Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαρίτσης: Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις – Σύντομα θα υπάρξει συμφωνία

Χαρίτσης: Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις – Σύντομα θα υπάρξει συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Χαρίτσης, ΕΝΦΙΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Συντάξεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Εσωτερικών,

Βεβαιότητα ότι άμεσα θα υπάρξει συμφωνία για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του epsilon tv, ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε την επιχειρηματολογία που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχετικά με την μη περικοπή των συντάξεων, σε μία παράκαμψη της συμφωνίας με τους θεσμούς για εφαρμογή των μειώσεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους.

«Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ήταν σαφής.Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα μέτρο αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό χωρίς καμία διαρθρωτική χρησιμότητα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Εpsilon ΤV».

Και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε άρση αυτού του μέτρου».

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ και τη στάση των ΑΝΕΛ, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «είναι καλό να διατυπώνονται στα κόμματα διαφορετικές απόψεις», ωστόσο «προέχει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών», καθώς «αποκαθιστά τον ρόλο της Ελλάδας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης ως ένα κέντρο των εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων».

Κάνοντας ειδική μνεία στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ, παρατήρησε ότι «ουσιαστικά παρουσιάστηκαν δύο εντελώς διαφορετικά σχέδια για το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια».

«Το ένα σχέδιο που λέει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ αυτά που μας έφεραν στην κρίση, δεν μπορούμε να μην έχουμε δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

Και από την άλλη έχουμε ένα σχέδιο, το οποίο κινείται σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη λογική που είναι καταστροφική και αποκλείει την κοινωνική πλειοψηφία από την όποια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» εξήγησε, αναλυτικά.

Όσον αφορά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο οι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα μειωθούν σημαντικά, καθώς τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερα σε σχέση μ’ αυτά που λαμβάνει από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι)».

Εκτίμησε δε, ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια όξυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στους δήμους, καθώς τα έσοδά τους θα υπολογίζονται με βάση την αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην επικράτειά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, μάλιστα, αυτό θα έχει ως συνέπεια οι φτωχοί δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δημοτών τους, και έτσι να αναγκαστούν να προχωρήσουν είτε στην αύξηση του συγκεκριμένου φόρου, είτε να εκχωρήσουν λειτουργίες τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Σχετικά άρθρα