Αυτή τη στιγμή το «Σκοπιανό» έχει εξελιχτεί σε εσωτερικό ζήτημα της ΠΓΔΜ με αβέβαιες από εδώ και πέρα πολιτικές εξελίξεις, αφού το δημοψήφισμα όπως εξελίχτηκε, με τη χαμηλή συμμετοχή, κάνει πολλούς αναλυτές να ανησυχούν για αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας. Και η ΝΔ; Η ΝΔ ποια στάση κρατά; Να κάνουμε το «Σκοπιανό» και εμείς εσωτερικό μας ζήτημα για να αποσταθεροποιηθούμε μαζί τους.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα των καιροσκόπων της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η «εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση».
«Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας», τόνισε η Ν.Δ., η οποία και αυτή τη στιγμή αδυνατεί να κατανοήσει τι συμβαίνει και προσπαθεί να διχάσει τον ελληνικό λαό ενώνοντας τους Σκοπιανούς, γιατί προφανώς οι τυχοδιώκτες της δεξιάς παράταξης των κοτζαμπάσηδων αδιαφορούν για τη γεωπολιτική ηγεμονία της χώρας, το μόνο που τους νοιάζει είναι να μοιράσουν τα λάφυρα του κράτους, που νομίζουν ότι θα πάρουν στις επόμενες εκλογές.
Είναι μάλιστα τόσο ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες που πριν ένα χρόνο υποστήριζαν τη σύνθετη ονομασία.
Ας θυμηθούμε τι έγραφε στο Facebook πέρσι ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπερασπιζόμενος μια σύνθετη ονομασία συμπεριλαμβανομένου του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων:
Έχουμε όμως και καλύτερο. Υπέρ της σύνθετης ονομασίας ήταν και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Η κυβέρνηση Σαμαρά πρότεινε στον ΟΗΕ το σύνθετο όνομα με το Μακεδονία
Ως αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά στη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 27/9/2014 ότι επίσημη θέση της κυβέρνησής του, δηλαδή της κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν η «σύνθετη» ονομασία:
«Όσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του, κ. Μάθιου Νίμιτς, και συμμετέχει πάντα σε αυτή εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη «Μακεδονία») για κάθε χρήση, erga omnes».
Αυτή ήταν η θέση της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και αυτή τη θέση δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ΟΗΕ.
Τώρα βεβαίως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να παριστάνει ό,τι θέλει. Το θέμα είναι ποια θέση είχε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Και μη βγει να πει ότι «αυτές ήταν προσωπικές απόψεις του Βενιζέλου», όπως άφησε να εννοηθεί στη Βουλή, διότι ο Βενιζέλος δεν μίλησε στον ΟΗΕ ως «Ευάγγελος είδα φως και μπήκα» αλλά ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και εκπρόσωπος του Αντώνη Σαμαρά.
Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέσμευσε τη χώρα στη θέση αυτή, τώρα ως «πρώην» τι παριστάνει; Τον πατριώτη; Τον Μακεδονομάχο;
Δεν μετράνε τώρα αυτά, μετράει μόνο τι έκανε ως πρωθυπουργός! Και ως πρωθυπουργός είδαμε ποια ήταν η θέση της κυβέρνησής του.
Υπάρχει και σε βίντεο από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ, δείτε:
Συγκλονιστική ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή των Ελλήνων στη συζήτηση για το σκοπιανό.
Απάντηση στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά που είχε προηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
Απόντες ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς.
Τότε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ότι ο Σαμαράς είχε δεχθεί, σε συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία.
«Ο Σαμαράς, στις 2 Δεκεμβρίου, σε συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, είχε δεχθεί κατά την συζήτηση του κανονισμού να αναφερθεί η Δημοκρατία αυτή με σκέτο το όνομα Μακεδονία.
»Είχε απλώς διατυπώσει επιφύλαξη, αλλά είχε δεχθεί να μπει στο κείμενο».
Δείτε το βίντεο που κατέθεσε και στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέρ της σύνθετης ονομασίας
Δεκατέσσερις μήνες πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όχι μόνο υπερασπιζόταν τη σύνθετη ονομασία που συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αλλά και πίεζε και την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι βάσει αυτής της «εθνικής θέσης» θα προχωρούσε σε διαπραγματεύσεις.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξαδρος Τριανταφυλλίδης μέμφθηκε την αξιωματική Αντιπολίτευση για την αλλοπρόσαλλη στάση της στο ζήτημα της ονομασίας, υπενθυμίζοντας, μιλώντας στη τηλεόραση του Alpha, τη θέση του προέδρου της στη Βουλή τις 11 Ιουλίου του 2017, όταν υπερασπιζόταν τη σύνθετη ονομασία, με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης να χειροκροτούν με θέρμη τον αρχηγό τους, όπως διακρίνεται και στο παρακάτω βίντεο.
Στη συνέχεια αναφερόμενος σε άρθρα της συμφωνίας ο κ. Τριανταφυλλίδης διευκρίνισε:
«Αυτό συνομολόγησε, αυτό συμφώνησε ο κ.Ζάεφ. Αφού το 1.3.β της συμφωνίας αναφέρεται σε μακεδονική ιθαγένεια, ως γεωγραφικός όρος, στο 1.3.γ. αναφέρεται σε μακεδονική γλώσσα που ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών, καταλήγει στο 1.3.δ, όπου αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι όροι «Μακεδονία» και «μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.
»Τι μας λέει το άρθρο 7; Ότι όλος ο μακεδονικός ιστορικός χρόνος, από τον Μ.Αλέξανδρο και την εποχή των διαδόχων μέχρι σήμερα, είναι ελληνικός(7.2.)».