Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ παρέστη την Πέμπτη ως ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην έναρξη των εργασιών του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Επτανησίων Αποδήμων, που κήρυξε στη Κέρκυρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός τόνισε τα εξής:
«Επιτέλους, το παγκόσμιο αντάμωμα των απανταχού της γης Επτανησίων έγινε πραγματικότητα.
»Τώρα μένει να συνασπιστούνε κάτω από μια συνομοσπονδιακή ομπρέλα οι Πελοποννήσιοι του εξωτερικού.
»Την αρχή έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γαλατσάτος. Όταν μου το ανήγγειλε πέρσι τέτοια εποχή, τον ενεθάρρυνα να προχωρήσει, χωρίς την ανάμειξη είτε τη δική μου είτε της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, με δεδομένο, ότι δε θέλουμε να ανακατευόμαστε στα εσωτερικά των Ομογενειακών οργανώσεων.
»Αυτό έτσι κι αλλιώς θα είναι ο «μπούσουλας» με τον οποίο θα καταρτισθεί και θα ψηφιστεί στους αμέσως επόμενους μήνες το νέο ΣΑΕ.
»Η ιστορική αρχή έγινε σήμερα από τον Περιφερειάρχη τους.
»Από εδώ και εμπρός τα επόμενα συνέδρια (θα είναι κάθε ένα, κάθε δύο ή τρία χρόνια, εκείνοι θα το αποφασίσουν), θα πρέπει να τα οργανώσουν από μόνοι τους οι Ομογενειακές οργανώσεις του εξωτερικού, βεβαίως με την όποια στήριξη υποδομών ζητήσουν από τις αυτοδιοικητικές Αρχές των νησιών τους».
Ο Υφυπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε στη νομοθετημένη σύσταση της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, που μέσα σε πέντε μήνες θα πρέπει να παρουσιάσει τη νομοθετική πρόταση για τη ψήφο των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
Ανήγγειλε, επίσης, ότι προχωράει γοργά η τεχνική διαδικασία για την ηλεκτρονική σύνδεση των προξενικών Αρχών στο εξωτερικό με τα μητρώα των Δήμων στην Ελλάδα, ώστε οι Ομογενείς να μπορούν να εκδίδουν άμεσα και από τον τόπο τους πιστοποιητικά κι έγγραφα που επιθυμούν.
Μίλησε, επίσης, για υπουργικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα επιλύσουν θέματα καθημερινότητας των Ομογενών σε σχέση με την Ελλάδα, όπως η αδασμολόγητη ή με γενναίες εκπτώσεις δασμολόγηση ειδών, που στέλνουν οι Ομογενειακές οργανώσεις στο τόπο καταγωγής τους ως βοηθήματα.
Όπως επίσης και την επίλυση ενός «βάσανου» με τις γραφειοκρατικές και κοστοβόρες διαδικασίες για την αποσφράγιση και σφράγιση των αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες που έχουν οι Ομογενείς στην Ελλάδα, για να τα χρησιμοποιήσουν στις διακοπές τους.
Τέλος, εκμεταλλευόμενος τη παρουσία στο συνέδριο του Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, που κατάγεται από τη Ζάκυνθο, ο Υφυπουργός είπε:
«Απευθύνομαι σε όλους εσάς τους Επτανήσιους, όπου κι αν μένετε, να συνδράμετε τις Ιεραποστολές που έχει απλώσει σε όλη την Αφρική ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κκ Θεόδωρος.
»Επίσης, ελάτε σε επαφή με τον Ελληνισμό στην Υποσαχάρια Αφρική, που είναι ξεχασμένος και απομονωμένος από όλους σας.
»Αυτούς τους Έλληνες τους επισκέφτηκα πρόσφατα χώρα-χώρα, 46 χρόνια μετά τη τελευταία επίσκεψη εκπροσώπου ελληνικής κυβέρνησης.
»Βλέπω εδώ τον Πρόεδρο του HANC κ. Βασίλη Ματαράγκα, που και αυτός κατάγεται από τη Ζάκυνθο και έχει συνεισφέρει, κυρίως σε Ιεραποστολές.
»Θα ήθελα αυτό να γίνει πράξη από τους απανταχού Επτανήσιους, φτιάχνοντας –μέσα σε όλα– και ένα Δίκτυο Ελληνισμού, το οποίο θα ενώνει την Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ευρώπη με την ελληνική Ομογένεια της αφρικάνικης ηπείρου.
»Εμείς, ως Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, με τη φροντίδα του κ. Μιχάλη Κόκκινου και τη πλήρη στήριξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά ξεκινήσαμε αντίστοιχες δράσεις, φέρνοντας στην Ελλάδα για διακοπές 14 παιδιά επτανησιακών Ομογενειακών οργανώσεων, ανάμεσα στα οποία και παιδιά Υποσαχάριων περιοχών».