«Χαστούκι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρότασή του για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους αποτελεί η τοποθέτηση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργου Σωτηρέλη, ο οποίος με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό News 247 απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα ανέφερε και στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΝΔ με το προεδρείο της ΚΕΔΕ για το θέμα.
Πέραν του ζητήματος της διεύρυνσης των ανισοτήτων με την πρόταση Μητσοτάκη, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, ο κ. Σωτηρέλης επιβεβαίωσε το θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει από την εξαγγελία του Προέδρου της ΝΔ.
Για να υπάρξει φορολογική αποκέντρωση χρειάζεται να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση, τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ ο ΕΝΦΙΑ θα περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει έως τώρα για την αναθεώρηση διατάξεων που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπολόγιζαν αυτό το δεδομένο, δηλαδή για να έχουμε φορολογική αποκέντρωση χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση.
»Αυτό βασίζεται σε μία ρητή συνταγματική διάταξη, στη διάταξη του άρθρου 78 παράγραφος 4, που λέει το αντικείμενο της φορολογίας, ο φορολογικός συντελεστής, οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις στη φορολογία και η απονομή των συντάξεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης, δηλαδή δεν νοείται ο νομοθέτης να αναθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να καθορίσει το ποσό του φόρου και να το εισπράττει στη συνέχεια με δικούς του μηχανισμούς.
»Αυτό επιφυλάσσεται ως αρμοδιότητα στον ίδιο τον νομοθέτη», τόνισε ο κ. Σωτηρέλης.
«Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένα τοπικό έσοδο, όπως διατείνεται η άλλη άποψη, αυτή που υποστήριξε και ο κ. Μητσοτάκης», είπε ο κ. Σωτηρέλης και πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας από τους πιο βασικούς φόρους, επομένως δεν μπορεί να σταθεί μια τέτοια ευρείας έκτασης φορολογική μεταρρύθμισης χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, «νομίζω θα εκπέσει στα Δικαστήρια. Είμαι βέβαιος γι αυτό», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.
Είπε ακόμα ότι με αυτήν την προοπτική είναι απρόθυμοι και οι αυτοδιοικητικοί, ενώ όπως συμπλήρωσε υπάρχει ζήτημα και με τα κριτήρια ορισμού του ύψους του ΕΝΦΙΑ, καθώς αναρωτήθηκε ποιος και πώς θα τα ορίσει, αφού θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα ανακατανομής των πόρων από τα όργανα της ίδιας της αυτοδιοίκησης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα αντισυνταγματικότητας που εγείρεται από την πρότασή του σημείωσε πως:
«Έχω ακούσει αρκετή κριτική ότι η πρόταση την οποία έχουμε καταθέσει έχει ζητήματα συνταγματικότητος.
»Θα ήθελα, λοιπόν, να θυμίσω -και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, να δώσω το λόγο και στον καθηγητή τον κ. Γεραπετρίτη- ποια είναι η συνταγματική επιταγή του άρθρου 102 του Συντάγματος, συγκεκριμένα της παρ. 5.
»Διαβάζω: “Το κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη διασφάλιση της διαφάνειας κατά τη διαχείριση των πόρων αυτών. Νόμος ορίζει τα σχετικά με τον καθορισμό και την είσπραξη τοπικών εσόδων από τους Ο.Τ.Α”.
»Κατά την άποψή μας, η μεταρρύθμιση την οποία προωθούμε κάνει για πρώτη φορά πράξη ακριβώς αυτήν την επιταγή αυτού του άρθρου του Συντάγματος που επί της ουσίας είχε παραμείνει ένα άρθρο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο».