Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τσίπρας «σκότωσε» την περικοπή στις συντάξεις – Χάος στη ΝΔ, ο Χατζηδάκης ζήτησε να γίνει η περικοπή

Ο Τσίπρας «σκότωσε» την περικοπή στις συντάξεις – Χάος στη ΝΔ, ο Χατζηδάκης ζήτησε να γίνει η περικοπή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Νέα Δημοκρατία, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Σε διπλό ταμπλό για το θέμα της περικοπής στις συντάξεις κινείται η ΝΔ, αναζητώντας βηματισμό με φόντο τη διαφαινόμενη ακύρωση του μέτρου που είχε αναδείξει ως «4ο μνημόνιο» κατόπιν σχετικών πιέσεων της κυβέρνησης προς τους θεσμούς.

Η διπλοπροσωπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύφθηκε περίτρανα χθες, αποδεικνύοντας πως η ΝΔ προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της σκοπιμότητες δεν έχει κανένα πρόβλημα να θυσιάσει εκατομμύρια συνταξιούχους.

Χθες λοιπόν ενώ θα μεταδιδόταν ολόκληρη η μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο δίκτυο Euronews, την οποία έδωσε την Τρίτη από το Στρασβούργο και με αφορμή τα όσα αυτός είπε για τη μείωση των συντάξεων «εάν πιάσουμε τους στόχους δεν θα κόψουμε τις συντάξεις», η Ν.Δ αντέδρασε με σχετική ανακοίνωση.

Με αυτήν η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας άφησε και πάλι μισόλογα για το αν θα κόψει τις συντάξεις, που ο ίδιος ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία
καταψήφισε».

Με απλά λόγια η ΝΔ εμφανίστηκε χθες να υπερασπίζεται τους συνταξιούχους. Είναι όμως έτσι; Η απάντηση είναι όχι.

Την ίδια ώρα όμως που το κόμμα της Πειραιώς εμφανιζόταν βασιλικότερο του βασιλέως ο αντιπρόεδρός του, Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του χθες στο γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel και σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για τις συντάξεις είπε τα εξής:

«Επιπλέον όμως αυτού με όσα διακηρύσσουν υπουργοί της για ανατροπές διαρθρωτικών αλλαγών και για παροχές που έρχονται υπονομεύει την προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης που είναι τελικά
η λέξη-κλειδί».

Με δεδομένο το γεγονός πως η μοναδική αλλαγή που βρίσκεται σε καθεστώς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αυτή τη στιγμή είναι το ζήτημα της μείωσης ή όχι των συντάξεων αντιλαμβάνεται κανείς πως η πραγματική θέση της ΝΔ, όπως εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρό της είναι πως κακώς γίνεται η διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή των συντάξεων ώστε να μην υπονομευτεί η προσπάθεια για ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Εδώ βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο κ Χατζηδάκης είναι συνεπέστατος σε αυτά που λέει σε αντίθεση με το ίδιο του το κόμμα.

Η Εφημερίδα των Συντακτών στο ρεπορτάζ της υπενθυμίζει ότι ήταν αυτός που πριν από λίγο καιρό είχε «μαλώσει» μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον επίτροπο της Ε.Ε Πιερ Μοσκοβισί, όταν ο τελευταίος ξεκαθάριζε πως τα μνημόνια τελείωσαν για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό τον είχε καλέσει να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να διαμορφώσει η ΝΔ σχετικά το κυβερνητικό πρόγραμμά της.

Σφοδρή αντίδραση από το Μαξίμου

Η προτροπή του κ. Χατζηδάκη να μην ανατρέπονται ψηφισμένα μέτρα την ώρα που η ΝΔ «εύχεται»… καλή επιτυχία στην ακύρωση της περικοπής των συντάξεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

«Όσο η ΝΔ θα βλέπει το ενδεχόμενο της περικοπής των συντάξεων να απομακρύνεται και το αφηγημά της περί τετάρτου μνημονίου να καταρέει τόσο θα βγάζει τον πραγματικό της εαυτό και θα αποκαλύπτει την βαθιά της επιθυμία να περικοπούν οι συντάξεις» αναφέρει σε δήλωσή του και συνεχίζει.

«Μπροστά στην ανάγκη της να δικαιωθεί μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινών διαψεύσεων δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν.

»Χθες ξανά ο κύριος Χατζηδάκης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Hans Seidel ζήτησε να μην επιδιώκει η κυβέρνηση την ανατροπή σε διαρθρωτικές αλλαγές, εννοώντας την ανατροπή του μέτρου για τις συντάξεις.

»Σήμερα πάλι της φταίει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αύριο θα της φταίει το κακό το ριζικό της» τονίζει ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης.

«Η χώρα όμως βγήκε από τα Μνημόνια. Και η ΝΔ καλά θα κάνει να το βάλει καλά στο μυαλό της αντί να επιχειρεί διαρκώς αποτυχημένα σαμποταζ. Δεν μπορεί πια να βλάψει ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνηση. Μόνο τον εαυτό της» καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος.

Το… «μυστικό» Μητσοτάκη σε Μέρκελ και Σολτς

Ωστόσο πέραν της στάσης του κ Χατζηδάκη αξίζει να θυμηθεί κανείς τα όσα έλεγε από το βήμα της Βουλής στις 5 Ιουλίου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αφορμή είχε σταθεί το πρωτοσέλιδο της Εφ.Συν εκείνης της μέρας σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός της Ν.Δ είχε ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ολαφ Σολτς την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά πως στη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο Κ. Μητσοτάκης τον προέτρεψε να μη διανοηθεί να χαριστεί στην ελληνική κυβέρνηση ή να κάνει τα στραβά μάτια για τη μη υλοποίηση των περικοπών.

O κ Μητσοτάκης και το δημοσίευμα της Εφ.Συν

0 κ Μητσοτάκης είχε πει λοιπόν τα εξής στη Βουλή.

«Είχατε το θράσος σήμερα να επικαλεστείτε ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών ως αληθινό. Είστε ψεύτης ψεύτης ψεύτης Με Ψ κεφαλαίο κ Τσίπρα».

Και είχε προσθέσει μιλώντας βέβαια εκ του ασφαλούς:

«Καταθέτουμε τροπολογία που λέει ελάτε να ψηφίσουμε μαζί να μην περικοπούν οι συντάξεις.

»Να τελειώσουν τα παραμύθια να δούμε ποιος λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Ψηφίστε την τροπολογία μας ή το σχέδιο νόμου της κ Γεννηματά».

Μετά τα χθεσινά αποκαλυπτήρια θα ήταν ευχής έργον να ξεκαθαρίσει η ΝΔ μια και καλή τη θέση της για το θέμα.

Χθες στην ανακοίνωσή της ευχήθηκε να πάρει το πράσινο φως ο πρωθυπουργός από τους δανειστές και να μην κοπούν οι συντάξεις.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρός της υποστήριζε σε εκδήλωση γερμανικού φορέα πως η ανατροπή των διαρθρωτικών αλλαγών, το να μην κοπούν δηλαδή οι συντάξεις, θα υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας.

Την ίδια άποψη εξάλλου έχει και το ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης;

Οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας

Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.

Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

*Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

*Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

*Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές “ανάσες”.

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.

Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Εξαμήνου”.

Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

ΝΔ: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τους θεσμούς για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων

Με αφορμή δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με το οποίο «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό και ότι δεν χρειάζεται μείωση συντάξεων καθώς και ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό», το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

»Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους.

»Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς.

»Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Η απάντηση ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Σχετικά άρθρα