Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρόκληση από αλβανική εκπομπή – Είπαν ότι οι Αρβανίτες είναι Αλβανοί και ότι 4 εκ. Έλληνες είναι Αλβανοί

Πρόκληση από αλβανική εκπομπή – Είπαν ότι οι Αρβανίτες είναι Αλβανοί και ότι 4 εκ. Έλληνες είναι Αλβανοί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βορειοηπειρώτες, Τηλεόραση,

Η Αθήνα οφείλει να δράσει δυναμικά για να πάψουν επιτέλους οι ανιστόρητες αλυτρωτικές εκπομπές που μεταδίδονται από αλβανικά κανάλια και υπονομεύουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, υποδαυλίζοντας παράλληλα τον αλβανικό εθνικισμό.

Τελευταίο προκλητικό κρούσμα η εκπομπή «360 μοίρες» της 17ης Σεπτεμβρίου, του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού «Oran News», με θέμα της τους Αρβανίτες.

Οι καλεσμένοι της εκπομπής Σπάρτακ Νγκιέλα, η ιστορικός Έλενα Κοτσάτσι και ο περιβαλλοντολόγος Σαζάν Γκούρι είχαν έντονη διαφωνία στον αέρα με τον ερευνητή της ελληνικής μειονότητας, Παναγιώτη Μπάρκα, που κατέληξε ο τελευταίος να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος από το στούντιο. Να σημειωθεί ότι η εκπομπή ήταν σε ζωντανή μετάδοση.

Ο Παναγιώτης Μπάρκας ισχυρίστηκε ότι οι Αρβανίτες ήταν Έλληνες που μιλούσαν αλβανικά, πράγμα που στάθηκε η αφορμή για να του επιτεθούν οι άλλοι καλεσμένοι με προσβολές.

Στη φασαρία πρωταγωνίστησε ο δικηγόρος Σπάρτακ Νγκιέλα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «τέσσερα εκατομμύρια «Αλβανοί» δεν επιτρέπεται να μιλούν αλβανικά στην Ελλάδα». Προφανώς και ο Νγκιέλα αγνοεί ότι οι Αρβανίτες θεωρούν μεγάλη προσβολή να τους αποκαλέσει κάποιος Αλβανούς.

Ο Παναγιώτης Μπάρκας, αντιμέτωπος με την ψευδοϊστορία και τον παραλογισμό, κατηγόρησε τους συνομιλητές του ότι βγάζουν δικά τους ανιστόρητα συμπεράσματα χωρίς να τα τεκμηριώνουν.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να ξεκινήσει τη σεζόν του με μια επιθετική εκπομπή κατά της Ελλάδας.

Υποθέτουμε ότι κάποιοι στην Αλβανία προσπαθούν να ξεγελάσουν την πείνα τους μέσω του εθνικισμού και μάλιστα του ποιο ανόητου.

Αλλά μιας και έθιξαν το -ανύπαρκτο- ζήτημα να αποσαφηνίσουμε τα εξής:

Οι Αρβανίτες -που δεν μιλούσαν μόνο αρβανίτικα αλλά και ελληνικά και σε πολλές περιπτώσεις και βλάχικα- είχαν ελληνική συνείδηση και δήλωναν Έλληνες. Αυτό από μόνο του αρκεί ως απάντηση στις εθνικιστικές υστερίες φτωχοδιάβολων των Τιράνων.

Επίσης, οι αρβανίτικης καταγωγής Έλληνες στην Ελλάδα σήμερα δεν ξεπερνούν τους 150.000 ανθρώπους (τα 4 εκ. προφανώς και είναι φανταστικό νούμερο), από τους οποίος τα αρβανίτικα δεν τα μιλούν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι.

Να σημειωθεί ότι Αρβανίτες επίσης αποκαλούνταν διάφοροι χριστιανοί μισθοφόροι των Βαλκανίων ανεξαρτήτως εθνότητας.

Σχετικά άρθρα