Η ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ (Kerin Hope), «ξαναχτύπησε» με νέο συκοφαντικό άρθρο για την Ελλάδα. Στόχος της λάσπης της αυτή τη φορά ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, τον οποίο αποκαλεί «αμφιλεγόμενο πρόσωπο».
Όπως γράφει η Κέριν Χόουπ, ήδη και πριν το διορισμό του, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου –προκαλεί τους φόβους της αντιπολίτευσης σχετικά με την ασφάλεια του δικαίου και κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ακριβώς τη στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Για προβληματική επιλογή για τη χώρα, έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης. Ο δε Καλογήρου έθεσε ερωτήματα σχετικά με την προσήλωση του στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από την πρώτη μέρα της θητείας του δηλώνοντας: δικαιοσύνη και κυβέρνηση πρέπει να είναι από την ίδια πλευρά στη μάχη για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, γράφει η Κέριν Χόουπ.
Στο συκοφαντικό άρθρο της Κέριν Χόουπ φιλοξενείται η δήλωση και ενός καταδικασμένου συκοφάντη, του Μανώλη Βασιλάκη της «Athens Review of Books», ο οποίος δήλωσε για τη χώρα μας:
«Η Ελλάδα δεν είναι πια ένα φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος όσον αφορά το κράτος δικαίου, η κατάσταση στο δικαστικό σύστημα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πίσω από χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία».
Στη δικαστική διαμάχη του Νίκου Κοτζιά με τον Μανώλη Βασιλάκη, την οποία έχασε ο δεύτερος, η Κέριν Χόουπ είχε γράψει στους Financial Times υπερασπιζόμενη τον Μανώλη Βασιλάκη. Τώρα τον χρησιμοποιεί ξανά, αυτό τον καταδικασμένο συκοφάντη, για να δυσφημίσει τη χώρα του στο εξωτερικό και να επιτεθεί ενάντια σε έναν άλλο Έλληνα υπουργό.
Συκοφαντικό δημοσίευμα
Ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου το δημοσίευμα της Κέριν Χόουπ των Financial Times με τίτλο «η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για τον υπουργό Δικαιοσύνης προκαλεί ανησυχίες για το κράτος δικαίου»
«Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη.
»Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο» αναφέρει ο Μ. Καλογήρου και προσθέτει:
«Στην περίπτωση του κ. Σακκά ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή «πελάτης» μου («client»), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν τη δημοσίευση του άρθρου της.
»Διευκρινίζω ότι συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης.
»Το ζήτημα αυτό απασχόλησε εξάλλου τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου από τον οποίο μπορεί να ζητήσει σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία».
«Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου, συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο» υπογραμμίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Η Χόουπ χτυπά τον Καλογήρου όπως χτυπούσε και τον Κοτζιά
Όπως και στην περίπτωση Καλογήρου, την ίδια ταύτιση της Ελλάδας με την Ουγγαρία και την Πολωνία έκαναν και πέρυσι οι Financial Times επιτιθέμενοι κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Να σημειωθεί ότι αν και εστάλησαν επανειλημμένως και αναλυτικά οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών στους Financial Times, ουδέποτε δημοσιεύθηκαν
Στις 9 Αυγούστου 2017, οι βρετανικοί Financial Times κυκλοφόρησαν με δημοσίευμα, το οποίο είχε τίτλο «Δικαστική απόφαση προκαλεί φόβους για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα», και υπέρτιτλο «Υπόθεση δυσφήμησης – Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Στο κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ, η Ελλάδα ταυτιζόταν με την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Χώρες προς τις οποίες, ως γνωστόν, έχει ασκηθεί κριτική εκ μέρους άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, καθώς και Μέσων Ενημέρωσης, για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν έχουν λείψει και οι εκδηλώσεις κοινωνικής διαμαρτυρίας.
Το «επιχείρημα» που εφηύρε η Κέριν Χόουπ για να εντάξει και την Ελλάδα στη «μαύρη λίστα» με τις χώρες που διώκεται η Δικαιοσύνη, ήταν απόφαση του Άρειου Πάγου, επικυρώνοντας τις δυο προηγούμενες αποφάσεις (του Πρωτοδικείου, το 2013, και του Εφετείου, το 2015), με τις οποίες εκδότες μικρού αθηναϊκού περιοδικού καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμηση του Νίκου Κοτζιά.
Αναφερόμενοι, λοιπόν, στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας μας, στο οποίο –σημειωτέον- είχαν προσφύγει οι ίδιοι οι καταδικασθέντες προηγουμένως εκδότες, η Κέριν Χόουπ τη σύγκρινε με την υπόθεση του άλλοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Αντρέα Γεωργίου.
