Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκουρλέτης: Ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε μία σκληρή νεοφιλελεύθερη πρόταση

Σκουρλέτης: Ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε μία σκληρή νεοφιλελεύθερη πρόταση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Ασφαλιστικές Εισφορές, Νέα Δημοκρατία, Πάνος Σκουρλέτης, Συμβασιούχοι, ΣΥΡΙΖΑ,

Για προσπάθεια απόκρυψης του πυρήνα της προγραμματικής πρότασης της Ν.Δ. από μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία «συνιστά μία σκληρή αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη πρόταση» κάνει λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως η πρόταση αυτή «πάρα πολλές πλευρές υιοθετεί και συναντάται με έναν ακροδεξιό λόγο, ιδιαίτερα στα προσφιλή για αυτόν θέματα που αφορούν είτε τα ζητήματα ασφάλειας, είτε τα εθνικά θέματα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως «αυτό είναι το στίγμα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας, ένας νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός.

»Υπογραμμίζω το “λαϊκισμός” γιατί αφορά μία ασυνάρτητη πολιτική φοροελαφρύνσεων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που χαρακτηρίζονται από μία αντικοινωνική, νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στην υγεία, την εκπαίδευση, τα εργασιακά, την τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.».

Σχετικά με την πρόθεση που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ να μην υπερισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις των επιχειρησιακών, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αυτή είναι μία γνωστή συζήτηση από παλιά, που ουσιαστικά έρχεται να ανατρέψει την έννοια και τη λογική της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε κλαδικό επίπεδο».

«Εκεί πάνω “κόλλησαν” τα διάφορα σωματεία που είχαν ξεφυτρώσει τα χρόνια της κρίσης, ιδιαίτερα σε διάφορους ανθηρούς κλάδους της οικονομίας.

»Στον τουρισμό, πήγαινε ο κάθε επιχειρηματίας με τον λογιστή, τη γυναίκα του, στο τέλος της σεζόν έφτιαχναν ένα σωματείο 5-6-7 ανθρώπων, υπέγραφαν μία σύμβαση και όταν πριν το Πάσχα υπογράφονταν οι νέες συμβάσεις γίνονταν με αυτό το καθεστώς. Αυτή ήταν η πρακτική που υπήρχε, η κατάλυση της κλαδικής σύμβασης» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης «κρύφτηκε» και αναφέρθηκε στο εύκολο κομμάτι, δηλαδή τους συμβασιούχους που προσλαμβάνονται για οκτώ μήνες μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους, όπως και γίνεται.

Για τον τομέα της καθαριότητας, υποστήριξε ότι το υπουργείο Εσωτερικών (όταν ήταν ο ίδιος υπουργός) έδωσε λύση.

«Είπαμε “στοπ” στη διαδικασία των οκταμήνων, μόνιμες θέσεις εργασίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες ανακοινώνονται οι τελικοί, οριστικοί πίνακες και θα έχουμε κλείσει ένα μεγάλο ζήτημα στην τοπική αυτοδιοίκηση» επισήμανε.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να αποσαφηνίσει τι θα κάνει με τους συμβασιούχους των 10, των 15, των 16 ετών, που -όχι με δική τους ευθύνη- καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι στις ίδιες θέσεις.

Αναρωτήθηκε τι θα κάνει άραγε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους 3.000 εργαζόμενους στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν συγκεκριμένος λέγοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση.

Και η ρύθμιση που ετοιμάζεται είναι για να αποκαταστήσει αυτούς τους ανθρώπους, μέσα από την μετατροπή της εργασιακής σχέσης. «Θα ήταν άδικο να πούμε μετά από 16 χρόνια “εσάς σας βάζουμε στην άκρη”, έχουμε επενδύσει σε αυτούς, έχουν μία τεχνογνωσία» σημείωσε.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης κρατάει εσκεμμένα θολό το τι επιδιώκει για το ασφαλιστικό.

«Κι αυτό όχι επειδή δεν έχει άποψη, αλλά επειδή τελικά θεωρεί ότι στον βωμό της δικής του αντίληψης περί ανταγωνιστικότητας θα μπορούμε να έχουμε μία χωρίς όρια μείωση ασφαλιστικών εισφορών, το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, αυτά που μπορεί πρόσκαιρα να ευνοούν κάποιους επιχειρηματικούς κλάδους, αλλά ουσιαστικά οδηγούν στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και σε μία στρεβλή ανάπτυξη.

»Η νέα ανταγωνιστική πρόταση για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω συμπίεση του εργασιακού κόστους» εξήγησε.

Σχετικά άρθρα