Στις 16 Αυγούστου 2018, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απέστειλε πρόσκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα (εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής) να μετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, με θέμα τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).
Στην επιστολή του, ο Νίκος Κοτζιάς ζητούσε επίσης από τα κόμματα, εάν επιθυμούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) είναι ένας νέος θεσμός που προωθείται στα πρότυπα άλλων χωρών, όπως ΗΠΑ και Ρωσία, όπου λειτουργεί με επιτυχία.
Ως ζήτημα η σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι εξαιρετικής σημασίας για την εθνική μας ασφάλεια και την αντιμετώπιση κρίσεων.
Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών στις 17 Αυγούστου.
Μάλιστα, ο ίδιος ο τομεάρχης Εξωτερικών της, Γιώργος Κουμουτσάκος, υπέγραψε την παραλαβή της.
Ωστόσο, ο ίδιος ούτε όταν παρέλαβε την πρόσκληση, ούτε στη συνέχεια όταν επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, διατύπωσε κάποια ένταση ως προς τη θεματολογία της συγκαλούμενης συνεδρίασης του ΕΣΕΠ.
Παρά ταύτα, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Κουμουτσάκος αποφάσισε να κάνει «φασαρία» αποχωρώντας από το ΕΣΕΠ, προφασιζόμενος ότι έχει ζητήσει διεύρυνση της ατζέντας της συνεδρίασης, ουσιαστικά με όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, όπως Βαλκάνια, Κόσσοβο, ελληνοαλβανικά, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κ.λ.π., και ότι ο υπουργός του το αρνήθηκε.
Δηλαδή, ο Γιώργος Κουμουτσάκος αντί να ενημερώσει εγκαίρως ως όφειλε ότι ήθελε να συζητηθούν επιπλέον θέματα, δεν είπε τίποτα επί ένα ολόκληρο μήνα και περίμενε να συγκληθεί το ΕΣΕΠ για να δώσει «παράσταση» υστερίας και να αποχωρήσει «έξαλλος» και «διαμαρτυρόμενος».
Όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε αντίθεση με τη λαϊκίστικη νεοφιλελεύθερη ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία, παρέμειναν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, συζητώντας το ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα του ΣΕΑ.
Στη συνέχεια ο αμετροεπής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο άνθρωπος αντιμετωπίζει την εξωτερική πολιτική της χώρας ως ακόμα ένα πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης -όχι ότι θα περιμέναμε από έναν έξαλλο οπαδό του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλη συμπεριφορά, εξάλλου είναι γνωστό ότι οι νεοφιλελεύθεροι είναι ανίδεοι σε θέματα γεωπολιτικής και εξωτερικής πολιτικής, μόνο να παριστάνουν τους «ντιντίδες» ξέρουν- εξέδωσε και ανακοίνωση για να δικαιολογήσει την εθνικά ανεύθυνη συμπεριφορά του.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αντί να φερθεί ως πολιτικός άνδρας με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης, συνέχισε τις υστερίες δημοσίως, ισχυριζόμενος ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας», κάνοντας αναφορά στα σχετικά αιτήματα -για ενημέρωση και συζήτηση- της Ν.Δ. και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Βεβαίως η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πλήρως ενήμεροι για όλα τα ζητήματα.
Ότι δεν μπορούν να τα κατανοήσουν, επειδή προφανώς δεν διαθέτουν τον κατάλληλο διανοητικό εξοπλισμό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασχολείται ολόκληρο ΥΠΕΞ σε καθημερινή βάση μαζί τους.
Εξάλλου -όπως έχει γραφτεί- κορυφαίος πρεσβευτής μεγάλης συμμάχου μας αποφάνθηκε, μετά από τρία ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «το παιδί δεν καταλαβαίνει».
Προφανώς το ίδιο «θεματάκι» αντιμετωπίζει και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Δεν σημαίνει όμως ότι δεν ενημερώνονται. Ενημερώνονται αλλά δεν αντιλαμβάνονται.
Και αντί να ρίξουν το φταίξιμο στα μυαλά τους, το ρίχνουν στον Κοτζιά.
Τέλος πάντων, ο περιφερόμενος θίασος της Νέας Δημοκρατίας, με κορυφαίο του χορού τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ισχυρίζεται ότι στην εκκίνηση του σημερινού ΕΣΕΠ, «η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις (σ.σ. τσιμουδιά η ΝΔούλα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις), τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων (σ.σ. θέλει να μάθει τι λέει η Τουρκία επειδή, κ.λπ.».
«Αυτή τη διεύρυνση της συζήτησης αρνήθηκε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών» τόνισε ο τομεάρχης της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της Ν.Δ.- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα».
«Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητήματα» είπε, εξηγώντας τον λόγο της αποχώρησής του.
Σχετικά με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ο κ. Κουμουτσάκος αποσαφήνισε ότι το έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό η Ν.Δ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «η άρνηση του ΥΠΕΞ να συζητηθούν στο ΕΣΕΠ μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής οδήγησε στην αποχώρηση της Ν.Δ. από τη σημερινή συνεδρίαση, την 1η μετά από 18 μήνες. Η Ν.Δ. δεν νομιμοποιεί την κυβερνητική πρακτική άρνησης ουσιαστικής, πλήρους και συστηματικής ενημέρωσης, όπως προβλέπεται».
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Η πραγματικότητα είναι ότι για μια ακόμη φορά ο Γιώργος Κουμουτσάκος επέλεξε σε ένα σοβαρό εθνικό θέμα να συμπεριφερθεί ως κομματάρχης του κόμματος των κοτζαμπάσηδων.
