Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι λέει το Κίνημα Αλλαγής για το νέο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων

Τι λέει το Κίνημα Αλλαγής για το νέο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κίνημα Αλλαγής, Μαθητές, Σχολεία, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Δριμεία κριτική στο σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας για το Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ασκεί το Κίνημα Αλλαγής.

Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το σύστημα εισαγωγής των μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σαν «προεκλογικό εργαλείο για ψηφοθηρικούς λόγους», ενώ, όπως σημειώνει, «η δήθεν κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων μεταμορφώνεται ένα χρόνο μετά, σε ένα άλλο σύστημα εξετάσεων που είναι διάτρητο και ‘τζογαδόρικο’».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, «το νέο σύστημα με τους υποψήφιους των δύο ταχυτήτων, ‘σκοντάφτει’ ιδιαίτερα στο θέμα του αδιάβλητου, που δεν διασφαλίζεται με τις κατά τόπους εξετάσεις».

«Δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε κίνδυνο το θέμα της ‘διαφάνειας’ για την εισαγωγή στα Ανώτατα Ιδρύματα, ένα θετικό κεκτημένο για δεκαετίες» τονίζει.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «ο τίτλος Εθνικό Απολυτήριο στην πρόταση του υπουργείου είναι ψευδεπίγραφος μιας και οι διαδικασίες που προβλέπονται δεν διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία».

Σε ό,τι αφορά το προπαρασκευαστικό έτος, σημειώνει ότι «έτσι όπως προτείνεται, έχει έντονο φροντιστηριακό χαρακτήρα και δεν συνοδεύεται με ταυτόχρονη ενίσχυση του Γυμνασίου και των άλλων 2 τάξεων του Λυκείου, επομένως δεν συμβάλει επομένως στην εμβάθυνση της γενικής παιδείας».

Ο Τομέας Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής εκφράζει ακόμη την εκτίμηση ότι «η διάκριση των Σχολών, από τη μια σε αυτές που η πρόσβαση θα γίνεται μέσω των κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων και από την άλλη σ’ εκείνες μέσω Εθνικού Απολυτηρίου, θα δημιουργήσει έναν ιδιότυπο ‘τζόγο’ σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόβλεψη της επόμενης χρονιάς».

Έτσι, όπως επισημαίνει, θα αδικηθούν οι μαθητές που θα πάρουν μέρος στις κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και θ’ αποτύχουν έναντι εκείνων που θα δηλώσουν το Τμήμα της προτίμησής τους απλά με τη χρήση του Εθνικού Απολυτηρίου».

Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι «έχει ξεκάθαρες θέσεις που δεν ταυτίζονται ούτε με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με αυτές της Ν.Δ.: Εμείς είμαστε υπέρ της θεσμοθέτησης του Εθνικού Απολυτηρίου, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρας.

»Ενός Εθνικού Απολυτηρίου αξιόπιστου, με εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα, με διαδικασίες εξετάσεων αδιάβλητες και με ενισχυμένο τον αυτόνομο παιδαγωγικό και μορφωτικό ρόλο του Λυκείου.

»Το Εθνικό Απολυτήριο θα πρέπει να είναι το κύριο προαπαιτούμενο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τα Τμήματα θα καθορίζουν τα κριτήρια εισαγωγής με συντελεστές βαρύτητας» τονίζει.

Επικρίνει τέλος το υπουργείο Παιδείας ότι «προχωράει σε σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν το μέλλον της νέας γενιάς χωρίς διάλογο και συναίνεση» και διαβεβαιώνει πως «το Κίνημα Αλλαγής, θέτοντας πάνω από κομματικά συμφέροντα το μέλλον της νέας γενιάς, θα δώσει και πάλι τη μάχη για να ακυρωθούν διατάξεις και να βελτιωθούν άλλες».

Σχετικά άρθρα