Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το «καρέ» άσων στο μανίκι του Τσίπρα: Πώς στριμώχνει τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ

Το «καρέ» άσων στο μανίκι του Τσίπρα: Πώς στριμώχνει τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ΕΝΦΙΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, Συντάξεις, Συνταξιούχοι,

Μία σαφή γεύση του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου για το δρόμο μέχρι τις κάλπες έδωσε χθες με δύο αποστροφές του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά το διαξιφισμό που είχε με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη στο στούντιο της ΕΡΤ.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πολλάκις αλλά μάταια το ερώτημα στον κ. Χατζηδάκη εάν η ΝΔ θα στηρίξει τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, με αιχμή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 35% και το επίδομα ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά από 1.1.2019.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς την ώρα που οι ίδιοι συνεχίζουν την καταστροφολογία, είναι σε πλήρη σύγκρουση με την πραγματικότητα της οικονομίας, αφού ήδη έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής και σύντομα απτή στις τσέπες των πολιτών η έξοδος από τη μνημονιακή περιπέτεια.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι η ΝΔ είτε επισήμως είτε μέσω διαρροών έχει αποφύγει όλες αυτές τις μέρες να πάρει θέση για τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν, με τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις στελεχών της να περιορίζονται σε χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού αλλά καμία τοποθέτηση για την ουσία των εξαγγελιών.

Ως εκ τούτου, το ερώτημα αυτό θα επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εναπομείνασας κυβερνητικής θητείας, ενώ ήδη τα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης είναι αντικείμενο νομοτεχνικής επεξεργασίας προκειμένου να έρθουν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Το δεύτερο “χαρτί” στο μανίκι του Αλέξη Τσίπρα, πέρα από τις ελαφρύνσεις συνολικού οφέλους άνω των 8 δισ. ευρώ για τον πολίτη μέχρι το 2022, είναι το θέμα των συντάξεων.

Για πρώτη φορά ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης χθες άνοιξε τα χαρτιά του όχι μόνο ως προς την πρόθεση μη εφαρμογής του μέτρου που επέβαλε το ΔΝΤ αλλά και ως προς την πρόθεση πλήρους κατάργησής του.

“Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ακύρωση του μέτρου” σημείωσε χαρακτηριστικά σε ερώτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση σκέφτεται αναβολή ή ακύρωσή του, απαντώντας και στα σενάρια για “παγίδευση” της ΝΔ σε περίπτωση νίκης στις εκλογές.

Τρίτος άσσος στο μανίκι του Πρωθυπουργού είναι το θέμα του αφορολογήτου. Έχοντας ειλημμένη επί της ουσίας την απόφαση μη περικοπής των συντάξεων το 2019, αφού δεν προκύπτει σχετική δημοσιονομική ή αναλογιστική ανάγκη, έχοντας δηλαδή έτοιμο το “τετελεσμένο” αντιστροφής της περικοπής όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το δίλημμα που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας.

Ήδη εξάλλου με εύσχημο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση εάν εκτός από τις συντάξεις, έχει την ίδια θέση και για το θέμα της περικοπής του αφορολογήτου το 2020 και σκοπεύει να ακυρώσει το μέτρο, έδωσε μία απάντηση ενδεικτική των σκληρών διλημμάτων τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τους πολίτες.

Τόνισε ότι το μέτρο είναι για το 2020 και μεσολαβούν εκλογές. Οπότε εμμέσως πλην σαφώς, πέρασε το μήνυμα που θα ενταθεί εν ευθέτω χρόνω και δη εάν ακυρωθεί η περικοπή των συντάξεων, πως το μέλλον του αφορολόγητου εξαρτάται από την επιλογή των πολιτών στην κάλπη…

Το καρέ συμπληρώνεται με το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, μετά και το “δώρο” Μητσοτάκη με τη δήλωση για κεφαλαιοποιητικό σύστημα τύπου Πινοσέτ.

Άπαντες γνωρίζουν πως μία τέτοια μεταρρύθμιση θα τινάξει στον αέρα το επικουρικό σύστημα και θα οδηγήσει σε συντάξεις Βουλγαρίας, με άμεσο “μαχαίρι” στις αποδοχές των συνταξιούχων. Ως εκ τούτου, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διατεθειμένος να αφήσει το θέμα του ασφαλιστικού να πέσει κάτω…

Σχετικά άρθρα