Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση: Θετικό κλίμα για Τσίπρα – 40% πιστεύει πως θα περάσει το δικό του για τις συντάξεις

Δημοσκόπηση: Θετικό κλίμα για Τσίπρα – 40% πιστεύει πως θα περάσει το δικό του για τις συντάξεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ασφαλιστικές Εισφορές, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ΕΝΦΙΑ, Επίδομα Ενοικίου, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Σημαντικά ευρήματα για τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών και τον αντίκτυπο των μέτρων ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ καταγράφονται στην έρευνα της Κάπα Research.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν διά στόματος Αλέξη Τσίπρα και τα οποία τίθενται σε άμεση εφαρμογή, με την ψήφισή τους μέχρι το τέλος του 2018, είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% τη διετία 2019-2020, με τη μείωση να αγγίζει το 50% για τις μικρές ιδιοκτησίες, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 35% για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, το επίδομα ενοικίου σε περισσότερες από 300.000 οικογένειες, μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων, αποπληρωμή 1 δισ. ευρώ σε ενστόλους, ακαδημαϊκούς καθώς και μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας τέθηκε επίσης και το θέμα της προσπάθειας ακύρωσης του μέτρου για την περικοπή στις συντάξεις από 1.1.2019, στις συζητήσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research που θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες στο σύνολό της, όπως αποκάλυψε ο Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών του, το 71% εκτιμά πως η διαπραγμάτευση για ακύρωση του μέτρου για τις συντάξεις από την κυβέρνηση κινείται σε θετική κατεύθυνση ενώ μόλις το 17% “βλέπει” αρνητική κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα το 37% των ερωτηθέντων εκτιμά πως οι θεσμοί στο τέλος θα αποδεχθούν τη μη περικοπή των συντάξεων, με το 52% να εκτιμά πως η προσπάθεια θα έχει αρνητική κατάληξη.

Σε ερώτηση για την αξιολόγηση της συνολικής παρουσίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ένα 35% των ερωτηθέντων κάνει θετική αποτίμηση, ενώ ένα 46% αρνητική.

Σε ερώτηση για το εάν έχει βάση το δίλημμα των επόμενων εκλογών που έθεσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, εάν δηλαδή θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στις σπατάλες και τη διαπλοκή, ένα 55% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν έχει βάση, ενώ το 38% εκτιμά πως έχει βάση. Η εκτίμηση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία για το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι στο 55% συμπεριλαμβάνεται το σύνολο της αντιπολίτευσης, με το σχεδόν 40% να συμφωνεί με το δίλημμα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, για την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ και κατά πόσο θα έχει αρνητική ή θετική επίδραση για την οικονομία και τους πολίτες, σαφές προβάδισμα έχει η θετική επίδραση με 53% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 21% που εκτιμά πως θα έχουν αρνητική επίδραση.

Σχετικά άρθρα