Είναι προφανές ότι, προκειμένου να κατασκευαστεί η στρεβλή εικόνα που η εφημερίδα επιθυμούσε να μεταδώσει δια του τίτλου της, δηλαδή της κατάλυσης του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, συσχετίστηκαν δυο παντελώς διαφορετικές υποθέσεις.
Διότι, τι σχέση μπορεί να έχει μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης μέσω δημοσιεύματος, που εκδικάστηκε μάλιστα πρωτοδίκως προτού καν υπουργοποιηθεί ο Νίκος Κοτζιάς και πολύ πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση (το 2013 είχαμε πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά), με μια υπόθεση που από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απασχολεί την κοινωνία και τους θεσμούς εδώ και χρόνια;
Το εντυπωσιακό είναι, ωστόσο, ότι οι FT, παρ’ ότι ζήτησαν την άποψη της πλευράς του υπουργού Εξωτερικών, Ν.Kοτζιά, για την υπόθεση της δικαστικής διένεξής του με το περιοδικό, και τους εδόθη γραπτώς, αυτή ουδέποτε παρουσιάστηκε, ούτε καν αποσπασματικά, στο δημοσίευμα της 9ης Αυγούστου 2017.
Προφανώς η συντάκτης του κειμένου, η Κέριν Χόουπ, στην προσπάθειά της να σκιαγραφήσει ούτως ή άλλως ένα αρνητικό προφίλ για τον επικεφαλής της ελληνικής Διπλωματίας, παραβίασε κάθε έννοια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τον κανόνα του πλουραλισμού που την διέπει.
Να σημειωθεί πως, μετά από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε η Κέριν Χόουπ, στις 30 Ιουλίου 2017, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργος Σακελλαρίου, της έστειλε ηλεκτρονική επιστολή (μέϊλ), με την οποία της κοινοποιούσε την απάντηση του Ν. Κοτζιά προς την εφημερίδα, μέσω αναλυτικού κειμένου που είχε συντάξει ο δικηγόρος του.
Η Κέριν Χόουπ, από τη μεριά της, με μέιλ της, ευχαρίστησε γι’ αυτό τον κ. Σακελλαρίου. Παρά ταύτα, η απάντηση προς τους FT ουδέποτε είδε -έστω εν μέρει- το φως της δημοσιότητας.
Αντίθετα, εκτενώς –πλην, όμως, μονομερώς- παρουσιάστηκαν οι θέσεις της πλευράς των καταδικασθέντων. Στο κείμενο, μάλιστα, ο εκ των εκδοτών ανέφερε ότι ο Ν.Κοτζιάς θέλει να κλείσει το περιοδικό.
Ως γνωστόν, οι αποφάσεις των Δικαστηρίων ορίζουν, ως καταδίκη, το πρόστιμο είκοσι χιλιάδων ευρώ. Να σημειωθεί πως, παρ’ ότι η πλευρά Κοτζιά, ήδη από την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης, είχε προτείνει να λήξει η δικαστική διένεξη με μια συγγνώμη, οι εκδότες, όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά συνεχίζουν έως σήμερα τα λιβελογραφήματα σε βάρος του.
Πάντως, η Κέριν Χόουπ, η οποία δείχνει να ταυτίζεται με τις απόψεις των καταδικασθέντων εκδοτών ότι ο Ν. Κοτζιάς θέλει να κλείσει το έντυπό τους –πόσο μάλλον, αφού μονομερώς παρουσιάζει τις απόψεις τους, ενώ αποκλείει την πλευρά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών- θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οι εκδότες του περιοδικού ήδη από τις 12 Ιουλίου 2017, δια δικαστικού κλητήρα μάλιστα, πρότειναν να πληρώσουν άμεσα το πρόστιμο που επέβαλαν τα Δικαστήρια, διότι, όπως ανέφεραν, «θα απουσιάζουμε για θερινές διακοπές εκτός Αθηνών με την εγγονή μας».
Κατά τα λοιπά, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το περιοδικό τους κινδύνευε με λουκέτο από τον φοβερό και τρομερό λογοκριτή και πολέμιο της ελευθερίας του Τύπου, Νίκο Κοτζιά (!).
Για την καταγραφή των γεγονότων, η δικαστική διαφορά ξεκίνησε στις 20/6/2010, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έλαβε την καταδικαστική απόφαση 3284/2013, η οποία οριστικοποιήθηκε με την απόφαση 4034/2015 από το Εφετείο Αθηνών, κατόπιν προσφυγής των καταδικασθέντων το Μάρτιο του 2014, και «σφραγίστηκε» από τον Άρειο Πάγο, μετά από προσφυγή (13 – 10-2015) και πάλι των καταδικασθέντων.
