Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας στη WSJ: Δεν θα «πέσει» η κυβέρνηση ό,τι κι αν αποφασίσει ο εταίρος μου

Τσίπρας στη WSJ: Δεν θα «πέσει» η κυβέρνηση ό,τι κι αν αποφασίσει ο εταίρος μου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Εφημερίδα Wall Street Journal, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σκόπια, Συντάξεις, ΣΥΡΙΖΑ,

Αισιόδοξος πως η κυβέρνηση δεν θα «πέσει» ακόμα κι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Wall Street Journal», διαμηνύοντας παράλληλα πως είναι αποφασισμένος να κυρώσει την λύση για το ονοματολογικό εφόσον η ΠΓΔΜ τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός.

»Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στην «Wall Street Journal», προσθέτοντας πως επιδίωξή του είναι να ολοκληρώσει την τετραετία.

«Στόχος μου είναι να πάω έως το τέλος», είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Αυτό συνιστά σινιάλο σταθερότητας».

Εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έλθει την ελληνική Βουλή γύρω στον Μάρτιο, ενώ υπογράμμισε πως «δεν παίζει παιχνίδια» με το ονοματολογικό.

Συμμαχία με την Δύση στα Βαλκάνια

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε την βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει πλέον να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στην περιοχή.

«Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος […] αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να σχηματίσουμε συμμαχίες.

»Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ», είπε.

Σημείωσε πως η συνεργασία της Ελλάδας με την Ουάσιγκτον είναι «καλύτερη παρά ποτέ», και πως αυτό «ίσως είναι παράξενο αλλά είναι η αλήθεια».

«Θα διατηρηθούν οι συντάξεις»

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε την βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υποσχέθηκε να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους πιστωτές, αν και διευκρίνισε πως η Αθήνα δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.

Σχετικά άρθρα