«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε η επικεφαλής του Γραφείου των Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (Assistant Secretary of State for Educational and Cultural Affairs- Department of State) Μέρι Ρόις (Marie Royce), στη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
«Η επένδυση στη σχέση μας με την Ελλάδα είναι μια σπουδαία εστίαση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης των σχέσεων με την Ευρώπη» είπε η κ. Ρόις.
Η ίδια, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, το καλοκαίρι, κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, για τη δέσμευση της χώρας της για ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, κυρίως, στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της ασφάλειας.
«Αυτό είναι αντανάκλαση του γεγονότος ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και ότι δουλεύουμε μαζί για να οικοδομήσουμε μια ασφαλή και ευημερούσα Ευρώπη» συνέχισε η κ. Ρόις.
Και συνέχισε: «Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Τραμπ στην επέτειο της ημέρας ελληνικής επανάστασης, την άνοιξη, στον Λευκό Οίκο, θεωρούμε με ανανεωμένη αυτοπεποίθηση ότι οποιαδήποτε πρόκληση και αν προκύψει, οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον, θα την αντιμετωπίσουμε μαζί, ως μέλη μιας σπουδαίας κοινότητας εθνών».
«Καθώς, η Ελλάδα αναρρώνει από την έξοδο της από την οκταετή οικονομική κρίση, οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να βοηθήσουν, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, συμπεριλαμβανομένων των ξένων επενδύσεων και φέρνοντας σε επαφή δημιουργικές επιχειρήσεις και ανταλλαγές από τις δύο χώρες» πρόσθεσε η αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Η ομιλία της έγινε στο ελληνοαμερικανικό φόρουμ για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και τις προκλήσεις της περιοχής και διοργανώθηκε από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κ. Ρόις υπογράμμισε τις προοπτικές συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ αυτών της ενέργειας, της εκπαίδευσης, των τεχνολογιών, της καινοτομίας, του πολιτισμού.
«Υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» είπε και εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ως τιμώμενης χώρας, στην ΔΕΘ.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας ότι είναι η εβδομηκοστή επέτειος από την ίδρυση του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, που είναι το παλαιότερο από τα παραρτήματα του στην Ευρώπη και το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την εγκαθίδρυση στενότερων εκπαιδευτικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.