Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πόρτα» Στουρνάρα σε Μητσοτάκη – Θέλει «τσάρο» αυτόν που ζητούσε «προληπτικό μνημόνιο»

«Πόρτα» Στουρνάρα σε Μητσοτάκη – Θέλει «τσάρο» αυτόν που ζητούσε «προληπτικό μνημόνιο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής, Μνημόνιο, Ντόρα Μπακογιάννη,

Σαφή δείγματα των προθέσεών του Κυριάκου Μητσοτάκη για… κεντροαριστερά ανοίγματα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όπως προανήγγειλε στη ΔΕΘ, δίνει η αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε πρόταση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που κερδίσει ο πρώτος τις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», ο κ. Μητσοτάκης σε μυστικό ραντεβού που είχε με τον Γιάννη Στουρνάρα στα τέλη Αυγούστου στο εστιατόριο Milos του ξενοδοχείου Χίλτον, έκανε την επίμαχη πρόταση στον κεντρικό τραπεζίτη.

Η συζήτηση δεν εξαντλήθηκε σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην μεταμνημονιακή περίοδο, την αναγκαιότητα της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ενός «καλυμμένου» μνημονίου δηλαδή, και την άρση των capital controls.

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον κ. Στουρνάρα να ξαναγίνει ο προερχόμενος από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και εκλεκτός των Σαμαρά και Βενιζέλου «τσάρος της οικονομίας» σε μία κυβέρνηση της ΝΔ, σενάριο το οποίο συζητείται έντονα άλλωστε σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο κ. Στουρνάρας αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δε φαίνεται πρόθυμος να εμπλακεί σε υπουργική καρέκλα και μάλλον ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει μία δεύτερη πενταετία στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η θητεία του λήγει το 2020.

Παράλληλα, τονίζουν πως τυχόν επιστροφή του στην πολιτική σκηνή και σε πολιτική θέση θα ήταν τουλάχιστον για… την πρωθυπουργική καρέκλα, με τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα να μην έχει κρύψει σε όλες σχεδόν τις δημόσιες παρεμβάσεις του τον πολιτικό χαρακτήρα των δηλώσεών και τοποθετήσεών του με στόχο την αντιπαράθεση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Πέραν του οξύμωρου ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να γίνει υπουργός Οικονομίας σε μία ενδεχόμενη κυβέρνησή του, ο μοναδικός άνθρωπος που ζητούσε ένα νέο «προληπτικό» μνημόνιο ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις από την πρόταση αυτή, από την επιλογή Μητσοτάκη συνάγονται και πολλά πολιτικά συμπεράσματα για το εσωτερικό της ΝΔ και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πρωτοβουλίες του στα ψηφοδέλτια σε βάρος παραδοσιακών στελεχών της παράταξης.

Ασχέτως της επιλογής Στουρνάρα πάντως, είναι οι επιλογές Μητσοτάκη για «ανοίγματα» σε ό,τι πιο φθαρμένο – τουλάχιστον πολιτικά – από το ΠΑΣΟΚ που έχουν εντείνει τους προβληματισμούς στη ΝΔ και σε μεγάλη μερίδα προβεβλημένων στελεχών.

Αυτοί εξάλλου έχουν ενταθεί ούτως ή άλλως από την φανερή πλέον προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βγάλει σε… τιμητική αποστρατεία όσους δεν συμφωνούν με την νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της ΝΔ, είτε στέλνοντάς τους στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είτε «καίγοντάς» τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως τη Ντόρα Μπακογιάννη και πολλά καραμανλικά στελέχη.

Η μετάλλαξη αυτή έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης, καθώς στελέχη με πολυετή πορεία στις τάξεις της ΝΔ βλέπουν εαυτούς αλλά και άξια νεότερα στελέχη να παραγκωνίζονται προκειμένου να αξιοποιηθούν στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους και δη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πολλοί άλλοι, οι οποίοι έχουν αποτελέσει στο παρελθόν τους μεγαλύτερους υβριστές της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή.

Σχετικά άρθρα