Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: To δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είναι όρος της Συμφωνίας των Πρεσπών

Κοτζιάς: To δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν είναι όρος της Συμφωνίας των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοψήφισμα, Ζόραν Ζάεφ, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το δημοψήφισμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μίλησε στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί όρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το «ναι» είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ποσοστό που έλαβε το «ναι» είπε πως δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους στην ΠΓΔΜ και ότι οι πραγματικοί ψηφοφόροι ανέρχονται σε 1.100.000-1.200.000 δηλ. ψήφισαν πάνω από το 50% των πολιτών.

Επεσήμανε ακόμη ότι ο Ζόραν Ζάεφ «απέσπασε» περίπου 100.000 ψήφους περισσότερους, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι ο Ζόραν Ζάεφ εάν δεν κερδίσει στη Βουλή τότε θα κερδίσει τις εκλογές και η Συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα Σκόπια χωρίς σταθερότητα και χωρίς συνοχή μπορεί να καταρρεύσει και αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις εξελίξεις στην βαλκανική περιοχή.

Ερωτηθείς για το πότε θα περάσει από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε από τη στιγμή που θα υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος στα Σκόπια τότε μέσα σε μία με δύο εβδομάδες μπορεί να κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, με περισσότερες από 151 ψήφους.

Εκτίμησε, δε, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση και πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή πριν από τις εκλογές.

Ο υπουργός δήλωσε ότι υποτιμήθηκε η σημασία της αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπως και το erga omnes, γεγονός που είναι πολύ σοβαρό.

Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει σοβαρή εξωτερική πολιτική γιατί υπάρχουν σοβαρές για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, κυρίως από το ρόλο που θέλουν να παίξουν τρίτες χώρες.

Σχετικά άρθρα