Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόμβα Τσακαλώτου: Περιθώριο να μην μειώσουμε ούτε συντάξεις ούτε αφορολόγητο!

Βόμβα Τσακαλώτου: Περιθώριο να μην μειώσουμε ούτε συντάξεις ούτε αφορολόγητο!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφορολόγητο Όριο, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, Υπουργείο Οικονομικών,

Τη θέση πως η Ελλάδα βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων, διαθέτει δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μην μειώσει τόσο τις συντάξεις όσο και το αφορολόγητο που έχει προβλεφθεί από το ΔΝΤ για το 2020, αλλά και να υλοποιήσει μέρος των αντιμέτρων, εξέφρασε ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε αναλυτικά στο επίμαχο ζήτημα των περικοπών, δεν θέλησε να πάρει θέση για το τι ακριβώς θα συμβεί, αλλά προχώρησε περαιτέρω το κυβερνητικό αφήγημα για την μη αναγκαιότητα των περικοπών.

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά μπήκαν στο πρόγραμμα λόγω της Γερμανίας και της Ολλανδίας οι οποίες επέμεναν να δοθεί η δυνατότητα άσκησης βέτο στο ΔΝΤ. Το τελευταίο, σύμφωνα με τον υπουργό, εκτιμούσε πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 Θα ήταν 1%.

«Μέχρι τον Ιούλιο του 2018 έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 1,4% και τώρα λέει ότι είναι 3,5%. Και για αυτό είμαστε σε άλλο κόσμο και για αυτό είμαστε εκτός μνημονίου και έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κάνουμε το αφορολόγητο και να παρουσιάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο υπουργός των Οικονομικών, αναφέρθηκε στην επίμαχη δήλωση που ερμηνεύτηκε ως προσβολή για τους συνταξιούχους, αλλά και στο ζήτημα της παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων και νοσοκομείων στο υπερταμείο.

«Δεν είναι σωστό για τον δημόσιο διάλογο μια παράταξη να κατηγορεί τον υπουργό και τον πρωθυπουργό ότι θέλουν να πεθάνουν άνθρωποι! Αυτό για μένα είναι βαρύ!», δήλωσε χαρακτηριστικά και απαντώντας σε διαμαρτυρόμενο βουλευτή (τον κατηγορούσε πως είπε ότι θα πεθάνουν άνθρωποι) πρόσθεσε:

«Όχι δεν είπα αυτό! Δεν θα μπορούσα να το πω αυτό! Ήθελα να δώσω εξηγήσεις για το τι γίνεται με τις συντάξεις. Μην τα βάζετε όλα σε ένα καλάθι! Δεν βοηθά πολιτικά ούτε τον δημόσιο διάλογο».

Ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε πως θα μεταβιβαστούν στο υπερταμείο νοσοκομεία, αρχαιολογικοί χώροι, υδρότοποι, natura κτλ, επικαλούμενος τον ίδιο το νόμο ο οποίος σύμφωνα με τον υπουργό εξαιρεί τα ακίνητα που εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες.

«Αν υπάρχει κάποια νομική αμφισημία για αυτά τα θέματα θα πρέπει να το κοιτάξουμε! Ήταν μια πρώτη λίστα που πρέπει να συζητηθεί! Ούτε νοσοκομεία, ούτε παιδότοποι ούτε αρχαιολογικοί χώροι ! Και το ξέρετε αυτό αι προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις! Το ξέρετε μέσα στην ψυχή σας».

Σχετικά άρθρα