Τι δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς:
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε τους διπλωματικούς συντάκτες, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και την απαράδεκτη για μια ακόμη φορά συμπεριφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου.
«Είχαμε για άλλη μία φορά συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
»Όπως ξέρετε, θέλω πάντα να κάνουμε πολύ συγκεκριμένη και εκτεταμένη συζήτηση, κάθε φορά για ένα θέμα.
»Tόσο στη Βουλή, όσο και στην Ειδική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων, στο χρόνο που μας πέρασε, συζητήσαμε αναλυτικά τα θέματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τα θέματα που αφορούν τηfYROM -και στο μέλλον “Βόρεια Μακεδονία”- και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
»Ξέρετε επίσης ότι η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό στα θέματα κρίσεων, στα θέματα των μεγάλων εθνικών προβλημάτων, ότι χρειάζεται να προετοιμαζόμαστε για εναλλακτικά σενάρια και εκτίμησή μας είναι ότι προκειμένου να γίνει αυτό με επιτυχία, χρειάζεται ένας θεσμός που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.
»Είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με επικεφαλής έναν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, που συντονίζει τα διαφορετικά Υπουργεία, τις διαφορετικές υπηρεσίες και που στην πρόταση νόμου την οποία έχουμε ξεκινήσει να ετοιμάζουμε, θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει μαζί με τον Πρωθυπουργό δεσμευτικά και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.
»Η συζήτηση κύλησε δημιουργικά και ευχαριστώ τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τις παρατηρήσεις τους και τις κριτικές τους σκέψεις.
»Έχουμε αποφασίσει να τα δουλέψουμε αυτά σε συνεργασία μαζί τους, ώστε να ετοιμαστεί ένας όσο το δυνατόν καλύτερος νόμος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, αλλά να υπάρχει και συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
»Δυστυχώς, σε αυτό το καλό κλίμα δεν ανταποκρίθηκε, όπως πάντα, η Ν.Δ. που έχει αποφασίσει να μη συζητά επί των θεμάτων τα οποία καλούμεθα να λύσουμε -όπως είναι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας- και προτιμά να περιορίζεται σε έναν συνεχή καταγγελτικό λόγο.
»Θέλω να σας μοιράσω την πρόσκληση που είχαμε απευθύνει. Είναι από τις 16 Αυγούστου 2018.
»Επίσης να σας δώσω και τον πίνακα των αποδεκτών, όπου οι ίδιοι οι αποδέκτες υπογράφουν την ημέρα που την παρέλαβαν.
»Θέλω να το πω αυτό, διότι ο κ. Κουμουτσάκος παρέλαβε το έγγραφο με την υπογραφή του ο ίδιος, και όχι κάποιος εκπρόσωπός του, στις 17 Αυγούστου 2018.
»Από τις 17 Αυγούστου είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις, είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης ή να προτείνει να αλλάξουμε ακόμα και το θέμα της συνεδρίασης.
»Δεν το έκανε, λέγοντας ψευδώς ότι έλαβε το έγγραφο της πρόσκλησης μόλις πριν από δύο μέρες, ενώ αποδεικνύεται από την υπογραφή του -όπου έχει βάλει ο ίδιος την ημερομηνία που το έχει λάβει- ότι το έχει λάβει εδώ και σχεδόν ένα μήνα.
»Και αυτό μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί πάνω στα θέματα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και να ακολουθήσει μια πολιτική η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική εξωτερική πολιτική και δεν έχει ξαναγίνει στον θεσμό του ΕΣΕΠ, τον οποίο γνωρίζω από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε, γιατί συμμετείχα στο σχεδιασμό του ίδιου του νόμου με τον κ. Λιάκουρα τότε.
»Απλώς να καταγγέλλει, να βγαίνει, να κάνει δηλώσεις και να μην έχει να προτείνει τίποτα συγκεκριμένο στην εξωτερική πολιτική.
»Να λέει ψευδώς ότι δεν είχε πάρει την πρόσκληση έγκαιρα.
»Έχει ξεχάσει ότι έχει υπογράψει αυτή τη πρόσκληση.
»Είναι ένα δείγμα ότι η Ν.Δ. υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα και εξακολουθούμε να έχουμε το φαινόμενο, αντί να έχει τη ματιά της στραμμένη στις ανάγκες της χώρας, στο διεθνές γίγνεσθαι, ούτε καν να έχει στραμμένη τη ματιά της στο εσωτερικό της χώρας, αλλά στο εσωτερικό του κόμματός της.
»Δεν έχουμε απλώς μια μικροκομματική πολιτική, αλλά έχουμε μια πολιτική που περιορίζεται στον καυγά στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στο πώς θα αποδείξουν ότι μπορούν να τσακώνονται χωρίς επιχειρήματα και χωρίς περιεχόμενο.
»Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί η Ελλάδα βρίσκεται -και από τη σκοπιά του τι συζητήσαμε σήμερα- μπροστά σε ένα τολμηρό βήμα θεσμικού εκσυγχρονισμού και ανανέωσης με θεσμούς που είναι απαραίτητοι σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών διεθνών κρίσεων και προβλημάτων, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών.
»Εμείς και εγώ προσωπικά θα κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη χώρα.
»Δεν παρασύρομαι -και ξέρετε ότι δεν έχω καμία διάθεση- σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο.
»Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση, Υπουργούς, αλλά και από μια αντιπολίτευση, που να βοηθάνε στη λύση προβλημάτων και όχι να δημιουργούν προβλήματα ενάντια στις λύσεις».