Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αχτσιόγλου: Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Αχτσιόγλου: Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασφαλιστικά Ταμεία, Έφη Αχτσιόγλου, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, Υπουργείο Εργασίας,

“Οι θεσμοί δεν αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος” δήλωσε στον News 24/7 στους 88,6 η Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας για το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων, διευκρινίζοντας ότι η οριστική αποσαφήνιση του θέματος αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Θεσμούς πως η περικοπή δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαία και ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, συν του ότι η χώρα πετυχαίνει τους στόχους της.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται απλώς να γίνουν ακόμη κάποιες συζητήσεις και να υποβληθούν κάποια στοιχεία ακόμη.

“Μετά την 21η Αυγούστου δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς αλλά ενημέρωση” δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις και όχι η αναβολή του μέτρου.

“Πλέον δεν υπάρχει μηχανισμός εξαναγκασμού προς την χώρα αλλά μηχανισμός εποπτείας” συνέχισε, δειυκρινίζοντας ωστόσο ότι οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα από την ευρωζώνη παραμένουν ούτως ή άλλως ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και ο παράγοντας των αγορών, όπως κάνουν όλες οι χώρες.

“Για το ’19 υπάρχει δημοσιονομικός χώρος 800 εκατομμυρίων, κάτι που χρησιμοποιούμε στις συζητήσεις με τους Θεσμούς” είπε.

Για τους συμβασιούχους είπε:

“Η ΝΔ μίλησε για απολύσεις συμβασιούχων και ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης” σχολίασε στον απόηχο των δηλώσεων Χατζηδάκη στον News 24/7 για μη ανανέωση των συμβασιούχων.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθούν οι προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά προσεκτικά και με την παράλληλη τήρηση των στόχων.

“Θα προχωρήσουμε σε μόνιμες προσλήψεις. Κερδίσαμε το 1 προς 1 ενώ η ΝΔ θέλει να γυρίσει στο 1 προς 5” υπογράμμισε.

Για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών:

“Το ασφάλιστρο για την κύρια σύνταξη από 20% πηγαίνει στο 13,3 για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτο-απασχολούμενους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες ενώ μειώνεται και η εισφορά για επικουρική και εφάπαξ στους επιστήμονες οι οποίοι θα πληρώνουν 64 ευρώ το μήνα με αναδρομικό χαρακτήρα από 1/1/2017”, είπε.

Προανήγγειλε μάλιστα τη δημιουργία νέου μηχανισμού ρύθμισης μόνο για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους δεν μπορούν να καλυφθούν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σχετικά άρθρα