Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας απείλησε Ελλάδα και Κύπρο – Θέλουν τις θάλασσές μας

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας απείλησε Ελλάδα και Κύπρο – Θέλουν τις θάλασσές μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Κατεχόμενα Κύπρος - Ψευδοκράτος «ΤΔΒΚ», Κύπρος, Τουρκία,

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας προειδοποιεί και απειλεί τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα, επικαλούμενο τουρκικά δικαιώματα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας διαμήνυσε πως θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

«Επαναλήφθηκε με αποφασιστικότητα ότι η χώρα μας, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες, θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της ενάντια στις εξελίξεις που απειλούν τα συμφέροντα της “τδβκ” (σ.σ. ψευδοκράτος) και της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βασικό θέμα του ΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε επί πέντε ώρες υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η εφαρμογή του οδικού χάρτη για την αποστρατιωτικοποίηση της Ιντλίμπ της Συρίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία.

Η τοποθέτηση του ΣΕΑ δεν είναι άσχετη με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, οι οποίες εμφανώς ενοχλούν τόσο την Τουρκία όσο και το κατοχικό καθεστώς.

Γι’ αυτό και μέσω των απειλών προσπαθεί να εκβιάσει τον τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου.

Επίσης οι απειλές αυτές έρχονται παραμονές των επαφών στη Νέα Υόρκη και την αναζήτηση προσπάθειας επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ επίκειται και συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Την ώρα που στρέφεται απειλητικά κατά δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα προσπαθεί να εξασφαλίσει στήριξη από το Βερολίνο προκειμένου να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην οικονομία.

Ήδη ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες στο Βερολίνο με αποστολή να αποσπάσει τη στήριξη της Γερμανίας στα οικονομικά προβλήματα της χώρας του.

Πρόσκομμα, οι ελλείψεις στο κράτος δικαίου. Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και η κάθετη πτώση της τουρκικής λίρας, ώθησαν την εξουθενωμένη οικονομικά Τουρκία να στραφεί και πάλι προς τη Γερμανία και την ΕΕ.

Στο επίκεντρο αυτής της «επιστροφής» βρίσκεται η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στο Βερολίνο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Μέχρι τότε οι προετοιμασίες κορυφώνονται, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και γαμπρό του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, να επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, και τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ.

Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσπάσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την ισχυρή οικονομικά Γερμανία και έτσι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Εζγκούρ Ουνλουχισαρστικλί, επικεφαλής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ GMF, τονίζει πόσο σημαντική είναι αυτή η στήριξη για την Άγκυρα, σε περίπτωση που χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με δάνεια από το ΔΝΤ.

«Υπό αυτό το πρίσμα είναι πρωταρχικής σημασίας να δείξει η Τουρκία ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της», εκτιμά. Από την πλευρά της η Γερμανία περιμένει ως αντάλλαγμα δημοκρατία και σταθερότητα στη χώρα.

«Επιθυμούμε να γίνει η Τουρκία μια σταθερή και δημοκρατική χώρα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν οι καλές οικονομικές σχέσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Ο Ερντάλ Γιαλσίν της Οικονομικής Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Κωνσταντία (πόλη της νότιας Γερμανίας) υποστηρίζει από την πλευρά του ότι σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση παραμείνει ασταθής, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό την ευθύνη σταθεροποίησης της οικονομίας της έχει η ίδια η Τουρκία.

Θα πρέπει για παράδειγμα να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής της Τράπεζας.

«Όπως τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, η Γερμανία μόνο τότε μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, εάν πάρει τις σωστές οικονομικοπολιτικές αποφάσεις».

Γερμανοί επενδυτές προσδοκούν από την τουρκική κυβέρνηση να δώσει ισχυρές εγγυήσεις για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης.

Ο Κρίστιαν Μπράκελ, εκπρόσωπος του –προσκείμενου στους Πράσινους– Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Κωνσταντινούπολη, τονίζει ότι για την αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας χρειάζεται ομαλοποίηση των πολιτικών σχέσεων, πράγμα που ακόμη δεν έχει επισυμβεί.

«Και οι δύο πλευρές θέλουν ομαλοποίηση προς ίδιο συμφέρον» τονίζει, «αλλά στην Τουρκία υπάρχουν ακόμη 6 Γερμανοί πολίτες που για λόγους δήθεν πολιτικούς βρίσκονται στις φυλακές. Η Γερμανία επιδιώκει την απελευθέρωσή τους, ζητώντας να μην επαναληφθούν τέτοιες περιπτώσεις».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος (Κύπρου)

Σχετικά άρθρα