Αναφερόμενος ο Αλέξης Τσίπρας στο Σκοπιανό κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, τόνισε ότι για «πρώτη φορά επιτυγχάνεται συμφωνία για αλλαγή ονόματος σε καιρό ειρήνης, χωρίς εντάσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «τα προηγούμενα χρόνια στην ΠΓΔΜ είχαμε έναν εθνικιστή που ήθελε να κλέβει στην ιστορία του ελληνικού λαού και όταν εξελέγη μια κυβέρνηση που ήταν ανοιχτή στο διάλογο, σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία»
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός η συμφωνία των Πρεσπών, θα δώσει ώθηση στη Θεσσαλονίκη και με αυτή «κατοχυρώνεται πλήρως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός».
Ερωτηθείς για τη «ρητορική των γειτόνων», ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «κατανοούμε ότι βρίσκονται σε προεκλογική διαδικασία.
»Ορισμένες φορές περνάει τα συμφωνηθέντα πλαίσια. Επισημαίνουμε διαρκώς ότι όσα λέμε πρέπει να βρίσκονται στα όρια της συμφωνίας».
Σε ό,τι αφορά τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτιμά τη «στάση αρχής του» αν και -όπως είπε- διαφωνεί απόλυτα μαζί του.
«Όμως η λύση που θέλει ο Π. Καμμένος δεν θα ήταν ποτέ εφικτή, με βάση τους διεθνείς συσχετισμούς, όσο κι αν όλοι τη θέλαμε.
»Έχουμε σήμερα λύση που δίνει μια προοπτική σημαντική για τη χώρα, ας μη λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο.
»Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πάντως ότι ο Π. Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας», επεσήμανε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη στάση του κ. Μητσοτάκη ως πολιτικό αμοραλισμό «με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του».
«Ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπέρ της σύνθεσης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως είναι «τζάμπα μαγκιά να λέει ο κ. Μητσοτάκης στο εξωτερικό πως εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία, αλλά θα την εφαρμόσουμε».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης έχει για το ζήτημα «εθνικά επιζήμια και επικίνδυνη στάση» .
«Αντί να κάνει ο κ. Μητσοτάκης τον τζάμπα μάγκα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πει ότι θα την ακυρώσει», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για «εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίτευξη της Συμφωνίας», ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως το ερώτημα αυτό πρέπει να τεθεί «μάλλον στον κ. Ζάεφ», καθώς όπως υπογράμμισε «η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο.
»Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «δεν θέλαμε μία ταπεινωτική συμφωνία για τους γείτονές μας».