Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σπυράκη περιγράφει το σχέδιο της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ

Η Σπυράκη περιγράφει το σχέδιο της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακίνητα, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ΕΝΦΙΑ, Ιδιοκτήτες Ακινήτων, Μαρία Σπυράκη, Νέα Δημοκρατία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορολογία Ακινήτων,

Τη διαδικασία μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, μετά και την πρόσφατη εξαγγελία στη Δ.Ε.Θ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, περιέγραψε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon», είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα διαβουλευτεί, εντός της εβδομάδος, και με την ΚΕΔΕ, προκειμένου να μιλήσει για το θέμα, αλλά έχουμε ήδη φτιάξει το πρώτο σχέδιο.

»Ο μηχανισμός είσπραξης καταρχήν θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Θα εισπράττεται, δηλαδή, από το κράτος.

»Η κατανομή θα είναι ανά δήμο με βάση το ποσό που δικαιούται, με βάση τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στον κάθε δήμο, και θα περιλαμβάνει στην πρώτη φάση έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση».

Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, «οι δήμοι δε θα χάσουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει μια μορφή αλληλεγγύης, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους.

»Στο επόμενο στάδιο, και εφόσον οι δήμοι συμφωνήσουν, αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στη βασική πρόβλεψη του Συντάγματος, στο άρθρο 102 παρ. 5, που ορίζει να δώσει η πολιτεία στους δήμους τους αναγκαίους πόρους, να διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων;

»Όμως, ταυτόχρονα η πρότασή μας προσδίδει στους δήμους και μια μορφή λογοδοσίας, καθώς η διαχείριση των χρημάτων γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Ο πολίτης ξέρει τον δήμαρχο, δεν ξέρει τον υπουργό. Θα γνωρίζει έτσι ακριβώς πού πάνε τα λεφτά του» σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν θα μπορεί ο δήμαρχος να μειώσει ή να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι αυτό θα γίνεται «σε επόμενο στάδιο. Η πραγματικότητα τώρα είναι ότι καταρχήν παίρνουμε τον ΕΝΦΙΑ από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον μοιράζουμε με έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό.

»Εφόσον οι δήμοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους αυτή τη δυνατότητα προοδευτικά -γι’ αυτό θα διαβουλευτεί μαζί τους ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης-, θα καταλήξουμε πώς θα γίνει χρησιμότερο για αυτούς το εργαλείο.

Πάντως, έχουμε δει ότι το σύστημα λειτουργεί στη Γαλλία, στην Εσθονία και στην Πολωνία» ανέφερε.

Σε δημοσιογραφική επισήμανση σχετικά με την ανυπαρξία δημοτικών εισπρακτικών μηχανισμών, η Μαρία Σπυράκη υποστήριξε ότι «δεν υφίσταται ανάγκη για κάτι τέτοιο, αφού τον ΕΝΦΙΑ θα εισπράττει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Και για αυτό προτείναμε ως χρόνο έναρξης του νέου συστήματος το 2021, ώστε να υπάρχει και μια περίοδος προσαρμογής.

»Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός μηχανισμός στην πρότασή μας δεν είναι ο δήμος, είναι το κράτος. Ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης ενός ποσού και σταδιακά, εάν η ΚΕΔΕ συμφωνήσει, θα δούμε το επόμενο στάδιο.

»Ξεκινάμε λοιπόν με μια ριζοσπαστική πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει λογοδοσία και έλεγχο από τους πολίτες».

Σχετικά άρθρα