αγκαλιάζει» τους «πολλούς»: Το κόλπο για εκλογική νίκη σε νούμερα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εκλογές, ΕΝΦΙΑ, Επίδομα Ενοικίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κατώτατος Μισθός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, ΣΥΡΙΖΑ,

Με μία πραγματικότητα πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου στο δρόμο για τις κάλπες του 2019. “Τις κάλπες τις κερδίζει η οικονομία” είναι αυτό που πολλές φορές έχει ειπωθεί στις συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο, με την Ηρώδου Αττικού να επιδεικνύει μεγάλη στοχοπροσήλωση στην οικονομική, κοινωνική και εργασιακή πολιτική.

Έχοντας δεδομένη την όποια ζημία έχει προκληθεί σε πολιτικό – εκλογικό επίπεδο από τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως εκτιμάται από πολλά στελέχη αφενός θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και προσανατολισμένη κυρίως στη Θεσσαλονίκη και αφετέρου θα ισοσταθμιστεί από τη διείσδυση στον όμορρο χώρο της Κεντροαριστεράς που έχει εκλάβει την πρωτοβουλία επίλυσης του Μακεδονικού παρά το πολιτικό κόστος ως ένα σαφές δείγμα πολιτικής παρρησίας, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει τη συμφωνία με τη γείτονα μέχρι τέλους.

Το ενδεχόμενο εξάλλου εκλογών στη γείτονα εάν ο Ζάεφ δε βρει τους 11 βουλευτές που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση, μετά και τη μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα, μπορεί να λειτουργήσει μόνο υπέρ της Αθήνας, αφού εξασφαλίζει επιπλέον πολιτικό χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα και απομακρύνει τα σενάρια “ξεκαθαρίσματος” με τον Πάνο Καμμένο με αφορμή το Μακεδονικό.

Ως εκ τούτου, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αυτή τη στιγμή στρωμένο μπροστά του το δρόμο για να ξεδιπλώσει όλη την πολιτική εκείνη, η οποία θα εδραιώσει τις διαχωριστικές γραμμές από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα επισφραγίσει την δημοσκοπική και εκλογική ολική επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ούτως ή άλλως έχει αποτυπωθεί ανάγλυφα σε όλες τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις.

Προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται λοιπόν η κοινωνική/οικονομική πολιτική, καθώς η υλοποίησή της θα έχει απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία και τις τσέπες των πολλών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την αντιδιαστολή με το πρόγραμμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που απευθύνεται σε μία κλειστή ολιγαρχική κάστα, αφήνοντας στις… καλές προθέσεις των εργοδοτών και επιχειρηματιών την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.»

Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα της εξόδου από τα μνημόνια, η οποία θα αποτελέσει και το βασικό προεκλογικό αφήγημα για μία νέα εκλογική νίκη.

Η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει και θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του νέου έτους, αφορά σχεδόν 1.200.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν από το νέο έτος στο λογαριασμό μισθοδοσίας τους αυξήσεις από 50 έως και 150 ευρώ μηνιαίως, αφού τα ωφέλη για όσους αμείβονταν με υποκατώτατο θα είναι υπερπολλαπλάσια.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θεωρείται από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «εμβληματικό μέτρο μιας αριστερής κυβέρνησης». Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει μια «συμβολική» αύξηση, αλλά μια αύξηση της τάξης των 50 ευρώ τον μήνα, που θα «κάνει τη διαφορά» για τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι θα δουν μέχρι και 600 ευρώ ετησίως αύξηση στο εισόδημά τους, εφόσον αποφασιστεί αύξηση σε αυτό το επίπεδο.

Η υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από κλάδους όπως ο τουρισμός, ναυτηλιακά πρακτορεία, ναυτηλιακές, τράπεζες, ξενοδοχουπάλληλοι και εργαζόμενοι σε εστίαση, έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις, τις οποίες βλέπουν στην τσέπη τους κάθε μήνα περίπου 190.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων αυτοί που δεν καλύπτονταν πριν και καλύπτονται μετά την επέκταση των κλαδικών ανέρχονται στους 65.000 εργαζόμενους. Σε αυτούς θα προστεθούν και όσοι υπογράψουν νέες ΣΣΕ το προσεχές διάστημα, καθώς το υπουργεί Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ήδη δρομολογεί τις νέες κλαδικές.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, η οποία θα ψηφιστεί σε λίγες εβδομάδες και θα ισχύσει από το νέο έτος, θα οδηγήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για πάνω από 3.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 20% στο 13,3% έρχεται από την αρχή του 2019 να εξορθολογίσει τα βάρη που σήκωσαν γιατροί, δικηγόροι και γενικότερα επιτηδευματίες με το νέο Ασφαλιστικό, ενώ την ίδια ώρα το 88% των ασφαλισμένων ήδη από την αρχή της εφαρμογής του πληρώνει λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπλέον, το επίδομα ενοικίου το οποίο θα αφορά περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά που θα παίρνουν από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, έρχεται να ενισχύσει την πλειοψηφία των χαμηλότερων εισοδημάτων, αφού θα δοθεί από την αρχή του 2019 με εισοδηματικά κριτήρια.

Το Κοινωνικό Μέρισμα

Πέρα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και περιελήφθησαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση ενοικίου κτλ), είναι βέβαιο ότι στο τέλος της χρονιάς θα δοθεί εκ νέου Κοινωνικό Μέρισμα ύψους τουλάχιστον 700 εκατομμυρίων.

Αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αποδοθεί το κοινωνικό μέρισμα για τρίτη συνεχή χρονιά, θεωρείται πιθανό να μην έχει τη μορφή 13ης σύνταξης αλλά να στοχευθεί προς τους νέους ανέργους και τους υψηλά καταρτισμένους νέους.

Σώζονται οι συντάξεις

Τέλος, ένα ακόμα μέτρο που αφορά τους “πολλούς”, τη λεγόμενη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που συνηθίζει να επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, είναι φυσικά το θέμα της διάσωσης των συντάξεων.

Με την απόφαση μη εφαρμογής του μέτρου περικοπής για τις συντάξεις να είναι ειλημμένη, όπως επιβεβαιώθηκε και από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και το “κλείσιμο” του ματιού από την πλευρά του Eurogroup διά στόματος Μάριο Σεντένο, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν την ακύρωση μίας τεράστιας επιβάρυνσης που αφορά σχεδόν 700.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και θα έβλεπαν από 1.1.2019 τις συντάξεις τους στην προκρούστεια κλίνη.

Προς επίρρωση τούτου ήρθε εξάλλου και η χθεσινή τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωσε – για πρώτη φορά με τέτοια έμφαση – πάρα πολύ αισιόδοξος ότι “και οι συντάξεις δε θα περικοπούν και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν”.

Σχετικά άρθρα