Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για 23/9 Ελληνορωσικό Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη

Αναβλήθηκε το προγραμματισμένο για 23/9 Ελληνορωσικό Συνέδριο στην Αλεξανδρούπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξανδρούπολη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βαγγέλης Λαμπάκης, Διπλωματικό Σώμα, Έβρος, Ρωσία, Τοπική Αυτοδιοίκηση,

Αναβλήθηκε το Ελληνορωσικό Συνέδριο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη και μάλιστα με πρόταση που έκανε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης ως Πρόεδρος στην ΠΕΔ της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ομόφωνη απόφαση που έλαβαν όλοι οι παρόντες της συνεδρίασης στις 23 Αυγούστου, λόγω της κρίσης στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Μπορεί πριν λίγο καιρό και με αφορμή τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση άλλων δύο να εισέλθουν στην Ελλάδα, η Αλεξανδρούπολη και ο δήμαρχος της να βρέθηκαν στο επίκεντρο ακόμα και διεθνών ΜΜΕ, αλλά ο ίδιος στις δηλώσεις του επέμενε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στις σχέσεις Αλεξανδρούπολης και ρωσικών πόλεων και πως θα επιμείνει στην διπλωματία των λαών, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις και τις ενέργειες των Κυβερνήσεων και των κρατών.

Επίσης τόνιζε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προσέγγισης με τις πόλεις της Ρωσίας που υπάρχει αδελφοποίηση.

Όλα αυτά ο κ. Λαμπάκης προφανώς και τα… ξέχασε στις 23 Αυγούστου, αφού έκανε εισήγηση όπου ανέφερε:

«Πριν ένα χρόνο 14 Δήμοι ανά την Ελλάδα που είναι αδελφοποιημένοι με αντίστοιχους Δήμους της Ρωσίας, βρεθήκαμε στην Αγία Πετρούπολη, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η διοργάνωση Συνεδρίων εναλλάξ σε Ελλάδα και Ρωσία.

»Το πρώτο συνέδριο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 με προσκεκλημένους όλους τους Δήμους που ενδιαφέρονται να αδελφοποιηθούν με αντίστοιχους Δήμους της Ρωσίας.

»Πριν λίγο καιρό υπήρξαν προβλήματα μείζονος σημασίας που επηρέασαν τις σχέσεις των δύο κρατών.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο ένας εκ των οποίων ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ποπώφ.

»Τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο Δήμαρχος και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ουδεμία σχέση έχουν με όσα έχουν συμβεί και όσα επικαλείται η Ελληνική Κυβέρνηση και το ΥΠ.ΕΞ. σε σχέση με τις διπλωματικές σχέσεις των δύο Κρατών.

»Η μία αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης έγινε το 2011 και η δεύτερη το 2016 με τον κεντρικό Δήμο Αγίας Πετρούπολης.

»Τότε και στις δύο περιπτώσεις Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη και άρα αποδεκτός από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις ήταν ο κ. Ποπώφ και επιπλέον στην ΑΜΘ διορισμένος με ΦΕΚ από τον κ. Κοτζιά ήταν ο κ. Γκαμπαερίδης (επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας).

»Επειδή λοιπόν η Κυβέρνησή μας επικαλείται ζητήματα Εθνικής σημασίας τα οποία εμείς δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και επειδή εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση ασκούμε μεν διπλωματία, αλλά διπλωματία των λαών με βάση την αρχή της εγγύτητας και επικουρικότητας, γι ́αυτό υποτασσόμενοι στο Εθνικό συμφέρον που επικαλείται η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, προτείνω στο Σώμα να αναβάλουμε το Συνέδριο που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αλεξανδρούπολη μέχρι νεοτέρας και μέχρι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή μας δώσει το πράσινο φως ώστε να προχωρήσουμε στη διοργάνωσή του».

Πηγή: Evros-News

Το TRIBUNE λέει: Ο κ. Λαμπάκης καλό θα είναι να πράττει ό,τι επιτάσσει η εθνική γραμμή και το εθνικό συμφέρον δίχως περιττά σχόλια. Και το εθνικό συμφέρον δεν θα το κρίνει ούτε θα το συνδιαμορφώσει ο κ. Λαμπάκης.

Σχετικά άρθρα