Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Δεν κόβουμε τις συντάξεις, νέτα σκέτα» – Όλο το παρασκήνιο με τους θεσμούς

«Δεν κόβουμε τις συντάξεις, νέτα σκέτα» – Όλο το παρασκήνιο με τους θεσμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Κατώτατος Μισθός, Μέγαρο Μαξίμου, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, Τρόικα,

Θα γυρίσει ο τροχός, θα… και ο φτωχός. Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση στις πρώτες επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, αφού για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια και αφού η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, οι συναντήσεις δεν αφορούν διαπραγματεύσεις για μέτρα λιτότητας, αλλά για την εφαρμογή μονάχα μέτρων ελάφρυνσης.

Με το «καλημέρα», με την πρώτη έλευση των θεσμών για τη μεταπρογραμματική εποπτεία δηλαδή, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείο έθεσαν επί τάπητος το θέμα της μη εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, ενώ σήμερα τίθεται επί τάπητος η μελέτη για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Παρά τη δήλωση Γιούνκερ ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να εφαρμόζονται, την οποία έσπευσε να εκμεταλλευθεί μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η διαρροή κορυφαίου αξιωματούχου της Κομισιόν στο euro2day.gr, ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποια μέτρα να μην εφαρμοστούν στην ολότητα τους, όπως οι συντάξεις».

Στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς πάντως το θετικό είναι πως δεν καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια ανησυχητική αρνητική αντίδραση ούτε καν από την πλευρά του ΔΝΤ.

«Θέλουμε την ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις νέτα σκέτα» έλεγε ξεκάθαρα κυβερνητικός αξιωματούχος σε συνέχεια της σχετικής δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα στο Euronews που τόνισε πως «εάν πετύχουμε τους στόχους – που τους πετυχαίνουμε – δεν θα γίνει περικοπή στις συντάξεις».

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνιζε δε σε σχέση με όσα έχουν ακουστεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει κάποια άλλη πρόταση στο τραπέζι είτε αυτή αφορά σε αναβολή είτε σε «σαλαμοποίηση» της περικοπής των συντάξεων.

Τούτων δοθέντων, στην τρίωρη συνάντηση των Θεσμών με το οικονομικό επιτελείο, ο Ευκλείδης Τσκαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης επέλεξαν να βάλουν την πήχη πολύ ψηλά ζητώντας όχι μόνο τη μη εφαρμογή της περικοπής στις συντάξεις αλλά και την παράλληλη εφαρμογή των αντιμέτρων!

Το οικονομικό επιτελείο ζήτησε ακύρωση της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019 (μέτρο που θα απέφερε κέρδη 1,8 δισ. ευρώ) και εφαρμογή των αντίμετρων που θα μπορούσαν να διαχυθούν σε ορίζοντα τετραετίας.

Παράλληλα αναλύθηκε προς τους εταίρους πως ο στόχος του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Οι Θεσμοί, όπως αναμενόταν, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και το «σίριαλ» με τις συντάξεις αναμένεται να τραβήξει μέχρι και την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Σχετικά άρθρα