Ποια είναι η Κέριν Χόουπ: Ζει στο Κολωνάκι, κάνει βόλτες στη Γλυφάδα, τρώει στα Εξάρχεια
H σχέση της Κέριν Χόουπ με την Ελλάδα ξεκινάει από τη δεκαετία του ’80 όταν ήταν ανταποκρίτρια του Associated Press.
Επέστρεψε δυναμικά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως ανταποκρίτρια των Financial Times σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βουλγαρία. Μένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στο Κολωνάκι.
Της αρέσουν οι βόλτες στα Νότια Προάστια, ενώ συχνάζει για φαγητό σε μια ταβέρνα στα Εξάρχεια όπου απολαμβάνει τις αγαπημένες της λεμονάτες σούπες το χειμώνα, ή τις γεμιστές ντομάτες το καλοκαίρι κάτι από την κληματαριά στην αυλή, όπως έγραφε το iefimerida το 2012.
Υπονομεύοντας την Ελλάδα, τρομοκρατώντας τον ελληνικό λαό
Πριν ένα χρόνο οι Financial Times κατηγόρησαν ψευδώς την Αθήνα ότι προσπάθησε να μπλοκάρει ευρωπαϊκό ψήφισμα καταδίκης της Βενεζουέλας. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε κατηγορηματικά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Την ίδια περίοδο οι Financial Times είχαν αναπαράγει τις «διαρροές» κύκλων ισχυρής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας (!) κατά της Ελλάδας, για το «βέτο» που πρόβαλε η Αθήνα σε σχέδιο ευρωπαϊκού ψηφίσματος καταδίκης της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι ας είναι αυτή η «ισχυρή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» αυτή που διατηρεί τις πλέον προνομιακές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα.
Να σημειωθεί πως, ήδη από το 2015, η ίδια εφημερίδα είχε ξεκινήσει ενορχηστρωμένη επίθεση δυσφήμησης του Νίκου Κοτζιά.
Ειδικότερα, τότε τον είχε κατηγορήσει για σχέσεις –άκουσον, άκουσον- με ρωσικούς ακροδεξιούς κύκλους, προσκείμενους στο Κρεμλίνο.
Παρ’ ότι και αυτή η «πληροφορία» είχε διαψευσθεί παταγωδώς, η εφημερίδα δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να διορθώσει το ολίσθημά της.
Συντάκτης αυτού του κατάπτυστου δημοσιεύματος ήταν -πάντα αυτή είναι- η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Ελλάδα, Κέριν Χόουπ.
Η Κέριν Χόουπ όμως έχει κάνει κι άλλα. Το καλοκαίρι του 2015, επιχειρούσε να κατατρομοκρατήσει την ελληνική κοινή γνώμη.
Ειδικότερα, όπως είχε αναφέρει ο δημοσιογράφος, Χρυσόστομος Λουκάς, στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι – Στο Κόκκινο» (10/8/2017), η κ. Κέριν Χόουπ είχε προβεί σε δημοσίευμα λίγο πριν το δημοψήφισμα, το «καυτό» καλοκαίρι του 2015, με το οποίο «αποκάλυπτε» ότι θα γίνει κούρεμα καταθέσεων στις τραπεζικές καταθέσεις, από 8.000 ευρώ και πάνω.
Κάτι που, προφανώς, δεν έγινε, πόσο μάλλον αφού αντίκειτο στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί εγγύησης καταθέσεων.
Στο πλευρό και του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ
Στις 3 Αυγούστου 2017 οι FinancialTimes ανέλαβαν «εργολαβικά» την υπεράσπιση του Ανδρέα Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ), και τη σκυτάλη πήραν και γερμανικά ΜΜΕ, όπως η FAZ.
Ως γνωστόν, FT και FAZ είναι οι δυο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες που κτύπησαν τον Νίκο Κοτζιά με αφορμή την υπόθεση του καταδικασθέντα ως συκοφάντη Μανώλη Βασιλάκη, ο οποίος επανεμφανίστηκε ως πολιτικός επιστήμονας να διασύρει τη Δικαιοσύνη της χώρας μας.
Ο Ανδρέας Γεωργίου βρήκε φιλόξενο βήμα στους FinancialTimes, ισχυριζόμενος, σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, ότι καταδικάστηκε επειδή ακολούθησε «την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως απαιτεί ο νόμος σε Ελλάδα και Ε.Ε.» και δηλώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.